Bănci și Asigurări

VTB, banca rusă de stat condusă de gardianul banilor lui Putin, pune mâna pe un business în creştere: exporturile de cereale ale Rusiei

Andrei Kostin, preşedintele boardului de management al consiliului de supraveghere al VTB Bank

Andrei Kostin, preşedintele boardului de management al consiliului de supraveghere al VTB Bank

Autor: Catalina Apostoiu

18.02.2019, 00:06 535

Banca rusă de stat VTB a încheiat un acord de achiziţionare a terminalului de cerereale din cel mai aglomerat port al ţării în urma unei tranzacţii care-i va asigura acesteia un control semnificativ asupra exporturilor de cereale ale Rusiei, relatează Financial Times.

Andrei Kostin, CEO-ul VTB şi cel mai puternic bancher al ţării, a anunţat că banca va cumpăra terminalul de la portul Novorossiysk din sudul Rusiei, controlat majoritar de monoplul deţinut de stat din sectorul conductelor petroliere Transneft.

Banca nu a dezvăluit preţul vânzării, despre care a spus că a primit deja aprobarea autorităţilor şi urmează a fi finalizată în trimestrul al doilea al acestui an. Prin terminal sunt exportate 6 milioane de tone de cereale pe an, iar holdingul portului a realizat un profit de 554 milioane de dolari în 2017.

Tranzacţia este anunţată la o zi după ce VTB a preluat o participaţie de 50% minus o acţiune din cadrul United Grain Company, o importantă companie din sectorul tradingului cu cereale. „Am devenit o ţară care exportă un volum foarte mare de produse agricole către întreaga lume. Este un business în creştere”, a declarat Kostin.

Yuri Soloviev, şeful operaţiunilor de corporate şi investment banking ale VTB, a declarat că sancţiunile occidentale au forţat Rusia să-şi dezvolte sectorul agriculturii.

„Soarta ne-a făcut să ne îndreptăm către acest sector”, a adăugat Soloviev. „Vrem să clădim lucruri adevărate care să îmbună­tă­ţeas­că situaţia socio-economică”.

VTB, un investitor private equity foarte acti­v în diverse sectoare, de la săli de sport la Bur­ger King, s-a implicat în sectorul cerealelor după ce un important client, ologarhul Ziya­vu­din Magomedov şi fratele mai mare al acestuia Ma­gomed au fost arestaţi şi acuzaţi de înşelătorie. Ambii neagă acuzaţiile ce li se aduc, acuzaţii ce sunt considerate în Moscova ca având un raţionament politic.

Grupul Summa deţinut de Ziyavudin Magomedov a achiziţionat acţiuni United Grain Company în schimbul a 6 mld. ruble în 2012, însă săptămâna trecută VTB a preluat controlul asupra participaţiei respective în contul unor datorii legate de proiecte de construcţii. Cei doi fraţi Magomedov au vândut şi alte active, inclusiv participaţia de 25% deţinută în cadrul Novorossiysk către Transneft pentru 750 milioane de dolari.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO