Impactul reducerii fiscalităţii asupra deficitului bugetar va fi, într-un scenariu optimist, de 1-1,5% din PIB, ceea ce înseamnă că în urma aplicării măsurilor din noul Cod fiscal deficitul ar trebui să ajungă la 2,3-2,5% din PIB în 2016, a spus la ZF Live Andreea Paul, deputat PNL, membru al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.
„Nu e uşor să acoperi pe termen lung un astfel de impact. Dar trebuie să ne uităm mai detaliat. Acum suntem campioni în Europa la neîncasarea veniturilor din TVA la buget. Din 100 de lei, noi plătim cam 14 lei. Avem un grad de colectare de 58%. Ca să compensăm golul financiar produs de reducerea TVA la 19%, luând tot 14 lei din 100 de lei, trebuie să creştem gradul de colectare efectivă la 73%. Pesimiştii, cum sunt şi finanţatorii internaţionali, spun că e imposibil. Eu spun că se poate şi mă gândesc la bulgari, care au deja un grad de colectare de 78%, până la 85%, în funcţie de an“. Potrivit Andreei Paul, impactul brut al măsurilor din Codul fiscal este de trei miliarde euro, fonduri care rămân în economie. Practic, suma este egală cu fondurile europene pe care le pierde România pe zona de infrastructură. „Acolo avem o lejeritate incredibilă de a pierde banii“.
Camera Deputaţilor a aprobat miercuri Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, cu 306 de voturi „pentru“, două voturi „împotrivă“ şi o abţinere.