Bănci și Asigurări

ZF Live. Valentin Ionescu, director în ASF: ASF a încercat toate pârghiile legale pentru a salva Carpatica Asig, dar acţionarii nu şi-au adus contribuţia

Autor: Roxana Rosu

01.08.2016, 00:05 870
ASF a încercat toate pârghiile legale pentru a salva Carpatica Asig, compania având la dispoziţie doi ani pentru a redresa solvabilitatea, dar acţionarii nu şi-au adus contribuţia, a spus Valentin Ionescu, director în cadrul ASF, la ZF Live.

„Problemele societăţii erau acumulate de dinainte de înfiinţarea ASF. Noi am încercat să identificăm problemele pieţei şi să o curăţăm, acum vrem să o şi dezvoltăm. La Astra, am încercat planul de măsuri, din 2014, apoi planul de redresare şi administrarea specială. Acţionarii însă nu şi-au adus contribuţia. În iunie 2016, la Carpatica Asig încă erau 613 mil. lei capitaluri negative“.

Valentin Ionescu spune că ASF a dorit să salveze compania pentru că avea o cotă mare de piaţă şi a sperat că acţionarii vor lua măsurile necesare, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Acţionarii puteau veni cu banii sau să găsească un in­ves­titor. Au fost discuţii privind o achiziţie, dar inves­titorii erau o firmă cu capital de un euro, înre­gistrată în Olanda, care nu avea resursele necesare să resta­bi­lească solvabilitatea companiei“.

După analiza realizată asu­pra Carpatica Asig, reglemen­tatorul a ajuns la concluzia că cea mai ieftină soluţie este lichidarea, consultanţii de la Deloitte estimând un cost de 600 mil. lei pentru Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Comparativ, vânzarea companiei ar fi costat 1,9 mld. lei, crearea unei instituţii-punte care să preia activele circa un miliard de lei, iar a treia variantă, segregarea activelor, ar fi avut un impact de 900 mil. - 1 mld. lei.

Reprezentantul ASF a precizat că numărul dosarelor de daună a scăzut în ultimele şase luni la Carpatica Asig, dar în acelaşi timp administratorul a descoperit că erau şi dosare nedeclarate pentru care a trebuit să facă depozite.

„La Carpatica, orice client poate denunţa acum poliţa şi, după declararea falimentului, primeşte banii rămaşi de plătit. Situaţia ideală pentru Fondul de Garantare ar fi să nu se întâmple nicio daună şi să expire poliţele“.

În cazul Astra Asigurări, Fondul de Garantare va plăti circa 500 mil. lei pentru daune, mai puţin decât estimările iniţiale ale ASF. Instituţia a preluat 57.000 de dosare de daune de la societate, apoi în urma analizei numărul lor a scăzut la 37.000, unele fiind incomplete, respinse, iar altele au expirat.

În ceea ce priveşte preţul poliţelor RCA, un subiect mult discutat după falimentul Astra, Valentin Ionescu spune că erau companii care practicau tarife mici, dar acumulau zeci de mii de dosare de daună la care amânau plata, pentru că nu îşi făceau rezerve şi sperau că la un moment dat se va restabili situaţia financiară a societăţii.

Radiografia realizată de ASF asupra pieţei de asigurări din 2014 a arătat că existau companii cu capitaluri negative, respectiv Astra, Carpatica, Euroins, Citi şi EximAsig. În urma acestei evaluări, ASF a luat o serie de măsuri pentru însănătoşirea sec­torului, primul pas fiind retragerea autorizaţiei pentru Astra, apoi falimentul societăţii, stabilirea unui plan de măsuri pentru Euroins, care a făcut între timp o serie de majorări succesive de capital, şi pentru Citi, societate la care acţionarul trebuie să aducă circa 30 mil. euro pentru a restabili solvabilitatea.

„Piaţa este în curs de curăţare. Avem semnale că anul acesta indicatorii se îmbunătăţesc în asigurări. Primele brute subscrise au crescut, sperăm ca anul acesta sau anul viitor piaţa să intre pe profit“.

În plus, mai sunt două firme foarte mici, Forte, care şi-a declarat falimentul, şi LIG, care au probleme.

„Toate companiile, cu acţionari străini sau ro­mâni, trebuie să respecte aceleaşi reguli, pa­ra­metrii de solvabilitate. Din ce am văzut, străinii aduc capital, au parametrii financiari mai buni, gândesc pe viitor, nu caută obţinerea de cash rapid“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO