Bănci și Asigurări

ZF Live. Emil Duca, consultant fiscal: Impozitul pe gospodărie este benefic pentru cei cu venituri mici, în schimb cei cu venituri mari vor plăti mai mult

ZF Live. Emil Duca, consultant fiscal: Impozitul pe...

Autor: Mihaela Pascari

21.04.2017, 00:05 2518

Impozitul pe gospodărie va fi benefic pentru contribuabilii cu venituri mici, în schimb cei afectaţi vor fi cei cu venituri mari pentru că vor plăti mai mult, a precizat consultantul fiscal Emil Duca, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Va fi mai bine pentru o mare parte dintre plătitorii de impozit, cei cu venituri mici, familiile cu mulţi copii, ei vor fi avantajaţi  de acest sistem de impozitare. Cei care vor pierde sunt cei din clasa medie care au pachete de bonusare avantajoase“, a explicat Emil Duca.

În opinia sa, impactul bugetar va fi mare la nivelul scăderii veniturilor la masa mare de salariaţi, cei care au venituri mici pentru că ei beneficiază de deduceri personale. În schimb, persoanele care obţin venituri salariale mari vor avea deduceri mai puţine. „Nu va exista o balanţă pe cota de 10% care să compenseze pierderile de venituri la nivelul salariilor mici“, a afirmat Emil Duca.

„Se ia din creşterea bazei de impozitare pentru a compensa. Dacă ne uităm pe lista de venituri neimpozabile, constatăm că există o listă mare din venituri neimpozabile la nivelul persoanelor fizice. Spre exemplu, despăgubiri din asigurări, premii sau burse“, a spus Emil Duca.

Potrivit consultantului fiscal, pachetul de modificări ale sistemului de impozitare are ca scop simplificarea relaţiei dintre persoana fizică şi ANAF. „Dacă se parcurge cu atenţie textul din Codul fiscal, se observă eliminarea plăţilor anticipate, procedurilor de reţinere de la sursă, practic se elimină interacţiunea contribuabilului cu ANAF-ul“, a precizat Emil Duca.

În opinia sa, scopul de îmbunătăţire a relaţiei dintre contribuabili şi ANAF poate fi atins prin mutarea unor nemulţumiri într-o altă direcţie. „Cred că urmează un coşmar logistic din punctul de vedere al consultanţilor fiscali. Dacă vrem ca aceşti consultanţi fiscali să îşi facă datoria, ei trebuie să aibă acces la bazele de date ale ANAF. Informaţiile care ajung la consultanţi pot fi fragmentate şi atunci declaraţiile pot fi completate cu date eronate.“

Un alt element subliniat de consultantul fiscal din sistemul de impozitare este cel de a acorda ajutoare copiilor minori. Dacă o familie are un venit negativ, statul compensează cu 1.600 de lei per copil.

„Spre exemplu, pentru o familie de 3 persoane deducerea personală pe care o acordă statul  este de 48.000 de lei, dacă veniturile cumulate nu ajung la acest venit, statul acordă pentru fiecare copil 1.600 de lei, o singură dată.“

O altă zonă modificată este zona avantajelor neimpozabile salariale, unde se elimină plafonul cadourilor neimpozabile în valoare de 150 de lei pentru salariaţi. „De asemenea, se elimină deducerile care erau până la momentul actual cum sunt abona­mentele medicale sau pensiile facultative“.

În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, fiecare plătitor de venit va declara Fiscului sumele plătite ca venituri către persoanele fizice, a explicat Emil Duca.

„În cazul băncilor, plătitorii de dobânzi din alte surse vor fi obligaţi să transmită lista cu veniturile către ANAF.“ Mai mult, despre cei care beneficiază la momentul de faţă de reducerea impozitului la stat din salariu, consultantul arată că scutirea se va menţine în cazul IT-iştilor, celor care sunt angrenaţi în activitatea de cercetare –inovare, dar şi mediciilor.

Cât despre vulnerabilitatea sistemului, Emil Duca spune că aceasta va fi în rândul persoanelor cu venituri mici, aceştia fiind cei mai expuşi prin prisma faptului că vor fi nevoiţi să ţină evidenţa  tuturor veniturilor pe care le obţin.

„Celor care lucrează de-o viaţă ca salariat le lipseşte deprinderea de a ţine toate documentele justificative precum chitanţe sau facturi. De asemenea, vulnerabilitatea priveşte partea de administrare a impozitului. Modul în care este gândit la momentul de faţă nu mi se pare fezabil pe termen scurt, probabil că pe termen lung poate supravieţui“, a mai spus Emil Duca.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO