Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2020. Bogdan Speteanu, Director Executiv, BCR: Am aprobat credite noi de 3 mld.lei anul acesta, cam un sfert sub anul trecut. E devreme să spunem că e un trend sustenabil de revenire, dar volumele există

ZF Bankers Summit 2020. Bogdan Speteanu, Director...

Autor: Roxana Rosu

15.07.2020, 13:04 278

BCR a aprobat în acest an credite noi de 3 miliarde de lei, un sfert sub nivelul de anul trecut, după un T1 peste 2019, urmat de scădere abruptă în aprilie-mai şi o uşoară revenire în iunie, a declarat Bogdan Speteanu, Director Executiv, BCR, la conferinţa ZF Bankers Summit 2020.

”Am avut un T1 mai bun decât în 2019, apoi aprilie-mai scădere abruptă, iunie vedem o uşoară revenire. E devreme să spunem că e un trend sustenabil de revenire, dar volumele există. Aprobăm credite în continuare, nu vedem o reticenţă, discutăm proiectele care vin la noi ca şi nainte, ţinând cont de circumstanţele economice actuale. Dacă ne uităm la ce avem pe masă, lucrurile nu arată chiar aşa rău”.

El a adăuga că o parte din clienţii care aveau planuri de investiţii le-au pus pe hold. Doar jumătate din liniile de finanţare aprobate anul acesta sunt trase de companii.

” Industria medicală, agricultură, alimentaţie sunt industrii mai puţin afectate şi investitorii au continuat planurile pe care le aveau”.


Ce a declarat Bogdan Speteanu:

La IMM Invest avem peste 10 miliarde lei aprobate de către bănci, urmează să trecem la partea de acordare a sumelor. Pare un succes până acum. Este o gură de oxigen pentru companiile fiabile, care au avut un business fialbil şi au dificultăţi în contextul actual, probleme de lichiditate.
E un prim program şi urmează şi altele, pe care le aşteptăm şi noi şi clienţii. Nicio bancă nu s-a bazat doar pe acest program şi pe garanţiile guvernamentale.

Avem cam 3 miliarde de lei în acest an pe credite noi aprobate anul acesta, cam un sfert sub anul trecut. Am avut un T1 mai bun decât în 2019, apoi aprilie-mai scădere abruptă, iunie vedem o uşoară revenire. E devreme să spunem că e un trend sustenabil de revenire, dar volumele există. Aprobăm credite în continuare, nu vedem o reticenţă, discutăm proiectele care vin la noi ca şi nainte, ţinând cont de circumstanţele economice actuale. Dacă ne uităm la ce avem pe masă, lucrurile nu arată chiar aşa rău.

Sunt încă multe necunoscute legate de perioada următoare, cât de gravă va fi criza, cât va dura revenirea şi un astfel de program sunt binevenite. Mai aşteptăm programele pentru companiile mari, cele pentru leasing, factoring.

O parte din clienţii care aveau planuri de investiţii le-au pus pe hold. La BCR de exemplu doar jumătate din liniile de finanţare aprobate anul acesta sunt trase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO