♦ „Procesul de consolidare fiscală este un imperativ care posibil va marca performanţa economică a acestui an, însă lipsa asumării hotărâte a reducerii deficitului bugetar poate atrage consecinţe mai grave, inclusiv în ceea ce priveşte costurile datoriei publice şi accesul la pieţele de capital. Sunt şi sectoare în care planurile de investiţii continuă, cum ar fi energia regenerabilă şi infrastructura. De asemenea, aderarea la spaţiul Schengen şi fondurile PNRR, din care România are la dispoziţie peste 18 mld. euro în 2025 şi 2026, dacă sunt îndeplinite condiţiile din foaia de parcurs, ar putea aduce un impuls important economiei“, a spus Mihaela Bîtu, şefa ING Bank România pentru ZF.
Perioada actuală ne aduce serioase provocări, atât politice cât şi macroeconomice, şi ne pune la încercare optimismul, astfel că observăm un comportament de expectativă, influenţat inclusiv de contextul politic. Cu toate acestea, România are perspective de creştere foarte bune pe termen lung, consideră Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România.
„Am încredere în rezilienţa economiei şi în capacitatea ei de ajustare, economia românească demonstrând în ultimii ani o adaptabilitate remarcabilă în faţa provocărilor globale şi regionale. Sunt necesare însă reforme şi politici responsabile, care să ajusteze din mers modelul economic al României şi să adreseze problema acută a deficitelor gemene“, a declarat şefa ING Bank România pentru ZF.
În pofida contextului actual turbulent, cu provocări politice interne, geopolitice şi macroeconomice de tot felul, liderii din banking susţin că au în continuare motive de încredere în România, în sistemul bancar şi în băncile pe care le conduc, şefa ING Bank România regăsindu-se printre aceştia.