Bănci și Asigurări

Zamfir a depus patru proiecte privind protecţia consumatorului în cazul creditelor contractate

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Autor: Mediafax

24.09.2019, 00:00 845

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus la Senat patru proiecte de lege privind protecţia consumatorilor care au contractat credite bancare. Iniţiativele vizează clauzele abuzive în contractele de credit, executările silite intempestive, dobânzile excesive şi cesiunile speculative de creanţe. 

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive prevede ca „în cazul finalizării unei executări silite cu evacuarea debitorului din locuinţa familială, acesta va avea dreptul de a nu părăsi locuinţa familială timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare, drept pe care debitorul îl va putea exercita în vederea găsirii unei alte locuinţe familiale, în condiţii decente pentru el şi familia sa“. De asemenea, propunerea legislativă prevede că, la cererea consumatorului, instanţa este obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului de credit sau actului cu caracter de titlu executoriu.

În cazul în care s-a încuviinţat executarea, consumatorul poate formula apel împotriva hotărârii de încuviinţare a executării. Apelul consumatorului suspendă executarea, conform proiectului. Un alt proiect al senatorului Daniel Zamfir are în vedere protecţia consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit. „Legea privind protecţia consumatorului contra riscului valutar, aici am introdus în lege ceea ce înseamnă locuinţa familială şi faptul că ea este protejată de lege. Toate procesele de executare silită vor fi folosite, în ultimă instanţă locuinţa familială fiind cea care trebuie să fie protejată.

Omul nu poate să fie executat din locuinţa familială, decât în nişte condiţii extrem de severe. Am introdus noţiunea de conversie. Conversia creditelor se va face la solicitarea consumatorului, atunci când moneda naţională depăşeşte cu mai mult de 20% valoarea la care a fost contractată la semnarea contractului“, a declarat Daniel Zamfir ieri la Parlament. Proiectul privind protecţia consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe prevede posibilitatea ca cel care este executat să răscumpere creanţa. În acelaşi timp, parlamentarul a depus la Senat şi proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Proiectul prevede că dobânda anuală efectivă, în sensul definit în OUG 52/2016, în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de refinanţare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Proiectul arată că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 1,5 puncte procentuale dobânda de refinanţare practicată de BNR. În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 3.000 de euro, echivalent în lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO