Bănci și Asigurări

ZF 1.000 de motive pentru care businessul are încredere în România. Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania: România are încă mult loc de creştere. Va fi un jucător tot mai important în regiune

Marţi 18 martie ZF lansează catalogul Top 1.000 cele mai mari companii din România, realizat împreună cu Deloitte. Catalogul oferă zeci de răspunsuri în cadrul campaniei „O mie de motive de încredere în România“.

ZF 1.000 de motive pentru care businessul are încredere...

Autor: Claudia Medrega

15.03.2025, 19:53 2337

„Avem câteva avantaje-cheie, precum dimensiunea ţării şi populaţia mai tânără decât în alte ţări, calitatea capitalului uman, dar şi diversitatea resurselor naturale. Din aceste motive, sunt încrezător în privinţa şanselor şi potenţialului nostru“.

România are încă mult loc de creştere şi dezvoltare, atât pentru a închide decalajul faţă de Vest, cât şi datorită atuurilor şi contextului nostru, consideră Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală după active.

El aduce în discuţie şi câteva avantaje-cheie, precum dimensiunea ţării şi populaţia mai tânără decât în alte ţări, calitatea capitalului uman, dar şi diversitatea resurselor na­turale.

„Din aceste motive, sunt încrezător în privinţa şanselor şi potenţialului nostru pe termen mediu şi lung, chiar dacă în perioada imediat ur­mă­toare avem multiple pro­vocări interne şi externe“, a declarat şeful BT pentru anuarul ZF Top 1.000 cele mai mari companii din România.

Cu toate că are un optimism precaut, după cum declară, Omer Tetik susţine că are multe motive pentru care are în continuare încredere în dezvoltarea pieţei locale.

Datorită integrării noastre europene, România va fi un jucător tot mai important în regiune, detaliază el. 

Banca Transilvania a făcut pasul regional prin achiziţia Victoria Bank în Republica Moldova (care a preluat în 2025 BCR Chişinău), pe lângă cele patru bănci pe care BT le-a achiziţionat în România în circa un deceniu, respectiv preluarea Volksbank România (2015), Bancpost (2018), Idea Bank (2022) şi recent OTP Bank.

Banca Transilvania este antreprenorială şi susţine businessul antreprenorial de la mic, prin BT Mic, la mare.


Marţi 18 martie ZF lansează catalogul Top 1.000 cele mai mari companii din România, realizat împreună cu Deloitte. Catalogul oferă zeci de răspunsuri în cadrul campaniei „O mie de motive de încredere în România“.


În ceea ce priveşte expansiunea businessului românesc în afara ţării, în 2024 firmele româneşti au scos din buzunare peste 330 mil. dolari pentru a face 18 achiziţii în SUA, Italia şi Austria. Cele mai multe mutări au fost realizate de antreprenori sau de firme antreprenoriale, o dovadă a maturităţii mediului de business autohton, după cum a scris ZF.

Un alt motiv de încredere în România amintit de şeful Băncii Transilvania este dezvoltarea infrastructurii şi accesul la fondurile UE, ceea ce contribuie esenţial la modernizarea ţării. În plus, ne putem mândri cu o forţă de muncă foarte bine pregătită, în domenii precum IT, medicină, inginerie şi finanţe, adaugă Omer Tetik.

Şeful Băncii Transilvania s-a referit, totodată, şi la resursele energetice şi la diversificarea sectoarelor economice, de la agricultură la industria de automotive.

Referitor la Banca Transilvania, CEO-ul băncii a spus că „a început anul cu o bază bună, pregătită din anii trecuţi, venind cu creştere organică şi influenţată inclusiv de achiziţii.“

Fuziunea BT-OTP a fost finalizată cu succes în acest an, iar Banca Transilvania îşi consolidează poziţia de lider şi ajunge la 23% cotă de piaţă, atât prin creştere organică, cât şi prin integrarea OTP Bank. Fuziunea are ca rezultat pentru BT, de asemenea, o creştere de 9% a activelor şi un salt de 13% al portofoliului de credite, precum şi o prezenţă mai mare în Bucureşti şi în centrul ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025