Banii tăi, regulile tale

Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de business – un proiect ZF & Raiffeisen Bank. Andreea Cionca Anghelof, Impetum Group şi ROCA Investment. Succesul în afaceri porneşte de la curaj: treci de la idee la acţiune fără să aştepţi momentul perfect. Curajul, adaptabilitatea şi educaţia continuă te duc pe drumul corect

16.03.2025, 11:03 Autor: Ramona Cornea

♦ „Cineva trebuie să-şi asume pionieratul. Cred că aceasta e calea spre succes: atunci când ai o idee, să ai curajul să o pui în practică cât de repede“ ♦ „Cred că este prioritar ca tinerele să-şi schimbe mentalitatea despre eşec şi să înţeleagă că eşecul nu este un capăt de drum, ci poate să dea naştere unei oportunităţi“ ♦ „Este important un plan financiar bine structurat, dar la fel de important este să ai şi flexibilitatea de a-l schimba atunci când condiţiile din piaţă se schimbă“.

Cheia reuşitei în afaceri nu stă doar într-o idee bună, ci şi în viteza cu care o implementezi, capacitatea de a te adapta din mers la realităţile pieţei. Succesul în business nu vine doar din idei, ci şi din curaj, adaptabilitate şi educaţie continuă, este de părere Andreea Cionca Anghelof, managing director la Impetum Group şi co-fondator al ROCA Investment.

„Nici acum nu-i piaţa extrem de pregătită, există şi acum reticenţe faţă de fondurile de investiţii. Noi suntem obişnuiţi să luăm decizii pe banii noştri, avem prea puţină încredere ca alţii să ne gestioneze capitalul, dar cineva trebuie să-şi asume pionieratul. Cred că aceasta e calea spre succes: atunci când ai o idee, să ai curajul să o pui în practică cât de repede. Piaţa nu pare pregătită oricum, dar trebuie să te implici şi într-un fel de educare, în cazul aceasta o educare financiară a pieţei“, a spus ea în cadrul emisiunii  Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de succes – un nou proiect ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

În ceea ce priveşte principiile sănătoase de organizare a unui buget, ea spune că se ghidează după câteva principii destul de clare, indiferent că este un buget personal sau profesional, şi anume pe sustenabilitate, echilibru, dezvoltare şi pe evoluţie.

„În general un plan de buget ar trebui să aibă atât o parte un fond de rezervă pe care să te poţi baza indiferent de orice, astfel încât să nu fii forţat să iei nişte decizii pripite, să ai libertatea financiară de a decide fără să ai presiunea financiară. Apoi cred că ar fi important să existe o diversificare a investiţiilor pe care le faci, să pui ouăle în mai multe coşuri, cum se spune, să ai o viziune de termen lung şi mai puţin oportunistic, şi să fii în control pe cashflow, să ştii mereu cumva să reuşeşti să navighezi şi să te adaptezi cu uşurinţă provocărilor“, susţine Andreea Cionca Anghelof.

Planificarea financiară este un aspect esenţial în viziunea sa, dar planificarea financiară trebuie să fie inteligentă, dar cu un grad ridicat de flexibilitate. „Eu zic că e important un plan financiar bine structurat, dar la fel de important este să ai şi flexibilitatea de a-l schimba atunci când condiţiile din piaţă se schimbă. Adică e foarte bună şi strategia, e foarte bună şi consecvenţa, dar e la fel de bună şi flexibilitatea. Într-adevăr, nu e suficient să ai o idee bună şi să fii un vizionar, ci este nevoie să ai şi un plan bine structurat, să te asiguri că ai resursele potrivite ca să ajungi la rezultatul pe care ţi-l doreşti. Nu doar ideea este importantă, cred că mai ales acum în vremurile pe care le trăim mai important decât planul este adaptabilitatea pe care tu ca antreprenor trebuie să o ai şi să nu-ţi fie teamă să îl schimbi dacă se schimbă contextul“, explică reprezentanta Impetum şi ROCA Investments.

În plus, pentru tinerele aflate la început de drum, Andreea Cionca Anghelof subliniază importanţa mentalităţii faţă de eşec.

„În primul rând, cred că prioritar este să-şi schimbe mentalitatea despre eşec şi să înţeleagă că eşecul nu este un capăt de drum, ci poate să dea naştere unei oportunităţi. Din experienţa mea, lecţiile pe care le-am învăţat în momentele mai puţin de succes au fost mai valoroase şi mai profunde, m-au durut mai tare şi prin urmare mi-au rămas în minte mult mai pregnant decât lecţiile pe care le-am învăţat în momentele de succes.“

De asemenea, autoeducaţia continuă şi parteneriatul strategic sunt factori esenţiali pentru evoluţie.

„Apoi le-aş spune să aibă curaj şi să încerce decât să trăiască cu regretul şi să se gândească cum ar fi fost dacă ar fi îndrăznit să-şi pună în aplicare visul. De asemenea, să caute scurtături, să se preocupe de o autodezvoltare continuă, să înveţe mereu, nu numai până terminăm facultatea sau un masterat. Trebuie să învăţăm mereu pentru că pieţele şi economia şi lumea în jurul nostru se schimbă în fiecare moment şi ca să poţi să fii adaptabil şi flexibil trebuie să înţelegi schimbările“.

„Poţi să faci asta doar cu disciplină şi cu studiu susţinut şi să te înconjori de oameni mai buni decât tine, oameni care cu experienţe diverse să înveţi din experienţele lor, să încerci să-ţi accelerezi cât de mult poţi lipsa de experienţă pe care o ai atunci când eşti la început de drum“, a explicat Andreea Cionca Aghelof.

Despre planurile organizaţiilor pe care le reprezintă, ea susţine că îşi doreşte să continue să investească în companiile româneşti şi, implicit, să sprijine evoluţia economiei locale.

„Curajul e una din valorile noastre şi, mai ales că avem atâţia ani de experienţă în management de criză, nu avem cum să nu continuăm. Ne dorim în continuare să sprijinim companiile româneşti şi să investim în domenii strategice în care credem că dacă reuşim să ajutăm companii româneşti să se consolideze, automat ajutăm şi economia locală. Ne dorim să strângem comunităţi în jurul fondurilor de investiţii, să creăm punţi de legătură, sinergie între businessuri. Avem nevoie să devenim împreună competitivi pentru pieţele globale ca să reuşim să ne susţinem ca economie locală.“

Cea mai mare oportunitate macro a mediului de business care îmi vine în minte este oportunitatea de consolidare, crede reprezentanta Impetum şi ROCA.

„Economia românească este foarte fragmentată, sunt foarte multe companii mici şi mijlocii care nu au cum să fie competitive cu companii similare din alte pieţe mai mature decât consolidându-se cu alte asemenea companii. (...)  Succesul este un pic din de toate, dar dincolo de creştere economică, pentru mine cel puţin, succesul e definit ca impact direct şi real asupra oamenilor şi asupra comunităţilor. Să simţim cu adevărat că ne este mai bine dincolo de cifrele macro şi de creşterea macro a economiei.“

Un alt aspect pe care Andreea Cionca Anghelof îl aduce în discuţie este nevoia de a sparge anumite mituri legate de bani şi investiţii, mai ales în rândul femeilor.

„Aş demonta mitul că doar bărbaţii sunt investitori şi că noi, în general, cheltuim mai degrabă ca femei. Aşa cum am zis, sunt femei investitori şi chiar investitori strategici, cred că trebuie să ne asumăm mai bine şi mai vizibil acest rol ca să fim exemple şi pentru celelalte.“

 

Lecţii de business de la Andreea Cionca Anghelof pentru tinerele la început în cariera de business:

Aveţi curajul să puneţi în practică rapid ideile!

► Nu vă temeţi de eşec, poate da naştere unei oportunităţi!

► Învăţaţi continuu, creşteţi continuu!

► Înconjoară-te de oameni mai buni decât tine, cu experienţe diverse şi învaţă din experienţele lor!

 

Mituri despre bani şi finanţe demontate:

► Doar bărbaţii sunt investitori, iar femeile mai mult cheltuie  - Există femei investitori şi trebuie să ne asumăm mai bine şi mai vizibil acest rol!

► Este prea târziu să investesc - Nu este niciodată prea târziu, trebuie să ne apucăm de ieri să investim!

► Pentru a investi ai nevoie de sume mari de bani - Dacă te preocupă asta, cu siguranţă că vei găsi contexte în care poţi să investeşti. Trebuie să te apuci şi o să reuşeşti!

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Raiffeisen