Bănci și Asigurări

ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a. Júlia Sohajda - Managing Partner Vespucci Partners: Majoritatea investitorilor din Europa Centrală şi de Est se concentrează pe etapele iniţiale, iar evaluările companiilor nu au fost la un nivel atât de mare istoric, prin urmare nu au fost multe devalorizări în regiune

ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a....

Autor: Mircea Nica

25.05.2023, 14:34 57

Majoritatea investitorilor din Europa Centrală şi de Est se concentrează pe etapele iniţiale, iar evaluările companiilor nu au fost la un nivel atât de mare istoric, prin urmare nu au fost multe devalorizări în regiune, a spus Júlia Sohajda - Managing Partner Vespucci Partners în cadrul Conferinţei ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a

“Încă putem vedea multe investiţii bune crescând. De exemplu, în fondul nostru când vedem companii care cresc de aici spre pieţe internaţionale pot fi mai competitive pe această piaţă. De asemenea, pe partea de investiţii, investitorii vor trebui să investească. Multe fonduri au capital, se află în perioada de investiţii, doar aşteaptă să vadă ce se întâmplă pe piaţă. Cred că până la finalul anului vom vedea puţină acţiune.”

Ce a mai spus Júlia Sohajda - Managing Partner Vespucci Partners:

Sunt partenerul fondator al Vespucci Partners. Avem sediul în Ungaria, Budapesta. Primul nostru fond a fost concentrat mai mult pe Ungaria, iar al doilea este concentrat pe regiunea Europei Centrale şi de Est. Obiectivul nostru este să investim în companiile de tehnologie din regiune pentru a se extinde spre pieţe mari internaţionale, de asemenea şi pe piaţa din SUA. Investim la etapa de seed, destul de devreme.

Cu siguranţă suntem într-o criză. Vedem o creştere a dobânzilor care duce la scădere pieţelor de capital. Cu siguranţă este mai puţin capital pe tot lanţul de capital până la start-upuri. Deci mai puţin capital, mai puţine instituţii, mai puţini parteneri de investiţii. Avem mai puţin capital în fondurile de investiţii care pot investi în start-upuri. Acum toată lumea ţine de capital mai mult pentru a vedea ce se va întâmpla. Cu siguranţă la etapa de creştere a start-upurilor vedem că multe evaluări au fost resetate. A fost o bulă a evaluărilor la un nivel înalt, iar acum se văd anumite devalorizări.

Am început iniţial să investim în 2019, atunci am pus la punct Vespucci Partners şi obiectivul nostru iniţial a fost să investim în companii la faze incipiente în regiunea Europei Centrale şi de Est şi să ne uităm la oportunităţile din regiune şi să vedem care sunt punctele cele mai puternice. Am investit în start-upurile de tehnologie din regiune care ar fi putut avea un avantaj competitiv şi să îi ducem pe pieţe mari internaţionale.

În aceste perioade, chiar şi cu inflaţia din regiune, companiile noastre odată ce au dezvoltat tehnologiile aici şi le-au putut vinde pe piaţa din SUA au fost mai profitabili decât competitorii lor care erau cu sediul în SUA. Au putut arăta investitorilor că în timp e competitorii din SUA au fost nevoiţi să reducă personalul şi să reducă creşterea, companiile noastre puteau creşte în continuare.

În ceea ce priveşte Chat GPT, inteligenţa artificială a devenit o comoditate şi oricine poate construi peste el aplicaţii. Acum 5 ani credeam că AI va veni şi vom avea job-uri care vor fi preluate de roboţi. Apoi ne-am gândit că un lucru pe care AI nu îl poate face este să fie creativ. În ChatGPT şi AI acum lucrurile sunt diferite. Acum poate face o pictură în locul nostru, iar acum ce este scos din piaţă este chiar creativitatea. Pe de altă parte, în job-ul nostru de venture capital şi private equity, facem business cu oamenii. Deci job-ul nostru este să determinăm ce vedem în ceea ce priveşte execuţia, oamenii, iar momentan AI nu poate acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO