Bănci și Asigurări

ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a. Johan Gabriels - Regional Director iBanFirst: Piaţa FX este cea mai mare piaţă din lume. Trebuie să ne gândim că în fiecare zi au loc 6 milioane de tranzacţii doar între două valute

ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a....

Autor: Mircea Nica

25.05.2023, 14:22 86

Piaţa FX este cea mai mare piaţă din lume. Trebuie să ne gândim că în fiecare zi au loc 6 milioane de tranzacţii doar între două valute, iar acesta este şi principalul venit al băncilor, a spus Johan Gabriels Regional Director iBanFirst, în cadrul Conferinţei ZF/iBanFirst Regional Business Summit, ediţia a II-a.

“Piaţa FX este cea mai mare piaţă din lume. Trebuie să ne gândim că în fiecare zi au loc 6 milioane de tranzacţii doar între două valute, iar acesta este şi principalul venit al băncilor. Există o parte de cumpărare şi una de vânzare când faci o tranzacţie în valută. Astfel, în 88% din tranzacţii, dolarul este fie pe zona de cumpărare sau vânzare. Dolarul este în continuare dominant. Euro este într-o treime din tranzacţii, China, una din cele mai mari pieţe este la 4% din tranzacţii.”

Ce a mai spus Johan Gabriels Regional Director iBanFirst:

Ideea din spatele iBanFirst este să creăm volum în care să avem interesul băncilor globale să ne dea lichiditatea, iar noi să putem oferi aceleaşi preţuri de care pot beneficia multinaţionalele IMM-urilor. Când Pierre-Antoine lucra pentru Saxo Bank a observat că marjele sunt foarte mici când faci o tranzacţie FX, dar când faci efectiv o plată şi ajungi la IMM-uri este destul de scump.

Astfel, noi dezvoltăm produse pe care le oferim corporaţiilor şi IMM-urilor. Suntem un fel de departament de trezorerie de outsourcing pe care îl vei avea dacă lucrezi cu noi.

Nu avem o structură de cost mare ceea ce ne permite să oferim preţuri şi servicii mai competitive decât băncile.

Avem în prezent 13 birouri, 10 ţări şi în ultimul an şi jumătate suntem prezenţi în această regiune.

Nu cred că există 3 ţări vecine care să aibă un alt regim de curs. Dacă mergem în România, evoluţia cursului de schimb este linear. Noi numim acest lucru un regim flotant gestionat. Acest lucru înseamnă că din când în când banca naţională se implică pentru a limita volatilitatea. În fiecare an a fost o devalorizare de 1%. Chiar şi în perioada de COVID abia dacă a fost o volaitlitatea a cursului în România.

În Ungaria, regimul este liber flotant, cu o volatilitate mai mare în perioada COVID şi o devalorizare mai mare în ultimii 10 ani.

În Bulgaria de exemplu, dacă menţii acelaşi curs este ca şi cum ai avea euro, ceea ce înseamnă că nu a fost o volatilitate.

Dolarul este cel mai volatil curs. Am lucrat în SUA, m-am mutat în anul 2000, am semnat un contract, am crezut că sunt bogat, apoi m-am întors doi ani mai târziu în UK şi a trebuit să renegociez pentru că atunci dolarul era mai mare decât euro.

Dacă faci business, putem vorbi de 1-2%, dar fluctuaţia cursului poate decide dacă eşti pe plus sau pe pierdere.

Fiecare companie este diferită, are un profil de risc diferit, dar cred că putem proteja companiile de volatilitatea din piaţă.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24