Bănci și Asigurări

ZF Live. Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance. Diferenţa între ce declara City Insurance că era prag de rentabilitate şi ce sume încasa efectiv din vânzarea poliţelor era de aproximativ 1 mld. lei

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance: Exemple de investiţii pe care City Insurance le-a făcut arată operaţiuni care nu au adus beneficii, dimpotrivă investiţii cu randamente negative, fie că vorbim de investiţii în achiziţii de terenuri sau imobile.

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance: Exemple de investiţii pe care City Insurance le-a făcut arată operaţiuni care nu au adus beneficii, dimpotrivă investiţii cu randamente negative, fie că vorbim de investiţii în achiziţii de terenuri sau imobile.

Autor: Mircea Nica

07.02.2023, 08:30 403

În perioada 2016-2017 a avut loc creşterea bruscă a cotei de piaţă în cazul City Insurance şi implicit declanşarea unui dezechilibru major Preţul de vânzare al poliţei RCA la City Insurance era sub preţul de cost al produsului în sine.

Diferenţa între ce declara City Insurance că era prag de rentabilitate şi ce sume încasa efectiv din vânzarea poliţelor era de aproximativ  1 mld. lei, a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance, în cadrul emisiunii de business ZF Live. Prin urmare, acest lucru înseamnă că în ultimii cinci ani înainte de a i se retrage autorizaţia de funcţionare, a se constata insolvenţa şi a demara promovarea cererii de intrare în faliment, compania îşi adâncea groapa în care urma să cadă.

„Analiza pe care noi am făcut-o şi pe care o vom supune instanţei este pe 3 ani de zile, dar uitându-ne mai în spate practic din 2016 este acea creştere bruscă în cota de piaţă. Acolo este un dezechilibru major deja. Preţul de vânzare al RCA-ului era nesustenabil, mai mic decât costul produsului în sine. Sunt diferenţe mari care ajung la sume de aproape 1 mld. lei pe o perioadă mai lungă de timp între sumele calculate de City Insurance ca fiind un prag de rentabilitate şi sumele care s-au încasat efectiv“, a explicat Paul-Dieter Cîrlănaru.

El a mai spus că City Insurance este un proces complet diferit faţă de alte situaţii, iar în această etapă în care se află CITR s-a analizat activitatea companiei care a făcut obiectul unui raport asupra cauzelor care au condus la faliment şi la dezechilibrul major între datorii şi active.

Următorul pas procedural este să se stabilească în cadrul procesual dacă, cine şi în ce măsură răspunde pentru aceste demersuri. Ce pot să spun obiectiv este cum văd businessul. Răspunderea unor persoane sau alte tipuri de activităţi sunt în atribuţia altor instituţii. Obiectiv, analizând businessul, vedem două direcţii diametral opuse pe aceeaşi axă. Avem o companie care şi-a crescut exponenţial cota de piaţă şi a plătit preţul acestei creşteri nesustenabil. Adică, costul pentru companie de a ajunge la cota de piaţă pe care a avut-o a fost vânzarea poliţelor la un preţ foarte redus, în condiţiile în care banii obţinuţi nu erau suficienţi pentru a le acoperi şi nici nu au fost investiţi astfel încât ei la rândul lor să producă un randament atât de mare încât să fie sustenabilî, susţine CEO-ul CITR.

Paul-Dieter Cîrlănaru a mai spus că pentru City Insurance, preţul de vânzare al RCA-ului era sub preţul de cost.

Sunt cazuri în care se întâmplă acest lucru, vânzarea unor produse la preţuri mai mici pentru cotă de piaţă. Piaţa RCA în sine este un produs dificil de gestionat, nu doar la noi. Participasem la un eveniment anul trecut în care se vorbea de piaţa din Italia, şi acolo rata daunalităţii era mai mare decât preţul poliţelor la nivel general. Dar trebuie să distingem între politici de marketing punctuale şi crearea unor dezechilibre majore în privinţa propriei situaţii financiare. Aşa cum până la urmă s-a şi manifestat procesul de restructurare a companiei. Ceea ce i s-a cerut companiei City Insurance a fost să aducă bani să acopere acea diferenţă. Dacă tu ca afacere îţi asumi să creşti exponenţial într-o piaţă trebuie să acoperi acel cost.î

CEO-ul CITR a mai adăugat că businessul City Insurance nu era construit să livreze prin acel preţ.

Ce cred că este relevant este că acest business în general ţine şi de gestiunea banilor. Acest business de asigurări are un al doilea element mai puţin vizibil, cel al gestiunii activelor. Ca asigurător, mai ales cu o cotă foarte mare de piaţă, acumulezi sume importante. Modul în care gestionezi sumele acelea poate fi un element de bază al businessului în sine. Exemple de investiţii pe care City Insurance le-a făcut arată operaţiuni care nu au adus beneficii, dimpotrivă investiţii cu randamente negative, fie că vorbim de investiţii în achiziţii de terenuri sau imobile.î

City Insurance este al treilea cel mai mare faliment din piaţa asigurărilor în 5 ani şi cel mai mare din istorie pieţei. Compania avea o cotă de piaţă de circa 45% pe zona RCA şi un sfert din întreaga piaţă a asigurărilor. Pe data de 17 septembrie 2021, ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare, a constatat starea de insolvenţă şi a promovat demararea procedurii de faliment împotriva City Insurance. În luna februarie a anului 2022, Tribunalul Bucureşti a deschis oficial procedura de faliment împotriva City Insurance.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO