ZF Live. Kalinov, vicepreşedinte Raiffeisen Bank: ROBOR va continua să crească, dar vom vedea creşteri şi la dobânzile la depozite

21 mar 2018 Autor: Roxana Rosu

Indicele ROBOR va continua să crească în perioada următoare, în linie cu evoluţiile de pe pieţele inter­na­ţionale şi în paralel cu o creştere şi pe zona de poli­tică mone­tară, şi la noi şi în străinătate, apreciază Vla­di­mir Kalinov, vice­preşe­dinte pe retail al Raiffeisen Bank.

„ROBOR-ul se leagă de lichidi­ta­te şi de per­cep­ţia de risc din eco­no­mie. Noi suntem o piaţă emergentă, deci e normal să vedem dobânzi mai mari decât în pieţe mai mature. Chiar dacă avem supralichiditate în ulti­me­le două luni, rămâne elementul de risc. Băncile vor să protejeze depo­nen­ţii, nu să îi lase să facă investiţii fără să poa­tă acoperi riscul“, a decla­rat Kalinov la ZF Live.

El ve­de o majorare şi a dobânzilor la de­po­zitele populaţiei.

Creşterea ROBOR în ul­timele luni a avut un im­pact negativ asupra pie­ţei, remarcându-se o în­ce­ti­ni­re a cererii de credite noi. Se observă o orien­ta­re a cli­enţilor spre credite cu do­­bânzi fixe, mai spune Kalinov . „Ca dinamică, la noi anul trecut ponderea creditelor era de 15% pe rată fixă şi restul variabilă. Acum am ajuns la 50/50 dobândă variabilă versus fixă“.

Raiffeisen Bank are în ofertă un credit cu dobândă fixă, de 5,8% pe an, timp de şapte ani.

„În România, creditele de acest tip oferă dobândă fixă timp de 5 ani, maxim 10 ani, iar restul perioadei dobândă variabilă. Dar recomandarea noatră către clienţi este să ia chiar şi pe 7 ani cu rată fixă, decât să ia un credit cu dobândă variabilă, care aduce un risc în timp“.

Potrivit managerului Raiffeisen Bank, încă nu se vede o efervescenţă a creditării ca în 2007-2008, dar sunt semne de creştere, iar tendinţa se va menţine în următorii 1-2 ani.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2018

 
Cuvinte cheie:
ZF Live
, Kalinov
, Raiffeisen Bank
, ROBOR
, dobanzi
, depozite
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide