Bănci și Asigurări

ZF propune cinci români din străinătate pentru poziţia de viceguvernator al BNR

16.08.2016, 00:07 435

În septembrie, liderii partidelor politice trebuie să vină cu propunerile pentru poziţia de viceguvernator al BNR, lăsată vacantă de demisia lui Bogdan Olteanu, arestat într-un caz de mită de un milion de euro.

ZF începe să adune nume de economişti români care lucrează în România, dar şi în străinătate, care pot fi luaţi în considerare pentru această poziţie de prestigiu, dar care oferă şi un venit lunar de 13.000 - 14.000 de euro.

În cei 26 de ani, la BNR nu a ajuns niciun economist român care a lucrat în străinătate, cu toate că în ultimul deceniu au apărut câteva nume care lucrează la bănci mari de pe Wall Street sau Londra şi au studii economice la unele dintre cele mai prestigioase universităţi americane.

Pentru această listă, ZF i-a descoperit pe: Viorel Costeanu, director la JPMorgan în New York, cea mai mare bancă americană. El are un doctorat în matematică la MIT. Manuel Zamfir, vicepreşedinte la Goldman Sachs, cu un doctorat în matematică la Stanford; Cristian Păsărică, director la JPMorgan în New York, cu un doctorat în statistică la Columbia University; Nicolaie Chideşciuc, director la JPMorgan în Londra, fost economist-şef la ING şi fost economist la BNR; Dan Bucşa, economist la UniCredit Bank în Londra şi fost economist-şef al UniCredit în România, care are de asemenea experienţă în BNR.

ZF nu îi exclude deloc pe economiştii din ţară, aici figurând două nume: Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR, şi Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO