Bănci și Asigurări

Zoltan Arokszallasi, Erste Bank: Deficitul fiscal al României este aşteptat să fie în 2022 de două cifre

Zoltan Arokszallasi, Erste Bank: Deficitul fiscal al...

Autor: Mircea Nica

15.01.2021, 07:30 229

În România, unde există o problemă fiscală şi o perioadă de postalegeri, nu este încă foarte clar cum se vor rezolva problemele fiscale pe termen lung, fiind de aşteptat ca deficitul fiscal să fie în 2022 de două cifre, a spus Zoltan Arokszallasi, FX&Rate Strategist la Erste Bank (pro­prietarul BCR), în cadrul Euromoney - Central and Eastern Europe (CEE) Forum 2021.

„Cu toate acestea, credem că pe termen lung vor re­zol­va problemele fiscale. Este destul de greu pentru că din punc­tul de vedere al previziunilor, deficitul fiscal al Ro­mâ­ni­ei este de aşteptat să fie în 2022 de două cifre, în timp ce pen­tru ţările vecine deficitul fiscal se afla la un nivel de 3-4%.“

Pentru 2020, deficitul bugetar în România este esti­mat la peste 9% din PIB. Arokszallasi a subliniat că BNR este de părere că rela­xa­rea cantitativă nu este pentru a ajuta puternic finanţările guvernamentale, ci doar pentru a furniza lichiditate. Astfel, relaxarea cantitativă din România nu se compară cu cea din Ungaria.

În România există în continuare spaţiu pentru o relaxare a condiţiilor monetare, dar cel mai probabil nu se va ajunge la o altă scădere a ratei de politică monetară, a mai spus Arokszallasi. „Chiar dacă vedem spaţiu pentru o relaxare a condiţiilor monetare, nu credem că se va ajunge la o tăiere a ratei de politică monetară. BNR va direcţiona lichiditatea, iar la început ratele dobânzilor din piaţă se vor duce sub pragul de 1,5% şi numai după aceea vor putea tăia din nou rata de politică monetară“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO