Bănci și Asigurări

​ZF Bankers Summit 2022. Dumitru Nancu, FNGCIMM: Am închis programul IMM Invest la 30 iunie cu un bilanţ istoric de 60.000 de garanţii acordate în valoare 40 mld. lei. Ar trebui să avem o decizie de aprobare a noului program IMM Invest până la 1 august

​ZF Bankers Summit 2022. Dumitru Nancu, FNGCIMM: Am...

Autor: Ramona Cornea

12.07.2022, 14:11 326

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, afirmă că programul IMM Invest s-a încheiat pe 30 iunie cu 60.000 de garanţii acordate în valoare 40 mld. lei. O nouă variantă a programului ar urma să primească aprobare de la Comisia Europeană până pe 1 august.

„Am închis programul IMM Invest la 30 iunie cu un bilanţ istoric, 60.000 de garanţii acordate, 40 mld. lei au fost creditele acordate de cele 21 de instituţii financiar-bancare. Fondul Naţional de Garantare a garantat doar pe programul IMM Invest 33 mld. lei. Guvernul României a luat rapid măsura, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă 99 pe 30 iunie, odată cu încheierea programului IMM Invest că noul program IMM Invest Plus, cu cele şase componente, care va continua pe noul cadrul temporar pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Normal ar trebui să avem o decizie de aprobare până la 1 august. Noi sperăm să redeschidem platforma IMM Invest pe 1 august”, a declarat Dumitru Nancu în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022.

Ce a mai declarat Dumitru Nancu în cadrul evenimentului:

• Fondul Naţional de Garantare a reprezentat principalul instrument în această perioadă criză. Conform ultimului studiu al ARB-ului, în 2021 au fost în sold 60 mld. lei de credite noi, dintre care 30 mld. lei sunt garantate de FNGCIMM, ceea ce înseamnă că jumătate dintre creditele din 2021 sunt garantate de către Fondul Naţional de Garantare.

• Pe platforma IMM Invest avem înregistrat peste 10% din mediul de afaceri activ din România, 137.000 de firme s-au înregistrat şi au solicitat o garanţie sau unul dintre programele noastre. Mergem mai departe cu IMM Invest Plus până la 30 decembrie 2022 urmând ca, în funcţie de decizia Comisiei Europene dacă se va prelungi acest cadru temporar, să prelungim şi noi.

• Dintre cele 60.000 de garanţii acordate, 85% au fost pe capital de lucru, iar 15% se duc spre investiţii. Am făcut impactul fiscal al programului IMM Invest pentru că orice decizie de finanţare se ia în baza unor analize cu impactul fiscal şi gradul de multiplicare a garanţiei nume şi constat.

• În 2020, băncile au acordat credite în valoare de 15 mld. lei, au 25.600 de garanţii acordate, statul român a garantat 80% - 90% prin Fondul Naţional de Garantare, Ministerul de Finanţe a plătit 300 mil. lei. Cele aproape 26.000 de firme au întors la bugetul de stat în anul următor 13,9 mld. lei din taxa pe valoare adăugată, impozit pe profit, impozit pe venit, contribuţii la asigurări sociale. De asemenea, un număr de 497.000 de locuri de muncă au fost salvate prin acest program. Cifrele anului 2020 ne arată că acest program este cea mai eficientă şi sustenabilă măsură luată de Guvernul României în această perioadă.

• În PNRR, ţinta este anul 2026 pentru închiderea procesului de înfiinţare a Băncii Naţionale de Dezvoltare. Activitatea noastră reprezintă o parte din activitatea unei bănci de dezvoltare. România este membră a Asociaţiei Europene a Instituţiilor Financiare, sunt 48 de state membre, 37 sunt bănci de dezvoltare, iar diferenţa este alcătuită din Fonduri de Garantare cum suntem noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO