Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit’ 14: cum a transformat criza băncile în mari administratori de imobiliare

Tomas Spurny, CEO al BCR

Tomas Spurny, CEO al BCR

Autor: Razvan Voican

30.05.2014, 00:03 504
Cât de pricepute pot fi băncile în administrarea unor mari stocuri de active imobiliare şi în ce perioadă de timp pot scăpa de acestea în condiţiile unei pieţe de real estate încă suferinde? Care sunt marile lecţii de management al riscului învăţate de băncile care s-au văzut în situaţia de a prelua de la clienţi nenumărate apartamente, vile, terenuri, hoteluri, spaţii comerciale şi hale industriale?

Sunt întrebări la care vor răspunde invitaţii celei de-a treia ediţii a conferinţei anuale ZF Bankers Summit, care va avea loc în perioada 10-11 iunie. Şefi de bănci şi experţi în domeniul gestionării de active cu probleme vor discuta despre secretele transfor­mării activităţilor de administrare a neperformantelor într-o linie de business profitabilă pentru o bancă.

Marea întrebare este cum va arăta sistemul bancar după ce va fi scăpat de povara activelor proaste de cel puţin 10 miliarde de euro. În primul trimestru datele statistice au arătat o temperare a dinamicii ratei de creditelor neperformante la nivelul sistemului ban­car, care se situa în martie la 22,3%, uşor sub nivelul din februarie, dar cu circa 0,4 puncte procentuale peste rata de la sfârşitul anului trecut.

Repartizarea stocurilor de neperformante între bănci ar putea face diferenţa între modul în care diferiţi jucători se vor poziţiona pentru ciclul de relansare economică şi a pieţei creditului.

Există o serie de bănci, inclusiv dintre cele mari, care au reuşit să traverseze criza cu rate ale creditelor neperformante net sub me­dia sistemului şi ca atare îşi vor permite o abordare mai relaxată la nivelul riscului şi vor putea mobiliza mai multe resurse pentru producţia nouă de credite. În schimb, alte bănci mari care depăşesc cu mult media sistemului ar putea fi absorbite în continuare de efortul de digerare a stocurilor mari de active proaste care solicită resurse de personal şi de management dedicate. Acest context cre­ea­ză o şansă nesperată pentru puţinele bănci mici care au reuşit să-şi păstreze bilanţurile relativ curate după cinci ani de criză şi care vor putea găsi spaţiu pentru creşterea cotelor de piaţă în măsura în care îşi vor valorifica agilitatea dată de structurile mai simple.

Tomas Spurny, CEO al BCR, Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al ARB, Steven van Groningen, pre­şedintele Raiffeisen Bank, Mihai Ionescu, şeful reprezentanţei Deutsche Bank în România, Josh Silver, director la Deutsche Bank Londra, expert în tranzacţii cu neperformante, Anthony Hassiotis, preşedintele Bancpost, Rudolf Vizental, CEO al CIT Restructuring, Andrei Mocanu, director general al Kredyt Inkaso, Lorena Stoian, managing associate la Predoiu Law Firm, şi Ilinca Păun, managing director la Colliers International, se vor număra printre speakerii de la ZF Bankers Summit ’14.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO