Bănci și Asigurări

Vom majora creditarea cu 5-6% anul acesta, spune seful BCR

01.03.2010, 23:05 21

BCR, cel mai mare creditor local, estimeaza ca anul acesta isiva majora portofoliul de credite acordate clientilor cu 5-6%,afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al bancii.

Pentru 2009 BCR a raportat o crestere a creditelor cu 3,3% inlei, dar exprimat in euro portofoliul a scazut cu circa 211 mil.euro, pana la 10,9 mld. euro.

Bruynseels spune ca in 2010 banca sa va miza pe continuareaprogramului "Prima casa", pe proiectele de investitii ininfrastructura si pe cererea de finantare a autoritatilorlocale.

"Pe partea de retail, ne asteptam sa beneficiem si in 2010 dePrima casa, unde anul trecut am avut o cota de piata de peste 40%.Pe corporate anticipam ca ne vor majora mai departe cota de piatadupa ce in 2009 am castigat 1,5% pentru ca incep sa creascacheltuielile pentru investitii in infrastructura si mai este sicererea din partea autoritatilor locale unde avem o cota de piatade 70%. Vedem unele tendinte pozitive si per ansamblu ne asteptamla o crestere a portofoliului de credite cu 5-6% anul acesta", aspus seful BCR.

Dupa ce anul trecut a marit ecartul dintre dobanzile la creditesi cele la depozite la peste 7 puncte procentuale, Bruynseelsadmite ca un asemenea spread nu este "deplin sustenabil", dar sebazeaza pe imobilitatea clientilor care au depozite la BCR si carenu le-au mutat la alte banci, desi BCR a redus dobanzile ladepozite mai repede decat multi dintre competitori.

"Marja de dobanda la care am ajuns in 2009 (n. red. - 7,2%, dela 6,8% in decembrie 2008) nu va fi total sustenabila pentru ca aminceput sa reducem si dobanzile la credite pentru a reflectatendinta de pe piata. Dar ma astept sa conservam o buna partepentru ca avem depozite stabile, care nu au plecat cand am redusdobanzile."

BCR Imprumuta Euro din Luxemburg la 4,75%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO