Bănci și Asigurări

Vom plăti ca să ţinem banii la bancă, iar băncile ne vor plăti ca să luăm credite?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2015, 00:07 1450

BCE şi unele bănci centrale europene penalizează cu dobânzi negative băncile comerciale pentru că acestea preferă să-şi ţină banii la adăpost în depozitele centrale în loc să le dea drumul să circule în economie, iar investitorii plătesc pentru „privilegiul“ de a împrumuta economii precum Ger­mania, Elveţia sau Suedia. De asemenea se pune problema ca băncile să dea ele bani clienţilor ca ei să ia credite.

Lucrurile acestea se întâmplă din cauza experimentelor monetare prin care BCE şi băncile centrale luptă cu deflaţia şi în războiul monetar mondial. În Germania o bancă a început deja să-şi taxeze clienţii care constituie acolo anumite depozite, iar întrebarea care se pune este când îi vor urma exemplul şi alte bănci.

„Probabilitatea nu a fost niciodată mai mare“, apreciază un bancher danez, referindu-se la mediul din ţara sa, unde băncile nu au nevoie de depozite deoarece se împrumută ieftin de la alte bănci, iar cererea pentru credite este slabă.

Cât despre împrumuturile cu dobânzi negative, adică cele la care băncile îşi plătesc clienţii pentru ca aceştia să facă împrumuturi, tonul se pare că a fost dat deja în Dane­marca pentru împrumuturile ipotecare. Cel puţin o bancă de acolo nu se teme de dobânzile negative, dar aceasta pentru că întotdeauna vor exista comisioanele care să compenseze veniturile astfel pierdute.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO