Bănci și Asigurări

Zona euro dă 2,7 miliarde de euro pentru recapitalizarea Piraeus Bank

Zona euro dă 2,7 miliarde de euro pentru recapitalizarea...

Autor: Anca Dumitrescu

02.12.2015, 00:00 204

Mecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul de salvare al zonei euro, a aprobat marţi furnizarea a 2,7 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncii elene Piraeus Bank, relatează publicaţia elenă Kathimerini.

Suma face parte din cele 10 miliarde de euro alocate recapitalizării instituţiilor financiare greceşti în cadrul acordului în valoare de 86 de miliarde de euro convenit în august de Grecia cu creditorii. ESM a anunţat marţi că Piraeus Bank a acoperit 2,2 miliarde de euro din deficitul de capital de 4,93 de miliarde de euro identificat de Banca Centrală Europeană (BCE) în urma testelor de stres. Potrivit guvernului de la Atena, cele mai mari două bănci din Grecia, National Bank of Greece (NBG) şi Piraeus Bank, au nevoie cumulat de o capitalizare de 5,7 miliarde de euro de la zona euro, cu mult sub estimările iniţiale. Toate băncile greceşti au derulat programe de majorare a capitalului prin schimburi de acţiuni cu obligaţiuni, însă numai Eurobank şi Alpha Bank au atras suficiente fonduri de la investitorii privaţi pentru a acoperi deficitul de capital.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat în octombrie că cele mai mari patru bănci din Grecia, prezente şi în România, au un deficit de capital cumulat de 14,4 miliarde de euro. În România cele patru bănci greceşti deţin cumulat 13% din creditele acordate companiilor şi persoanelor fizice şi circa 8% din totalul depozitelor, potrivit datelor BNR. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO