Bănci și Asigurări

ZF Bankers 2021. Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank: Noi, o perioadă lungă de timp am avut în principal conducători de bănci straini în România. Acest trend s-a inversat şi după o perioadă lungă de timp dăm şi noi conducători de bănci în străinătate.

ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Sergiu Oprescu, preşedinte executiv...

Autor: Mircea Nica

06.07.2021, 11:46 258

România a avut o perioadă în care a avut, în principal conducători de bănci din străinătate, dar acest trend s-a inversat, iar acum sunt şefi de bănci din România care se duc în strănătate, a spus Sergiu Oprescu, Preşedinte Executiv Alpha Bank Romania, Director General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank, în cadrul ZF Bankers Summit 2021.

„Cred că am plecat cu anumite concepte legate de un handicap la nivel european, cum că nu am face faţă la nivel european. Noi, o perioadă lungă de timp am avut în principal conducători de bănci străini în România. Acest trend s-a inversat şi după o perioadă lungă de timp dăm şi noi conducători de bănci în străinătate. Nu avem nimic care să ne poziţioneze inferior. Avem o cultură bancară suficient de dezvoltată pentru a face faţă la toate cerinţele şi reglementările internaţionale. În ultima perioadă nu am vazut nimic care să ne poziţioneze de o natură inferioră”, susţine Sergiu Oprescu.

El a mai spus că nivelul de reglementare este acelaşi peste tot, dar sunt şi multe lucruri diferite.

„Este interesant să vezi mai multe sisteme bancare, reacţia reglementatorilor din alte ţări şi strategiile care diferă de la o piaţă la alta. Cred că sunt foarte multe lucruri care se aseamană. Peste tot este acelaşi nivel de reglementare. Peste tot avem abordari care încearcă să definească noile trenduri de digitalizare, customer centricity, abilitatea băncilor de a se concentra la nivelul pieţei, dar sunt şi multe lucruri diferite. În România suntem obişnuiţi cu un nivel de intermediere financiară foarte scăzut. Sunt anumite pieţe saturate. Sunt pieţe care cresc pe bază de credit, dar noi suntem depozit driven”, a mai spus Sergiu Oprescu.

 

Ce a mai spus Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank:

- Există acest fenomen de lipsă de solidaritate externă

- Cred că prin ceea ce faci în fiecare clipă, dai anumite semnale. Spui că eşti pregătit şi vrei să faci mai mult decât ce faci în momentul respectiv. Dacă faci cu mândrie fiecare lucru, indiferent de mărime, transmiţi un semnal, iar la un moment dat cineva captează aceste semnale şi se uită la posibilităţi de creştere pentru tine

- Este o problemă de atitudine. A ridica mâna fără să fii pregătit nu duce la un rezultat imediat. Un proverb spune că atunci când un elev este pregătit, apare şi profesorul. Trebuie să fii întâi pregătit pentru ca cineva să vrea să te vadă.

-Atitudinea este factorul diferenţiator. Poţi să stai în piaţa din România, care are un nivel de oportunităţi mai mari şi să nu poţi să te ancorezi în acele oportunităţi sau să fii într-o piaţă saturată externă şi să excelezi

- Urmează executarea planurilor de dezvoltare pe care le-am anunţat. Cel mai important lucru pe care îl avem de făcut, uitându-ne la viitor, este să executăm strategiile de creştere.

-România este o piaţă cu multe oportunităţi. Este pentru prima oară când creşterea creditului neguvernamental a ajuns la un ritm de 10%, ceea ce înseamnă o apropiere de dinamica depozitelor. Baza de lichiditate excedentară ar trebui pusă la creşterea intermedierii financiare, pe care o discutăm de ceva vreme.

-Probabil că numărul de peste 30 de unităţi bancare este suficient de mare pentru o consolidare mai accentuată la nivelul pieţei. Anul trecut am avut o şansă istorică ca sistem bancar românesc să reparăm 90% din deficitul de încredere care se crease cu în urma crizei anterioare. Această recuperare a fost bazată pe răspunsul susţinut şi coerent la criza generata de pandemie.

- Diferenţa aceea de 10% al încrederii, care trebuie în continuare recuperat şi chiar crescut, este o diferenţă care arată că mai avem de lucru.

-Cu toţii discutam de digitalizare, de transformare sustenabilă, vorbim de sustenabilitate în toate formele, dar ea înseamnă de fapt o transformare pozitivă ireversibilă, de la care nu ne mai putem întoarce înapoi. Acest lucru încercăm să îl facem şi noi, dar cred că şi la nivel de ramură, de industrie, întregului sistem bancar, fiecare bancă încearcă să aibă această transformare sustenabilă


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO