Bănci și Asigurări

ZF Live. Gheorghe Marinel, BRD: Am primit 300 de notificări pe Legea dării în plată, dar banca nu a preluat în final nicio locuinţă

Gheorghe Marinel, director ge­neral adjunct la BRD: „Ca bancher, trebuie să fii prudent, să te aştepţi la ce e mai rău.

Gheorghe Marinel, director ge­neral adjunct la BRD: „Ca bancher, trebuie să fii prudent, să te aştepţi la ce e mai rău.

Autor: Roxana Rosu

22.02.2017, 00:05 1183
Vânzările de credite ipotecare şi imobilia­re vor creşte în acest an, Prima casă rămânând în continuare principalul motor, după ce acest seg­ment a înregistrat scăderi în 2016, pe fondul in­certitudinilor legate de legea dării în plată, a spus la ZF Live Gheorghe Marinel, director ge­neral adjunct la BRD.
 
„Anul 2016 a fost un an bun pentru credi­te­le de consum. Am avut o creştere de două cifre, ple­când şi de la măsurile fiscale luate de guvern. La creditele ipotecare am avut o scădere a pro­duc­­ţiei, motivele ţinând de incertitudinea legii dă­­rii în plată. Majoritatea băncilor au restric­ţio­nat accesul la creditări ipotecare, prin majorarea avansului.“
 
Ulterior, după ce legea a ajuns la Curtea Constituţională, băncile au redus avansul cerut şi numărul creditelor vândute a crescut. În cazul creditelor Prima casă, lucrurile au depins mult de plafonul dat de Ministerul Finanţelor, în scădere de la un an la altul. „Deci a fost o scădere faţă de 2015.“
 
BRD a redus avansul cerut la credite ipo­teca­re la 15%, dar cere o garanţie suplimen­ta­ră, la care însă va renunţa în curând. „Suntem în curs de analiză a strategiei pe partea de cre­di­te ipotecare.“
 
Banca încearcă să revizuiască con­diţiile la ipotecarele standard şi să constru­ias­că o strategie în linie cu politica de risc, dar care să permită, în acelaşi timp, o creştere a producţiei de credite ipotecare clasice.
 
Gheorghe Marinel a explicat că măsurile de restricţionare a accesului la credite luate după intrarea în vigoare a legii dării în plată au fost normale, bancherii confruntându-se cu o situaţie nouă şi apelând la prudenţă.
 
„Nu cred că băncile voiau să devină admi­nis­tra­­tori de imobile. Era posibil să se con­frun­te cu un număr mare de imobile primite înapoi“.
 
Totuşi, din cele 300 de notificări primite de BRD pe această lege, banca nu a preluat în fi­nal nicio locuinţă, în condiţiile în care o parte ma­re din imobilele vizate erau garanţii pentru cre­dite deja considerate neperformante, pe care erau procese de executare sau vânzare.
 
„Nu poţi să anticipezi câţi dintre clienţi vor veni să pună cheile pe masă. Condiţiile iniţiale ale legii s-au modificat pe parcurs.  Dar iniţial, ca bancher, trebuie să fii prudent, să te aştepţi la ce e mai rău.“
 
Directorul adjunct al BRD a precizat că legea dării în plată se va modifica şi există posi­bi­li­ta­tea ca atunci când un client vrea să dea casa înapoi banca să discute cu el sau să apa­ră un proces, decizia finală fiind a judecă­to­ru­lui, în funcţie şi de capacitatea de rambursare a clientului.
 
Per total, Gheorghe Marinel vede o creş­te­re a pieţei imobiliare, susţinută în continuare pre­­ponderent de programul Prima casă.„Faţă de 2010 piaţa imobiliară a crescut cam cu 5%. Au crescut şi vânzările de imobile. În 2016, au fost cu  8% mai multe proprietăţi rezidenţiale construite faţă de 2015. Iar stocul de proprietăţi aflate la vânzare de cei mai mari zece dezvoltatori a scăzut cu 30%, deci au vândut mai mult.“
 
La rândul ei BRD vizează creşterea vânzărilor de credite ipotecare şi imobiliare în acest an, nu doar pe zona de Prima casă.
 
În cazul creditelor de consum, tendinţa cea mai vizibilă în perioada următoare va fi concentrarea pe acordarea lor online.  „ Aici băncile trebuie să inoveze mai mult“.
 
Dobânzile se menţin în jurul nivelului de 8%, reprezentantul BRD explicând nivelul destul de ridicat prin faptul că, fiind un credit fără garanţii, banca îşi asumă un risc. Astfel, costul creditului include şi costul acestui risc.
 
„Aici e piaţa, pe dobânzi, datorită acestor riscuri. Au fost probleme până în 2009, pe credite de consum date cu buletinul. Acum riscul este mai bine controlat, dar există. Şi afară, preţul lor este destul de sus“.
 
Un alt tip de produs sunt cardurile de credit, care oferă credite pe termen foarte scurt, în anumite limite, pentru cheltuieli curente. „Dobânda e mare doar dacă clientul nu respectă datele de rambursare fixate de el. Dacă respecţi termenele, dobânda e zero“.
 
Un alt segment pe care BRD este activ este cel al creditării IMM-urilor, o zonă care însă nu s-a dezvoltat foarte mult, fiind sub cea a creditelor pentru persoane fizice.
 
„Lucrurile sunt dificile, pentru că aceste IMM sunt slab capitalizate. Dacă banca trebuie să pună mai mulţi bani decât antreprenorul este o problemă. Noi venim să sprijinim, nu să fim proprietari de afaceri. Antreprenorul trebuie să investească mai mult“.
 
Astfel, categoria de firme cu afaceri de până un milion de euro a crescut, dar nu semnificativ. „Creditele pentru persoane fizice, de consum sau imobiliare, sunt mai multe.“.
 
La capitolul dobânzi, Gheorghe Martinel nu vede schimbări masive sau bruşte în perioada următoare, chiar dacă Robor a crescut un pic şi va mai creşte dacă inflaţia urcă.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO