Bănci și Asigurări

ZF la 20 de ani. Anul 2015. Numărul de hoteluri şi pensiuni a crescut, dar insuficient

galerie foto

galerie foto

Autor: Mădălina Dediu Panaete

21.11.2018, 10:15 105

Capacitatea de cazare în hoteluri, pensiuni sau cabane a crescut cu 22% în ultimele două decenii, dar insuficient pentru potenţialul turistic al României. Din cele aproximativ 350.000 de locuri de cazare, peste 193.000 sunt în hoteluri. În România, există în jur de 1.500 de hoteluri, dintre care 33 de cinci stele, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Însă o mică parte din acestea sunt afiliate la un lanţ internaţional. Astfel, conform calculelor ZF, mai puţin de 10% din hoteluri poartă un nume internaţional. În prezent, aproape 60 de hoteluri sunt afiliate, iar în următorii ani se anunţă cel puţin zece deschideri de astfel de unităţi hoteliere. În total, unităţile de cazare din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 4,7 miliarde de lei, conform datelor de la Registrul Comerţului. Turismul se concentrează însă în doar câteva judeţe din România. Astfel, hotelurile, pensiunile, cabanele şi motelurile din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa şi Braşov au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 2,5 miliarde de lei, adică aproape jumătate din rulajul tuturor companiilor care au unităţi de cazare pe plan local.

 
 

12 ianuarie 2015

Construcţiile au scăzut cu 10-15% anul trecut. „A fost un eşec politic şi economic în utilizarea potenţialului acestei industrii“. Piaţa locală a construcţiilor, una dintre cele mai afectate industrii pe timp de criză, şi-a continuat declinul şi anul trecut, înregistrând un minus de 10-15%, până la 8,2-8,6 miliarde de euro, arată datele Asociaţiei Române a Anteprenorilor din Construcţii (ARACO).

În 2017, piaţa construcţiilor s-a situat la 9,8 miliarde de euro, din care o treime o reprezintă materialele de construcţii.

 

19 februarie 2015

Exclusiv ZF: descoperire de 3,5 mld. euro în marea neagră Petrom şi Exxon au găsit o nouă pungă de gaze prin sonda Pelican.

 

19 martie 2015

Bucureştiul, o piaţă de 3 mld. euro, răstoarnă ierarhiile din comerţ. Mega Image şi Carrefour se luptă pentru cel mai râvnit pol de comerţ din România. Bucureştiul contribuie singur cu 40% la totalul afacerilor din comerţul local, fiind astfel cel mai „fierbinte“ pol pentru reţele. Top 5 în capitală: Mega Image, Carrefour, Auchan, Kaufland şi Cora.

 

7 aprilie 2015

Decanii facultăţilor de IT: România poate ajunge la un milion de informaticieni cu investiţii în preuniversitar. Ţinta de un milion de IT-işti se poate atinge şi cu programe mai scurte de educaţie, livrate sub formă de învăţământ postliceal sau ca programe echivalente cu doi ani de facultate, spun decanii facultăţilor cu profil IT din Bucureşti, instituţii care „produc“ anual 1.000 de ingineri de IT.

 

28 mai 2015

Cei mai mari jucători din economie: România are toate şansele să obţină o creştere economică de 5-6% pe an în următorul deceniu.

 

27 iulie 2015

Campionii economiei româneşti: IT-ul duduie. Opt mari sectoare din economie, cu afaceri de 100 mld. lei, cresc cu peste 10%. Cifra de afaceri totală a companiilor din România s-a majorat cu 2% anul trecut.

În 2017, cifra de afaceri totală a companiilor din România a fost de 1,4 mld. lei.

 

11 septembrie 2015

Industria prelucrătoare are afaceri de 300 mld. lei. Topul celor mai mari fabrici din România, companiile care ţin turate motoarele industriei. Fabricile antreprenorilor români au poziţii de forţă în industria alimentară şi în producţia de mobilă. Primele cinci fabrici deţinute de străini au afaceri de 15 ori mai mari decât cele ale antreprenorilor români.

 

27 noiembrie 2015 + 4 decembrie 2015

Ce riscuri aduce în bilanţul băncilor legea privind „darea în plată“. Legea dării în plată priveşte credite de locuinţă de 8 mld. euro date în boom-ul imobiliar. Apariţia legii privind „darea în plată“ a imobilelor a generat dezbateri aprinse, subiectul potenţialilor beneficiari şi pretinsul caracter social provocând reacţii contradictorii. Statisticile băncii centrale arată că ipotecarele de peste 150.000 de euro „performează“ la restanţe. Legea privind darea în plată care-i permite unei persoane care a luat credit de la bancă şi nu mai poate să plătească datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat a fost adoptată de parlament, fiind trimisă la preşedintele Klaus Iohannis la promulgare.

 

23 decembrie 2015

Un acord de aproape 100 de milioane de euro – Carrefour intră în posesia supermarketurilor Billa în România după un an de negocieri. Grupul francez Carrefour a semnat în noaptea de luni spre marţi preluarea reţelei de supermarketuri Billa în România, într-o tranzacţie evaluată la circa 100 mil. euro, a treia cea mai mare tranzacţie din istoria comerţulul modern autohton.

În momentul în care grupul francez a primit acordul Concurenţei, compania a anunţat că va transforma toate magazinele Billa, brandul urmând a dispărea de pe piaţă în acest an. După aproape şapte luni de la acel moment, procesul de rebranding s-a încheiat. Toate remodelările Billa au fost realizate cu magazinele închise pentru perioade de timp cuprinse între 5 şi 14 zile.

Această mutare a Carrefour, respectiv preluarea Billa, a fost a patra cea mai mare tranzacţie de pe piaţa de retail autohtonă ca valoare. De departe cea mai importantă mutare a fost preluarea Profi de către fondul de investiţii Mid Europa Partners pentru 533 de milioane de euro.

Billa deţinea în România 86 de magazine în 31 de judeţe şi Bucureşti. Totuşi, cele mai multe magazine au fost deschise în judeţele Braşov, Constanţa, Sibiu, Cluj, Bacău şi Arad.

Billa, încă de la intrarea pe piaţă, şi-a concentrat atenţia pe oraşele mari şi medii, cu putere de cumpărare pe măsură. Reţeaua, care până la finalul anului 2015 a făcut parte din grupul german Rewe, a intrat pe piaţa locală în 1999, când istoria comerţului modern local abia începea să se scrie. 

După preluarea Billa, grupul Carrefour şi-a consolidat poziţia secundă pe piaţa locală de retail.

 

Horaţiu Ţepeş, proprietar Bilka Steel, producător de învelitori metalice: Ziarul Financiar este cea mai bună şcoală de business pe care România o are. Orice student ar trebui îndrumat să citească zilnic articole din ZF, pentru că aici ne sunt predate lecţii importante de business, economie, comunicare sau politică. Apreciez demersul ZF de a promova şi susţine antreprenoriatul autohton, devenind astfel un partener de încredere al mediului de afaceri. Mai mult, ZF a ajuns să facă parte din businessurile noastre, deoarece, prin informaţiile şi analizele pe care le publică, influenţează decizii şi strategii de business. Este o mare responsabilitate, dar activitatea din cei 20 de ani ne face să avem încredere că o să continuaţi să scrieţi pentru cititori, că o să ne furnizaţi, ca şi până acum, informaţii şi opinii pertinente, imparţiale şi actuale, indiferent de contextul economic sau politic. La mulţi ani, ZF!

Horaţiu Ţepeş, proprietar Bilka Steel, producător de învelitori metalice: Ziarul Financiar este cea mai bună şcoală de business pe care România o are. Orice student ar trebui îndrumat să citească zilnic articole din ZF, pentru că aici ne sunt predate lecţii importante de business, economie, comunicare sau politică. Apreciez demersul ZF de a promova şi susţine antreprenoriatul autohton, devenind astfel un partener de încredere al mediului de afaceri. Mai mult, ZF a ajuns să facă parte din businessurile noastre, deoarece, prin informaţiile şi analizele pe care le publică, influenţează decizii şi strategii de business. Este o mare responsabilitate, dar activitatea din cei 20 de ani ne face să avem încredere că o să continuaţi să scrieţi pentru cititori, că o să ne furnizaţi, ca şi până acum, informaţii şi opinii pertinente, imparţiale şi actuale, indiferent de contextul economic sau politic. La mulţi ani, ZF!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO