Bănci și Asigurări

ZF Live. Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank: Criza din Turcia ar putea prinde România pe picior greşit din cauza bugetului vulnerabil

ZF Live. Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen...

Autor: Răzvan Botea

15.08.2018, 13:17 8661

Pericolul major la care este expusă România este bugetul public, nu neapărat din cauza deficitului bugetar, mai degrabă din perspectiva structurii cheltuielilor bugetare. În cazul unei încetinirii economice mai puternice,nu neapărat recesiune, bugetul este foarte vulnerabil, a spus Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, în cadrul emisiunii ZF Live.

„Motivele sunt creşterea cheltuielilor sociale, cheltuielile de personal şi de asistenţă socială, iar ponderea acestora este foarte mare, chiar la maxime istorice, în timp ce am redus investiţiile, iar reducerea investiţiilor publice nu poate fi deloc o veste bună pentru creşterea ecnomică pe termen lung. În momentul în care veniturile bugetare, din cauza unei încetiniri economice nu vor mai fi la nivelul sperat, există o problemă majoră.”

Noul Paradis Românesc. Staţiunea din munţi cu plaje artificiale la 900 de metri altitudine care a fost numita „Marea de la Munte”. GALERIE FOTO

De Basm. S-a deschis cel mai mare parc de agrement din România. ”Zaga Zaga” Resort, 82 de hectare. Preţul uni bungalow pe malul apei. GALERIE FOTO

SECRETUL celei mai luxoase plaje din România!. GALERIE FOTO

România nu este în acest moment afectată de situaţia Turciei, însă pericolul major pentru România este legat de contagiune. Atunci când se petrec crize în anumite ţări, ele nu vor rămâne izolate şi tind să contagieze şi alte ţări din zona respectivă. Investitorii, când fac o investiţie într-o zonă geografică, privesc regiunea în ansamblu.

„Până acum impactul a fost minim. Este important ce avem de făcut de acum înainte, investitorii pot deveni reticenţi în privinţa pieţelor emergente şi îşi reevaluează expunerile pe care le au în ţările respctive şi în regiune. România trebuie din acest punct de vedere să-şi facă foarte bine temele şi să fie atentă să nu-şi deterioreze în continuare fundamentele pentru că riscă să fie penalizată de investitori la un moment dat.”

Ciclurile economice sunt compuse din perioade de creştere şi recesiune. SUA a treversat o perioadă de creştere economică foarte rapidă de mai bine de 8 ani de zile: „Te poţi gând că la un moment vine şi o recesiune ciclică ce va avea efecte de contagiune. Vom dicuta atunci probabil de o recesiune globală, în anii următori, nu foarte îndepărtat. Economia românească va fi afectată la acel moment şi nu va mai creşte la fel de repede, iar faptul că tu ai anagajat cheltuieli foarte mari, cheltuieli de personal la maxime istorice, mai mari decât în perioada pre-criză, va fi un factor de risc în plus”.

La ultima criză au fost reduse cheltuielile de personal: „În cazul în care economia va decelara mai puternic, este foarte puţin probabil ca oricare partid politic să taie din cheltuielile rigide- salarii, pensii, mai ales în contextul în care şi 2019 şi 2020 sunt ani electorali. Astfel, cel mai probabil, se va continua reducerea investiţiilor publice. O altă variantă este creşterea veniturilor la buget prin majorarea taxelor şi impozitelor”.

România traversează o perioadă de creştere economică, cu o creştere a veniturilor românilor. Însă, creşterile salariale şi de pensii au întrecut dinamica PIB, astfel încât a fost nevoie de reducerea bugetelor pentru investiţii publice.

„Creşterile de venituri sunt chestiuni naturale când economia progresează, nivelul de dezvoltare este mai înalt. Probleme este de dozaj – cât de repede se produc aceste creşteri de salarii şi pensii. În sectorul public avem deja al treilea an în care salariile cresc cu peste 20%. Începem să discutăm despre noua lege a pensiilor. Se doreşte o creştere a cheltuielilor cu pensiile de la 60 de mld. lei anul acesta la 115 mld. în 2021 şi 140 mld. lei în 2022. În trei ani de zile factura pensiilor ar trebui să se dubleze, ceea ce este mult prea mult. Niciodată în istorie nu au mai crescut în fiecare an pensiile cu atât de mult. Cât ar trebui să crească economia pentru a susţine aşa ceva?”

Investiţiile publice pot pune bazele unei creşteri economice viitoare pe termen lung: „O gândire responsabilă şi o strategie sustenabilă  pe termen lung ar fi totuşi să faci şi investiţii. Să creezi o bază pentru dezvoltare economică viitoare. Nu suntem în situaţia în care să urmeze o criză iminentă, ci mai degrabă putem discuta de o tendinţă care nu este bună. Dacă suntem mai responsabili, lucrurile mai pot fi corectate, dar mai întâi trebuie să ne oprim din populism. Nu poţi promite o dublare a pensiilor în trei ani de zile, nu este sustenabil, după orice definiţie”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO