Bănci și Asigurări

Zona euro începe 2019 cu o creştere neaşteptată, susţinută de economiile Spaniei şi Franţei

Zona euro începe 2019 cu o creştere neaşteptată,...

Autor: Catalina Apostoiu

01.05.2019, 00:00 218

Economia europeană a consemnat o creştere neaşteptată la începutul acestui an, impulsionată de Franţa şi Spania, scăzând astfel presiunea asupra Băncii Centrale Europene de a interveni prin stimulente, scrie Bloomberg.

Avansul de 0,4% înregistrat de PIB-ul zonei euro în primul trimestru al acestui an reprezintă dublul ritmului consemnat la sfârşitul anului trecut, depăşind de asemenea aşteptările economiştilor.

La baza creşterii neaşteptate s-au aflat investiţiile puternice din Spania şi cheltuielile solide ale consumatorilor francezi.

Economia franceză şi-a menţinut neschimbată rata de creştere în T1, în timp ce cea spaniolă a accelerat la cel mai rapid ritm din 2017.

Cheltuielile consumatorilor francezi, impulsionate de reducerile de taxe anunţate de preşedintele Emmanuel Macron în urma protestelor Vestelor Galbene, au dat un imbold suficient celei de-a doua mari economii a zonei euro în T1 pentru a repeta creşterea de 0,3% din ultimul trimestru al anului trecut. Expansiunea economiei spaniole a accelerat la 0,7%, depăşind aşteptările economiştilor.

Deşi rata de creştere a regiunii se află sub media ultimilor cinci ani, aceasta marchează a doua accelerare trimestrială de când declinul comerţului şi al activităţii fabricilor au adus economia acesteia aproape de stagnare în vara anului trecut.

Unele ţări din regiune nu au înregistrat încă o revenire semnificativă, Germania fiind aşteptată să consemneze cea mai slabă creştere din şase ani. Cifra pe T1 include unele date privind economia germană furnizate Eurostar de către biroul naţional de statistică al ţării, însă cifrele oficiale pentru cea mai mare economie europeană vor fi publicate pe 15 mai.

Încrederea sectorului de business a continuat să scadă în aprilie, iar BCE a anunţat deja că nu va majora dobânzile în acest an. Strategii nu sunt siguri dacă un reviriment previzionat pentru semestrul doi se va materializa.

 

Noi date fragile din regiune i-ar putea forţa pe aceştia să facă recent anunţatele instrumente de politică monetară mai acomodative pentru a susţine creşterea.

 

Deşi rezistenţa economiilor spaniolă şi franceză oferă o imagine mai bună pentru regiune, conflictele comerciale externe şi dificultăţile interne constituie în continuare riscuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO