Bănci și Asigurări

Weiss, RBS Romania: Cu cat se incheie mai repede vanzarea, cu atat mai bine

Weiss, RBS Romania: Cu cat se incheie mai repede vanzarea, cu atat mai bine

Peter Weiss, presedintele RBS Romania: Cea mai mare parte a afacerilor din Romania sunt inregistrate in bilantul local. Incidenta a ce e inregistrat in afara si veniturile generate de acele expuneri sunt mici.

09.03.2009, 00:00 99

Grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat in urma cu o saptamana ca va renunta la subsidiarele de pe 14 piete, printre care si Romania, in cadrul unui amplu proces de reorganizare. RBS, care a inregistrat anul trecut o pierdere de peste 27 de miliarde de euro, a fost nationalizat de guvernul britanic, iar acum incearca sa restructureze operatiunile, pentru a reveni pe profit in urmatorii ani.

"Vanzarea va fi organizata de catre grup, dar cu participarea mea. Voi face parte din echipa. Procesul de vanzare va fi deschis pentru oricine este interesat, dar inca nu avem discutii cu potentiali cumparatori", a explicat Weiss, 50 de ani, intr-un interviu acordat ZF.
RBS Romania a incheiat anul trecut cu active de 9,16 mld. lei (2,3 mld. euro). Calculata in euro, cresterea activelor bancii a fost anul trecut de 25%.
"Am crescut mai repede in 2008 decat in 2007. Anul acesta vom avea o crestere mai mica decat ne-am obisnuit in ultimii ani, dar nu sunt pesimist. Cand ai o relatie solida cu companii puternice, reusesti sa faci afaceri in continuare, chiar daca la un nivel mai redus", spune Weiss.
Banca are in portofoliu peste 3.000 de corporatii, majoritatea de talie medie si mare, reprezentand un mix intre filialele locale ale multinationalelor si jucatori locali care au ajuns la o talie suficient de mare incat sa aiba operatiuni transfrontaliere.   
"Cea mai mare parte a afacerilor din Romania sunt inregistrate in bilantul local. Incidenta a ce e inregistrat in afara si veniturile generate de acele expuneri sunt mici", spune seful bancii.
RBS a condus in 2007 un consortiu alaturi de Fortis si Santander, preluand grupul olandez ABN Amro. Britanicii au preluat filiala locala a ABN Amro, care opera pe piata din 1995, iar anul trecut si-au adus propriul brand in Romania.
In mod traditional ABN Amro avea o pozitie puternica pe segmentul clientilor institutionali si mari corporatii.
Din 2004 banca a intrat si pe zona serviciilor de retail, unde s-a concentrat pe clientii cu venituri peste medie, in general angajati ai corporatiilor pe care le avea in portofoliu.
In prezent, RBS Romania are in portofoliu peste 130.000 de clienti de retail. Creditele acordate clientilor de retail au urcat anul trecut cu 70%, in timp ce depozitele atrase au crescut cu 24%.
Weiss afirma ca incetinirea operatiunilor din Romania, prezentata in raportul privind rezultatele financiare pe 2008 publicat saptamana trecuta de grupul RBS, se refera doar la ritmul de crestere pe zona de retail.
"Dupa ce cresti intr-un an cu peste 100%, iar in anul urmator ai o crestere de doua cifre, se poate spune ca viteza este mai mica, insa si baza de comparatie se schimba. Nu se poate insa vorbi de o incetinire semnificativa a operatiunilor", explica Weiss.
El admite ca se vede si la RBS o deteriorare a calitatii portofoliului de credite.
"Nu puteam sa scapam de aceasta tendinta care se resimte la nivelul intregii piete, dar abordarea prudenta din trecut face ca acum situatia sa fie acceptabila, chiar fata de asteptarile noastre."
Seful RBS Romania spune ca banca are o dependenta limitata fata de liniile de finantare atrase de la grup. El nu a precizat raportul dintre credite si depozite in bilantul local sau necesarul de finantare de la grup.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a aratat ca RBS Romania este una dintre cele mai bune si mai solide banci din sistem, dupa ce grupul britanic si-a anuntat intentia de a renunta la filiala locala.
Weiss spune ca banca nu a pierdut clienti dupa anuntul privind vanzarea.
"Reactia clientilor a fost de sustinere, asteapta sa vada cine va fi cumparatorul, apoi vor lua o decizie. Este important pentru toata lumea - atat clienti, cat si angajati - sa se ajunga la o solutie cat mai repede."
Seful RBS admite ca in contextul economic actual este mai dificil de vandut o banca decat in urma cu cativa ani, dar, pe de alta parte, spune ca grupul nu a impus un termen limita pentru perfectarea tranzactiei.
Orizontul de timp indicat de RBS pentru finalizarea procesului de restructurare a grupului si revenire pe profit este de 3-5 ani.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO