Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2014: Marea curăţenie. Cum va scăpa sistemul bancar de povara creditelor proaste de 10 miliarde de euro

Preşedinţi de bănci, oficiali ai BNR, vicepreşedinţi responsabili cu managementul riscului, şefi ai diviziilor de workout, manageri ai firmelor specializate în recuperare de creanţe, avocaţi, fonduri de investiţii cu expertiză în domeniu, experţi ai instituţiilor financiare internaţionale vin la a treia ediţie a ZF Bankers Summit (10-11 iunie) să dezbată problema neperformantelor. Foto: Silviu Matei

Preşedinţi de bănci, oficiali ai BNR, vicepreşedinţi responsabili cu managementul riscului, şefi ai diviziilor de workout, manageri ai firmelor specializate în recuperare de creanţe, avocaţi, fonduri de investiţii cu expertiză în domeniu, experţi ai instituţiilor financiare internaţionale vin la a treia ediţie a ZF Bankers Summit (10-11 iunie) să dezbată problema neperformantelor. Foto: Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

21.05.2014, 00:04 688

Creditele neperformante au devenit o problemă-cheie a sistemului bancar după cinci ani de criză, iar anul 2014 are şanse să marcheze începutul unui amplu proces de curăţenie pentru că, aşa cum arată ultimele semnale, cumpărătorii specializaţi în administrarea activelor proaste sunt cu ochii pe această piaţă şi rămâne doar o chestiune de timp să se înţeleagă cu băncile asupra preţurilor.

A treia ediţie a conferinţei ZF Bankers Summit, care va avea loc în perioada 10-11 iunie, îşi propune să atace cea mai acută vulnerabilitate a sectorului bancar din acest moment şi să exploreze prin dialogul direct cu cei mai avizaţi reprezentanţi ai industriei căile posibile pentru o adevărată curăţare a bilanţurilor băncilor ca precondiţie esenţială pentru un nou început.

Anul 2014 a debutat cu o megatranzacţie cu credite neperformante de o jumătate de miliard de euro prin care Volksbank şi-a curăţat spectaculoas bilanţul, ajungând la o rată a neperformantelor de sub 10%. Este cea mai mare operaţiune individuală de curăţare a portofoliului unei bănci şi fără îndoială constituie semnalul de început al unei perioade de „mare curăţenie“ în sistemul bancar.

Ultimele date de pe piaţă arată că mai mult de unu din cinci credite din registrele băncilor au eşuat până acum în categoria neperformantelor, iar tendinţa de deteriorare a portofoliilor nu dă semne de oprire în ciuda creşterii economice altminteri încurajatoare raportată de Statistică şi a eforturilor BNR de a grăbi scăderea dobânzilor la lei.

Pentru luna martie BNR a calculat o rată a creditelor neperformante de 22,26% pe baza datelor furnizate de bănci, după ce în februarie fusese atins un vârf istoric de peste 22,5%.

Martie este a treia lună la rând în care acest indicator-stigmat pentru sistemul bancar local staţionează pe palierul de 22%, sugerând o temperare a procesului de deteriorare a calităţii portofoliilor de credite.

Rata neperformantelor a mai schiţat o mişcare de scădere în decembrie anul trecut, pentru ca în luna imediat următoare să vină o răbufnire de jumătate de punct procentual.

La nivelul ultimului an, ponderea creditelor neperformante înregistrează o creştere de circa 3,2 puncte procentuale, în condiţiile în care soldul total al creditelor private s-a erodat de la o lună la alta din cauza scăderii stocului de credite în valută.

Rata foarte ridicată a creditelor cu restanţe mai mari de 90 de zile a fost identificată inclusiv de către FMI şi Comisia Europeană drept una dintre marile probleme ale sistemului bancar, în ultima perioadă Banca Naţională dialogând cu băncile comerciale pe tema unui nou set de reglementări care să uşureze procesul de scoatere din bilanţuri a creditelor neperformante, care au fost deja provizionate integral şi pentru care nu mai există în mod rezonabil speranţa de recuperare.

La nivelul lunii martie băncile contabilizaseră credite de circa 54,6 miliarde de lei în categoria pierdere, reprezentând 28% din totalul brut al creditelor din sistem.

În ultimul an creditele pe care bancherii le privesc deja drept pierdere au urcat cu aproape 6%. La acestea se adaugă alte 8,7 miliarde de lei reprezentând credite clasificate în categoria „îndoielnic“, în scădere faţă de 11 miliarde de lei în martie 2013. Întreaga comunitate bancară este de acord că sistemul nu poate reporni creditarea atât timp cât nu scapă de povara creditelor pe care realmente nu le mai poate recupera şi care au fost deja integral acoperite cu provizioane. Aceasta este şi zona din bilanţurile bancare spre care se va îndrepta planul de acţiune pregătit de BNR în consultare cu FMI şi CE în încercarea de a da un suflu nou industriei.

Toate băncile mari şi-au înfiinţat divizii specializate şi corpuri de zeci şi sute de specialişti pe diferite industrii, foarte bine plătiţi şi care nu au altă misiune decât să găseasca cele mai avantajoase soluţii pentru creditele neperformante - restructurare sub diverse forme şi continuare a eforturilor de susţinere a debitorilor, vânzare a creanţelor către firme specializate în recuperare, executare silită şi vânzare a garanţiilor – aşadar aceasta este cea mai fierbinte chestiune a momentului şi totodată principala temă de discuţie la ZF Bankers Summit 2014 care va reuni preşe­dinţi de bănci, oficiali ai Băncii Naţionale, vicepreşedinţi responsabili cu managementul riscului, şefi ai diviziilor de workout, manageri ai firmelor specializate în recuperare de creanţe, avocaţi, fonduri de investiţii cu expertiză în domeniu, experţi ai instituţiilor financiare internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO