Bănci și Asigurări

ZF Live. Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Legea de înfiinţare a Băncii de Dezvoltare a trecut. Sperăm ca în lunile următoare să o putem înregistra la Registrul Comerţului. Banca va avea un capital de circa 100 mil. euro, urmând să ajungă la 600 mil. euro

Mihai Precup: Anul acesta a fost un an record în ceea ce priveşte finanţările din partea instituţiilor financiare internaţionale.

Mihai Precup: Anul acesta a fost un an record în ceea ce priveşte finanţările din partea instituţiilor financiare internaţionale.

Autor: Ramona Cornea

08.12.2022, 09:00 414

„Banii vor fi din buget, din resurse proprii. Eu sper ca primul credit acordat să fie mai repede de 2025. Conform obligaţiilor asumate în PNRR ar trebui să fie începând din 2025.“

Legea de înfiinţare a Băncii de Dezvoltare a trecut, iar în lunile următoare autorităţile sper în lunile următoare să o înregistreze la Registrul Comerţului, afirmă Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„Vorbim de mulţi ani de această Bancă de Dezvoltare, anul acesta a fost pentru prima dată când legea de înfiinţare a Băncii de Dezvoltare a trecut. Sperăm ca în lunile următoare să o putem înregistra la Registrul Comerţului. Ea va exista din punct de vedere funcţional, dar marea provocare va fi de aici înainte operaţionalizarea ei. Avem până în 2025 termen în PNRR pentru operaţiona­lizarea băncii. Banca va avea iniţial un capital de circa 100 mil. euro, urmând să ajungă la 600 mil. euro. Banii vor fi din buget, vorbim despre resurse proprii“, a spus Mihai Precup în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Obiectivele Băncii sunt să faciliteze accesul a finanţare pentru IMM-uri, să asigurare accesul la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile, să atragă capital privat în investiţii, să îmbunătăţească absorbţia fondurilor europene, efectul de multiplicare asociat şi să funcţioneze ca administrator de fonduri europene.

Mihai Precup spune că rolul unei bănci de dezvoltare este şi de a canaliza resurse financiare din partea instituţiilor financiare internaţionale direct spre economia românească şi crede că marea provocare va fi partea de autorizare cu Banca Naţională a României.

„În proiectul de lege al Băncii de Dezvoltare s-a prevăzut foarte clar că va fi sub supravegherea Băncii Naţionale. Şi noi, şi Banca Naţională a României beneficiem de consultanţă din partea Băncii Mondiale în pregătirea procedurilor înspre autorizare. Cheia şi rolul succesului acestei Bănci de Dezvoltare vor fi oamenii, capacitatea noastră de a atrage oameni în Consiliul de Administraţie“, a spus el.

În ceea ce priveşte primul credit acordat de Banca de Dezvoltare, secretarul de stat spune că în PNRR este prevăzut după anul 2025, însă el speră că se va întâmpla mai repede.

„Eu sper ca primul credit acordat să fie mai repede de 2025. Conform obligaţiilor asumate în PNRR ar trebui să fie din 2025 încolo. În ce priveşte sursele de finanţare, banca se va putea împrumuta de pe pieţele de capital şi să facă leverage, deci nu va trebui să aştepte, să negocieze pentru finanţare din partea instituţiilor financiare internaţionale. Un lucru extrem de important această bancă va beneficia de garanţia statului român“, a completat Precup.

Anul viitor, România are la dispoziţie o finanţare de 2 miliarde de euro din partea Băncii Europene pentru Investiţii, afirmă secretarul de stat în Ministerul Finanţelor.

„Anul acesta a fost un an record în ceea ce priveşte finanţările din partea instituţiilor financiare internaţionale. Cred că astăzi avem undeva peste 2 miliarde de euro bani în sold care vor putea fi traşi în perioada următoare. Nu sunt doar în 2022 semnaţi, sunt bani care sunt acum în sold, sunt unii care stau acolo de un an înainte doar că nu au fost încă traşi“, a spus el.

Banii vor fi folosiţi pentru cofinanţarea PNRR-ului. PNRR reprezintă 29 de miliarde de euro, undeva pe la 13% din PIB-ul României de atunci când a fost negociat, însă pe lângă acele fonduri europene România trebuie să vină cu surse suplimentare de cofinanţare a proiectelor.

„Circa 1 miliard va merge înspre sectorul de infrastructură şi 1 miliard înspre sănătate. Avem undeva la 49 de spitale care vor fi finanţate din fonduri europene pe PNRR şi avem încă 26 de spitale care vor fi finanţate de la zero, practic vor fi construite de la zero de către Ministerul Sănătăţii“, a explicat Mihai Precup. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO