Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2022. Procesul de consolidare a pieţei bancare va continua accentuat, având în vedere şi situaţia geopolitică, cu războiul la graniţă. Din cauza volatilităţii mediului în care trăim, băncile trebuie să devină flexibile şi prudente. Pieţele financiare sunt tensionate

ZF Bankers Summit 2022. Procesul de consolidare a pieţei...
17.07.2022, 10:48 179

Alina Radu, partener & head of banking and finance la NNDKP

► Suntem alături de bănci în proiectele pe care le finanţează, iar ca avocaţi de business, încercăm să ajutăm şi clienţii băncilor.

► Sectorul bancar din România este un sector foarte puternic, este un motor de creştere. Avem foarte multe oportunităţi în contextul actual.

► Noi ca avocaţi avem relaţii strânse cu consultanţi fiscali, financiari, de business pentru a putea sprijini intrarea investitorilor străini în România, dar ce este mai important acum este să ne concentrăm un pic şi să punem accentul şi pe companiile antreprenoriale româneşti.

► În România, avem şi gradul de dependenţă limitat faţă de situaţia din Ucraina şi Rusia, deci avem stabilitate. Avem o zonă care ne permite să creştem pe zona agricolă, putem ajunge la independentţă energetică, deci premisele sunt.

► Este foarte important să ne uităm la investitorii care vin cu know-how de afară şi cu ceea ce ştiu, dar în egală măsură să ne concentrăm şi să vedem cum să sprijinim dezvoltarea companiilor antreprenoriale româneşti.

► Se desfăşoară şi acum tranzacţii pe piaţa bancară. Ultimii doi ani au fost ani de consolidare. Continuă consolidarea şi la nivelul grupurilor bancare. Băncile au la rândul lor filiale care fac servicii de plăţi, IFN, activităţi de leasing, există o consolidare şi la acest nivel. Poate că acesta este motivul pentru care sistemul bancar este un sector robust.

► Zona care este de interes acum este zona de ESG. Băncile sunt mai pregătite comparativ cu alte companii. Sunt cereri din ce în ce mai mult pe partea de servicii de plată şi parteneriate cu companii fintech.

► O zonă în care ni se cere opinia, mai puţin din partea băncilor, mai mult din partea companiilor, este partea de conformitate. Cadrul sancţiunilor naţionale este un cadru care se schimbă. Sunt multe obligaţii puse în sarcina băncilor, a companiilor, prin urmare este o zonă în care este nevoie de sprijin. Pe partea fiscală sunt companii structurate în grupuri, unele istoric, şi aici este o zonă în care este nevoie de o reevaluare şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere fiscal,††pentru a se vedea dacă sunt sustenabile şi pot continua pe aceste baze. Sunt aspectele uzuale de protecţia datelor, dreptul concurenţei, încă este o zonă fierbinte. Probabil că ce se va întâmpla în viitorul apropiat, pe partea de restructurare, vom ajunge şi în acea situaţie, dar probabil în cazuri customizate, specifice, nu de masă.

► Încep să apar produse bancare ESG (Environment, Social, Governance), iar dacă companiile ţin cont şi implementează aceste politici vor vedea consecinţe financiare favorabile. Avem credite care sunt legate de criterii de sustenabilitate. Cred că lucrurile acestea se vor accentua, iar dacă acum pentru o parte din companii poate fi un element de diferenţiere††faptul că au implementate politicile ESG, cred că în viitor vor fi condiţii de existenţă, de a rămâne pe piaţă.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO