Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2020. Mihai Buda, account manager Mastercard România: Băncile în România chiar fac paşi importanţi în digitalizarea plăţilor

Mihai Buda, account manager la Mastercard România

Mihai Buda, account manager la Mastercard România

Autor: Claudia Medrega

15.07.2020, 12:37 149

Este foarte dificil să ne imaginăm că în România toate plăţile pot fi electronice, dar sunt făcuţi paşi foarte rapizi în digitalizarea plăţilor, susţine Mihai Buda, account manager la Mastercard România.

„Sper să ajungem la o economie în care putem să facem plăţi online pentru orice operaţiune. Însă, este foarte dificil să ne imaginăm o piaţă în România în care toate plăţile sunt electronice. Dar facem nişte paşi foarte rapizi în digitalizarea plăţilor. De exemplu, în ultimii 3-5 ani nu ţi-ai fi imaginat că într-o piaţă agroalimentară plăţile pot să fie făcute cu cardul”, a declarat account managerul Mastercard România în cadrul videoconferinţei ZF Bankers Summit 2020, ziua 2.

El a arătat că este foarte greu de spus care aplicaţii de plată câştigă mai mult teren, existân foarte multe astfel de aplicaţii.

„Sunt foarte multe aplicaţii de plată lansate de băncii în ultimii 2-3 ani. Au o rată de adoptare a clienţilor incredibile. În top 10 bănci, marea majoritate au o aplicaţie de plată, a lor sau Apple Pay . Este foarte clar că vedem cum evoluează piaţa în acest moment”.

Băncile în România chiar fac paşi importanţi în digitalizarea plăţilor, susţine Mihai Buda. „Băncile au învăţat. Apple Pay a apărut acum un an şi deja foarte multe bănci au implementat Apple Pay. Nu este uşor. Ai nevoie de resurse, de capabilităţi tehnice, este nevoie de paşi care trebuie făcuţi. Băncile fac oricum aceşti paşi. Mastercard are foarte multe proiecte cu băncile”.

Unul dintre punctele slabe ale pieţei româneşti adus în discuţie de account managerul Mastercard este gradul scăzut de incluziune socială şi bancară, existând în continuare oameni care nu au card, care nu fac plăţi online. Totodată, o altă îmbunătăţire  care ar trebui făcută în opinia lui este legatăde creşterea gradului de acceptare a plăţilor cu cardul la comercianţi. „Legea cash-back a făcut un pas înainte, dar incomplet”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO