Bănci și Asigurări

ZF Bankers 2018. Tiberiu Moisă, Banca Transilvania: Antreprenorii simt stresul dobânzilor, pentru ei este o problemă reală. Dar avem un cost de finanţare decent în prezent. Nenatural a fost nivelul dobânzilor redus din trecut

ZF Bankers 2018. Tiberiu Moisă, Banca Transilvania:...

Autor: Anelis Baciu

23.08.2018, 17:30 509

Creşterea dobânzilor la lei pe piaţa interbancară este o problemă reală pentru antreprenorii cu afaceri mici şi mijlocii, deşi costul finanţării se situează în prezent la un nivel decent, a spus la ZF Bankers 2018 Tiberiu Moisă, director general adjunct mid corporate şi IMM în cadrul Băncii Transilvania.

„Stresul creşterii dobânzilor noi nu îl simţim, dar antreprenorii îl simt, ei au de înfruntat o serie de creşteri care sunt reale şi trebuie acoperite. Deşi creşterea dobânzilor este o problemă reală pentru antreprenori, suntem încă la un nivel de dobândă foarte interesant. Nenatural a fost nivelul redus al dobânzilor din trecut. Avem un cost de finanţare decent în prezent“, a precizat Tiberiu Moisă.

Finanţarea în lei a început să se scumpească din toamna anului trecut, odată cu majorarea indicelui ROBOR. În prezent ROBOR la trei luni se situează la 3,27%. Spre comparaţie, în vara anului trecut ROBOR la trei luni era sub 1%.

Directorul BT spune că pentru a finanţa afacerile mici, antreprenoriale, băncile locale trebuie să stea la masa discuţiilor cu antreprenorul, să-i înţeleagă businessul şi piaţa.

„Noi, la Banca Transilvania, am avut impresia ca suntem un ecosistem generos pentru IMM-uri. Această impresie s-a spulberat acum câţiva ani, când ne-am dat seama câte lucruri nu făceam. Am angajat apoi medici şi ingineri agronomi, iar în aproximativ şase luni - un an am învăţat foarte multe despre fiecare sector. Concluzia este că un mic antreprenor nu trebuie să stea să ne învete nouă, băncile, regulile. În momentul în care un client IMM va simţi că bancherul înţelege câţi bani costă un scaun la un cabinet stomatologic şi ce încasări trebuie să aibă, atunci va fi mai deschis“, a explicat Moisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO