Bănci și Asigurări

ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a. Claudiu Corcodel - Partner ACP Group: Ne uităm la trei probleme cheie care modelează mediul curent. Prima este inflaţia şi efectul pe care îl are pe piaţa muncii, al doilea este lumea definită ca fiind ex-China, iar a treia este tema inteligenţei artificiale, dar dacă săpăm adânc are implicaţii mari oriunde te-ai uitat

ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a....

Autor: Mircea Nica

25.05.2023, 14:24 103

Ne uităm la trei probleme cheie care modelează mediul curent. Prima este inflaţia şi efectul pe care îl are pe piaţa muncii, al doilea este lumea definită ca fiind ex-China, iar a treia este tema inteligenţei artificiale, dar dacă săpăm adânc are implicaţii mari oriunde te-ai uitat, a spus Claudiu Corcodel - Partner ACP Group în cadrul Conferinţei ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a.

“Noi suntem un fel de fond de private equity. Nu investim equity, ci cvasi-equity. Vrem să punem banii la treabă în Europa de Centrală şi de Est, în special în România. Noi luăm capitalul în afara Europei Centrale şi de Est şi încercăm să ajutăm antreprenorii să se extindă în afara acestei regiuni. Am investit aproape de 1 mld. euro în aproximtiv 20 de ani. Încercăm să găsim sens în lume uitându-ne la trendurile macreconomice. Aş spune că ne uităm la trei probleme cheie care modelează mediul curent. Prima este inflaţia şi efectul pe care îl are pe piaţa muncii, al doilea este lumea definită ca fiind ex-China, iar a treia este tema inteligenţei artificiale, dar dacă săpăm adânc are implicaţii mari oriunde te-ai uitat.”

Ce a mai spus Claudiu Corcodel - Partner ACP Group:

Până acum s-a mers pe quantitative easing şi lichiditate de mult timp, care a crescut inflaţia, care afectează piaţa muncii şi cred că s-ar ptuea să fim martorii unui punct de inflexiune pe piaţa muncii. Dacă ne uităm în ultimii 20-30 de ani, la tensiunea dintre piaţa muncii şi capital, capitalul a fost întotdeauna favorabilă, dar acest lucru s-ar putea schimba. Dacă ne uităm la job-urile disponibile sunt milioane de locuri de muncă pe care nimeni nu le-ar lua. Acest lucru spune că piaţa muncii va deveni mai scumpă, deci valoare creată de businessuri în loc să meargă spre capital, se va duce în zona muncii.

Apoi avem mediul curent în care toată lumea discută despre nearshoring, offshoring, tot lanţul de aprovizionare se mută. Pentru SUA probabil se va duce în Mexic sau Canada, pentru UE probabil în Europa Centrală şi de Est, ceea ce este bine pentru regiunea noastră, dar fundamental bunurile şi serviciile care vor fi produse în regiune vor fi mai puţin eficiente, iar inflaţia se va menţine la un nivel mare.

Pe partea cealaltă avem inteligenţa artificială şi cred că 30% din muncă poate fi făcută prin inteligenţa artificială şi nu în 5 ani, ci în câteva trimestre, iar costul va scădea. Acest lucru este un factor deflaţionist. Acum încercăm să găsim companii care pot naviga printre aceste lucruri.

Nu ne este frică să investim. Suntem pe piaţă din 2007 când toată lumea se fărâma. Am avut vremuri dificile cu portofoliul de companii, am restructurat, am pus maim ult capital şi am navigat situaţia. Astăzi nu suntem ca atunci. Probabil suntem printre singurii care au investit la o lună după ce a început pandemia. Aveam comitetul de investiţii şi o tranzacţie de 100 mil. euro. A fost o discuţie de 3 ore, am cerut o mică scădere a preţului pentru că analizam dacă compania va mai fi acolo o săptămână după ce investim. Nu ne este frică să punem banii la muncă. Căutăm antreprenori.

Am făcut 58 tranzacţii până acum în Europa Centrală şi de Est. Avem o echipă experimentată. Anul trecut pe o altă strategie. Nu am anticipat creşterea dobânzilor ceea ce ne vine puţin în ajutor.

Acest AI este un mega trend. Nu cred că ne dăm seama încă de implicaţii. Încercăm să ne dăm seama să lansăm acest tip de instrument în industria noastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO