Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2021, ziua 2. BNR poate amâna majorarea dobânzii-cheie până la începutul lui 2022, iar cursul leu/euro va fi pe o tendinţă de depreciere, însă fără mişcări bruşte

ZF Bankers Summit 2021, ziua 2. BNR poate amâna...

♦ Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen: Aşteptările noastre sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere a dobânzilor în 2022, dar totul depinde de mediul extern, de ce fac alte  bănci centrale ♦ Valentin Popovici, director pieţe financiare la BCR: Deprecierea leului o să continue, dar nu la nivelul volatilităţii altor monede din zone. ♦ Marius Stoica, director Pieţe financiare la BRD: Din punct de vedere al încrederii investitorilor, nerezidenţii îşi menţin investiţiile în titluri de stat româneşti.

BNR a diminuat dobânda-cheie până la minimul istoric de 1,25%, în contextul pan­de­miei de COVID-19, stimu­lând creditarea şi finanţarea eco­nomiei, însă în perspectivă este aştep­tată creşterea dobânzilor, unii analişti pre­zenţi la ZF Bankers Summit 2021 susţinând că majorarea va putea să fie amânată până la începutul anului 2022, în funcţie de evo­luţia inflaţiei şi de deciziile altor bănci cen­trale mari şi din regiune.

„Aşteptările noastre sunt ca BNR să în­ceapă ciclul de creştere a dobânzilor la înce­putul anului 2022, în primul trimestru, dar totul depinde de mediul extern. Anticipăm trei creşteri de dobândă în 2022. Dacă băn­cile centrale mari vor normaliza mai devre­me dobânzile, şi în acelaşi timp şi cele din regiune vor face acelaşi lucru, probabil că BNR va amâna acest moment de creştere a do­bânzilor cât se poate de mult, dar ele­men­tul crucial ţine de inflaţie şi de ce fac ce­le­lalte bănci centrale. Mă îndoiesc că BNR va putea menţine dobân­zile mici dacă ce­lelalte bănci centrale vor creşte dobânzile mai repede“, a declarat Ionuţ Dumitru, eco­no­mistul-şef al Raiffeisen Bank.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb el susţine că nu vom vedea o miş­care  bruscă, ci probabil vom asista la o de­pre­ciere uşoară în anii următori,  tendinţa fiind de depreciere.

Şi Valentin Popovici, director executiv pieţe financiare la BCR, consideră că deprecierea leului o să continue dar nu la nivelul volatilităţii altor monede din zonă. „În următoarea perioadă, banca centrală spunea că îşi doreşte o stabilitate a cursului de schimb, iar deprecierea este legată de diferenţialul de inflaţie dintre România şi zona euro, care se reflectă în evoluţia cursului de schimb“, a spus Popovici.

Din punctul de vedere al încrederii investitorilor, nerezidenţii îşi menţin inves­tiţiile în titluri de stat româneşt, după cum a spus Marius Stoica, director pieţe finan­ciare la BRD.

Conferinţa ZF Bankers Summit 2021 a fost organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Mastercard, Visa, CEC Bank, ING, First Bank, Deloitte, Reff şi Asociaţii, Trans Sped, Intesa Sanpaolo Bank, Orange Money, NNDKP, Filip & Company, Garanti BBVA, Citi România, PwC şi FNGCIMM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO