Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2020. Adrian Pârvulescu, director executiv UniCredit Bank: BNR poate reduce dobânda-cheie la 1% în 2020 pentru a susţine clienţii care vor reveni în 2021 la plata ratelor

ZF Bankers Summit 2020. Adrian Pârvulescu, director...

Autor: Claudia Medrega

15.07.2020, 10:42 203

BNR poate să reducă dobânda-cheie la 1%, de la 1,75%, pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice şi companiilor care vor reveni la începutul anului 2021 la plata ratelor, care au fost amânate în acest an, susţine Adrian Pârvulescu, director executiv la UniCredit.

„Cred că o reducere a dobânzii de politică monetară în trei paşi, cu 0,25 puncte de bază, până la 1%, este posibilă până la finalul anului 2020. Efectul asupra cursului de schimb ne aşteptăm să existe, dar anticipăm un curs de schimb relativ stabil, cu o uşoară tendinţă de apreciere”, a explicat Pârvulescu în cadrul videoconferinţei ZF Bankers Summit 2020, ziua 2.

El a menţionat că reducerea dobânzii-cheie este susţinută şi de evoluţia inflaţiei, care ar urma să fie în jur de 3%, inflaţia de bază urmând să scadă pentru că piaţa muncii va fi afectată.

Iar păstrarea ratingului României la investment grade  redus presiunea de depreciere a leului, a mai spus Pârvulescu.
Directorul executiv din UniCredit a adus în discuţie şi problema deficitului de cont curent, care este dificil de acoperit, însă a arătat că linia repo agreată de BNR cu BCE ajută la crearea unei încrederi în moneda naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO