Bănci și Asigurări

Yves Mersch, cel mai vechi membru al boardului executiv al BCE, va fi înlocuit cu olandezul Frank Elderson

Yves Mersch, cel mai vechi membru al boardului executiv...

Autor: Mircea Nica

17.12.2020, 00:00 49

Banca Centrală Europeană (BCE) a predat recent ştafeta unui nou membru al consiliului executiv al băncii, respectiv olandezului Frank Elderson. Astfel, ultimul membru fondator al BCE, Yves Mersch, în vârstă de 71 de ani, părăseşte consiliul executiv, conform Bloomberg.

În anul 1998, Mersch tocmai trecuse de la o carieră de funcţionar al ministerului de finanţe pentru a deveni primul guvernator al băncii centrale din Luxemburg, o instituţie înfiinţată în tandem cu moneda unică.

S-a alăturat comitetului executiv al BCE în 2012, după o întârziere cauzată de cererile Parlamentului European de echilibru între sexe, iar în 2019 a devenit vicepreşedinte al mecanismului unic de supraveghere. Perioada de 22 de ani şi jumătate a lui Mersch ca factor de decizie în cadrul BCE este mult mai lungă decât cea a oricăruia dintre colegii săi din zona euro, dar mai puţin remarcabilă în termeni globali.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isarescu a deţinut funcţia de guvernator din 1990, în afară de o întrerupere de 11 luni pentru a ocupa funcţia de prim-ministru în 1999, în timp ce Riad Salameh şi Elman Rustamov au condus băncile centrale din Liban şi Azerbaidjan de aproape 28 şi respectiv 26 de ani.

S-ar putea să treacă ceva timp până când un alt factor de decizie BCE va depăşi recordul Mersch la Frankfurt. Membrii comitetului executiv sunt limitaţi la termene de opt ani care nu se reînnoiesc. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO