Bănci și Asigurări

ZF Live. Mircea Petrilă, broker de credite, KNUV Credit: Trebuie să ne obişnuim cu aceste dobânzi mari. Odată ce oamenii se obişnuiesc cu această nouă normalitate, vor veni şi vor lua credite

Autor: Alexandra Matei

11.01.2023, 19:15 400

♦ Cei mai mulţi oameni sunt interesaţi, în această perioadă, de refinanţare şi aleg această metodă pentru a beneficia de o rată mai mică, însă pe o perioadă mai îndelungată ♦ Companiile mici sunt tot mai puţin interesate de credite pentru că dobânzile sunt mari şi acestea trebuie să aibă business planul foarte bine făcut pentru a se asigura că pot plăti acel credit, iar în acest moment, piaţa este îngheţată, susţine Mircea Petrilă, broker de credite în cadrul KNUV Credit.

Mircea Petrilă, broker de credite în cadrul KNUV Credit, spune că oamenii trebuie să se obişnuiască cu dobânzile mari din prezent, iar odată ce vor face acest lucru, cererea pentru creditele ipotecare, dar şi pentru cele de consum va creşte.

În acest moment, în piaţă, este o perioadă de mare incertitudine - IRCC-ul a crescut la 5,71%, iar din aprilie 2023 va fi peste 6%. Pe de-o parte, adaugă el, IRCC-ul creşte, iar ROBORUL scade, între ele fiind un decalaj de mai multe luni.

„Cererea pentru credite va reveni cu certitudine. Este vorba despre obişnuinţă. Trebuie să înţelegem că banii nu mai sunt atât de ieftini. Oamenii au bani să plătească dobânzi de 7%. Prin lege, băncile nu finanţează decât în aşa fel încât rata şi dobânda să nu acopere mai mult de 40% din veniturile unui om. În momentul în care faci un credit, acel credit te responsabilizează şi constaţi că deja nu mai ai 40% din venituri şi s-ar putea să fii interesat să îţi găseşti un job cu salariu mai mare. Cred că oamenii pot să plătească. Trebuie să ne obişnuim cu aceste dobânzi mari. Odată ce oamenii se obişnuiesc cu această nouă normalitate, vor veni şi vor lua credite. Se va intra într-o stare de normalitate, care va duce la creşterea cererii de credite“, a spus Mircea Petrilă, broker de credite, KNUV Credit, la emisiunea online de business ZF Live.

Un trend pe care acesta l-a observat este acela că băncile au început să dea credite cu dobândă fixă. În general, dobânda fixă este mai mare cu circa un punct procentual decât cea variabilă, explică el, ceea ce le dă oamenilor o siguranţă cel puţin pentru primii cinci ani de zile, în cazul creditelor ipotecare.

Totodată, mulţi sunt interesaţi, în această perioadă, de refinanţare şi aleg această metodă pentru a beneficia de o rată mai mică, însă pe o perioadă mai îndelungată.

„În această perioadă, se fac mai mult refinanţări. Însă aceasta este o iluzie. Oamenii vor să plătească o rată mai mică. Nu conştientizează că mai au, poate, doi ani de credit şi mai bine mai fac un efort în această perioadă pentru a-l achita. Ei vor confortul pe care îl aveau înainte, astfel că aleg să refinanţeze creditul pe cinci ani.“

Pe piaţa imobiliară din Bucureşti, mai spune Mircea Petrilă, preţurile la apartamentele noi nu vor mai scădea foarte mult în următoarea perioadă, chiar dacă cei mai mulţi oameni aşteaptă acest lucru. În schimb, pentru apartamentele noi, este aşteptată o scădere între 7-10%.

În prezent, pentru un credit Noua Casă, avansul este de 5%. Pentru un credit ipotecar normal este nevoie de 15% avans, iar pentru un al doilea apartament, clientul trebuie să vină cu un avans de 25%. Brokerul de credite le recomandă oamenilor să vină cu un avans cât mai mare atunci când vor să ia un credit pentru o locuinţă.

Companiile mici, segment pe care KNUV Credit, de asemenea, îl acoperă, sunt tot mai puţin interesate de credite pentru că dobânzile sunt mari. Acestea trebuie să aibă business planul foarte bine făcut pentru a se asigura că pot plăti acel credit, iar în acest moment, piaţa este îngheţată, spune Mircea Petrilă.

În 2022, KNUV Credit a intermediat puţin peste 100 de credite, cu o valoare totală de circa 2 mil. euro.

Anul acesta, afirmă brokerul de credite, piaţa nu se va îmbunătăţi în prima jumătate, însă premisele sunt optimiste pentru partea a doua a lui 2023.

„Acum se caută un echilibru. În 2021, inflaţia a fost de 8,2%, iar în 2022 a fost de 15,9%. Vorbim de o creştere care se reflectă în preţuri şi în tot. Avem o perioadă de stagnare. Sperăm să ajungem anul acesta cel puţin la intermedieri de 2 mil. euro. Aştept a doua jumătate a anului“, a mai adăugat Petrilă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO