Bănci și Asigurări

ZF Banker’s Summit 2017, 4-5 iulie: Restructurarea bilanţurilor se apropie de sfârşit, dar veniturile băncilor nu cresc. Care este viitorul?

Deşi economia merge peste aşteptări, creş­terea de peste 5% pe an nu este captată şi de bănci

Deşi economia merge peste aşteptări, creş­terea de peste 5% pe an nu este captată şi de bănci

Autor: Cristian Hostiuc

19.06.2017, 00:04 316

Restructurarea băncilor din Ro­mâ­nia după anii de criză se apropie de final, bilanţurile sunt curăţate în proporţie de 75% de creditele neperformante, profitul a revenit, dar mai mult din jocul provizioanelor decât din creşterea activităţii bancare.

Economia României creşte, dar fără să se baze­ze atât de mult pe creditare, ceea ce face ca ponderea sistemului bancar şi a creditării în PIB, indicatori folosiţi pentru a vedea cât este gradul de intermediere bancară, să scadă.

Dacă piaţa de retail bancar şi-a mai revenit, susţinută de Prima casă şi creditele de consum, câştigătorii fiind băncile mari cu multe sucursale, piaţa corporate continuă să fie extrem de dură, cu o creştere mai degrabă aproape de zero decât de câteva procente consistente. Creşterile de sold pe creditele cor­po­rate sunt anulate de rambursările com­paniilor, aşa că rezultatul arată o stagnare.

Deşi economia merge peste aşteptări, creş­terea de peste 5% pe an nu este captată şi de bănci. Este prea puţin business, în spe­cial business făcut de firmele româneşti, care să fie finanţat de bănci. Multinaţionalele se ba­zează pe banii de la centru, devenind ade­vă­rate centre de plasament financiar pentru li­chi­dităţile grupului, iar companiile ro­mâ­neşti fie produc prea mult cash pozitiv pentru a avea nevoie de credite, în puţine cazuri, ce-i drept, fie sunt nebancabile, cu un risc ridicat care este acomodat mai greu de bănci.

În aceste condiţii, veniturile băncilor, din intermediere - credite minus depozite, din co­mi­sioane, din tranzacţionare sunt în scădere pen­tru că dobânzile sunt prea mici, în valoare no­minală, marjele sunt prea mici pe cor­porate, iar pieţele financiare au spreaduri reduse din cauza fluctuaţiilor mici pe curs şi pe dobânzi.

Sunt prea multe bănci pe piaţă pentru cât business bancar poate să genereze economia, mediul de business, persoanele fizice.

Vom încerca să aflăm ce ne va aduce viitorul, cel puţin în următorii 2-3 ani, de la ZF Banker’s Summit, 4-5 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO