Bănci și Asigurări

ZF TOP TRANZACŢII: Preluarea Volksbank, a activelor Lafarge şi listarea Electrica, pe primele locuri într-o piaţă de 3,7 mld. €

Autor: Ioana David

15.04.2015, 17:00 365

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A - mergers & acquisitions) a trecut nivelul de 3,7 mld. euro în 2014 (inclusiv primele luni din 2015), nivel dublu comparativ cu 2013, potrivit datelor din Anuarul ZF Top Tranzacţii.

Cu un deal de peste 700 mil. euro şi alte nouă ce au trecut pragul de 100 mil. euro a venit primă­vara în M&A. 2014 a fost un an al tran­zacţiilor în sectorul financiar, în imobiliare, dar şi al deal-urilor mici în IT. Anul trecut a adus şi o revenire a apetitului fondurilor de investiţii pentru achiziţii, care după o perioadă de tatonări au reintrat la cumpărare.

Tranzacţii precum preluarea Volksbank de către Banca Transil­vania, a United Shipping Agency de către Nidera, deal-ul prin care Auchan a preluat spaţiile în care funcţionau 12 dintre hipermarketurile Real, vânzarea mallului Promenada, a Baumax au revigorat piaţa de M&A şi au creat premisele ca 2015 să înceapă într-un ton optimist.

„În ciuda contextului geopolitic instabil, marcat de evenimentele din Ucraina, piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut o evoluţie peste aşteptări în anul 2014, în special în a doua jumătate a anului, când au fost finalizate câteva tranzacţii semnifi­cative, mai ales în sectorul financiar-bancar“, a spus Bogdan Văduva, partener al KPMG. Văduva a fost consultantul care a prezentat în termenii cei mai optimişti evoluţia pieţei anul trecut, iar, în opinia sa, cea mai surprinzătoare tranzacţie a fost achiziţia Volksbank de către Banca Transilvania, deoarece a con­tribuit la consolidarea sectorului financiar – bancar, „arătând că băncile româneşti au ajuns la maturitatea celor străine şi au nu doar resursele, ci şi capabilităţile pentru a face astfel de achiziţii.“

 

A ajuns în sfârşit în România

Deşi la nivel internaţional piaţa de fuziuni şi achiziţii s-a apropiat de nivelul record din 2007, ceea ce poate fi interpretat ca un semnal pozitiv pentru economia mondială, România s-a bucurat doar marginal de toată această efervescenţă. Dinamismul s-a resimţit totuşi pe plan local la nivelul intenţiilor de achiziţie, un semnal pozitiv, spune Radu Stoicoviciu, liderul departa­mentului de consultanţă pentru afaceri şi management în cadrul PwC Ro­mânia. „Piaţa din România s-a aliniat mai degrabă contextului mai lent de la nivel european decât celui global, a cărui accelerare a fost determinată de piaţa Statelor Unite. Numărul şi mai ales valoarea tranzacţiilor la nivel local sunt încă relativ scăzute faţă de pe­rioada dinaintea crizei. Totuşi ambele sunt în uşoară creştere faţă de anii de după declanşarea crizei financiare globale“, afirmă Stoicoviciu. Delay-ul ar putea fi explicat prin faptul că im­pactul crizei globale a ajuns cu întâr­ziere în Ro­mânia, astfel că şi relansarea are loc cu întârziere. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO