Bănci și Asigurări

ZF Bankers 2022. Cosmin Călin, director executiv corporate, Banca Transilvania: Piaţa finanţărilor corporate a marcat în S1 un record al ultimilor zece ani ca ritm de creştere. Evoluţia a fost alimentată de reluarea investiţiilor puse în stand-by în perioada pandemiei, creşterea inflaţiei şi limitarea resurselor

Cosmin Călin: Avem discuţii cu companii din Germania şi Franţa care gândesc relocări. România devine destul de competitivă dacă luăm în calcul costul utilităţilor şi al forţei de muncă, însă trebuie să rezolvăm cu problema infrastructurii unde  România a fost mereu perdantă.

Cosmin Călin: Avem discuţii cu companii din Germania şi Franţa care gândesc relocări. România devine destul de competitivă dacă luăm în calcul costul utilităţilor şi al forţei de muncă, însă trebuie să rezolvăm cu problema infrastructurii unde România a fost mereu perdantă.

Autor: Cristina Bellu

05.08.2022, 00:05 275

„Necesitatea de capital circulant a fost mult mai mare decât în trecut, generând o creştere fabuloasă a soldului de credite în prima jumătate a anului“.

Prima jumătate a anului a marcat un record al ultimilor zece ani în piaţa de finanţări corporate, ca ritm de creştere, în ciuda faptului că anul 2022 a fost şi este unul extrem de pro­vo­cator pentru întreaga economie, po­trivit lui Cosmin Călin, director exe­cutiv corporate în cadrul Băncii Transilvania, cea mai mare instituţie finan­ciară după active din piaţa locală.

„Evoluţia pieţei poate să pară un pic atipică, dar având în vedere că în contextul pandemic multe companii şi-au pus investiţiile în stand-by iar acum le-au reluat, adăugând inflaţia şi limitarea resurselor, toate acestea s-au tradus printr-o necesitate de capital circulant mult mai mare decât în trecut, generând o creştere fabuloasă a soldului de credite în prima jumătate a anului“, a spus Cosmin Călin în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022, care sa desfăşurat în perioada 11-13 iulie.

Împrumuturile în lei pentru firme au ajuns la finalul lunii iunie la un sold de 109,2 mld. lei, după o creştere cu 26,7% faţă de nivelul din iunie 2021, în timp ce soldul împrumuturilor corporate în valută a fost la sfârşitul lui S1/2022 de 72,8 mld. lei, după un salt de 27,1% faţă de iunie 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO