Banii tăi, regulile tale

Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de business – un proiect ZF şi Raiffeisen Bank. Mădălina Bălan, Hart Consulting: Nu neg că banii sunt importanţi, sănătatea financiară este importantă şi la nivel personal, şi la nivel de business. Dar banii aduc fericirea până la un punct. Banii nu sunt cei care spun cât eşti de valoros

20.03.2025, 00:07 Autor: Ramona Cornea

„Cred că cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o ca antreprenor este că banii nu sunt un scop în sine.” 

Banii nu sunt un scop în sine, ci un mijloc pentru a crea valoare şi impact, aceasta este una dintre cele mai importante lecţii pe care Mădălina Bălan, managing partner al Hart Consulting, le-a învăţat în două decenii de antreprenoriat şi consultanţă în resurse umane. Într-o lume în care succesul este adesea măsurat în cifre, ea subliniază că sustenabilitatea unui business nu vine doar din creşterea veniturilor, ci din sensul pe care îl are pentru oameni – fie că vorbim de angajaţi, clienţi sau comunitate.

„Cred că cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o ca antreprenor este că banii nu sunt un scop în sine, deşi poate să sune paradoxal. De asemenea, nu cred că un business poate să funcţioneze cu angajaţi motivaţi şi implicaţi dacă vii cu astfel de conversaţie.  Subiectul legat de îndestularea acţionarilor sau creşterea cifrei de afaceri nu este unul foarte apetisant pentru oamenii din organizaţie, deci cred că sunt alte lucruri care ar trebui să primeze, precum valoarea adăugată pe care o ai pentru clienţii tăi, scopul, sensul pe care îl ai în business, impactul pe care îl ai, până la urmă, în societate”, a spus Mădălina Bălan în cadrul emisiunii Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de business – un proiect ZF şi Raiffeisen Bank.

Mădălina Bălan este psiholog, specializată în psihologie organizaţională şi are o experienţă de peste 20 de ani ca trainer şi consultant în resurse umane. Ea demontează mitul conform căruia banii sunt cheia succesului, punctând că, dincolo de un anumit prag, satisfacţia personală şi profesională nu mai este dictată de câştiguri, ci de relaţiile construite, de sensul muncii şi de plusvaloarea adusă în societate.

„Un mit pe care vreau să-l demontez este legat de relaţia cu banii şi de a face egal între câţi bani ai şi cât eşti de fericit. Nu neg că banii sunt importanţi, sănătatea financiară este importantă şi la nivel personal, şi la nivel de business. Dar banii aduc fericirea până la un punct. Banii nu sunt cei care spun cât eşti de valoros. După un punct încolo, cred că ce contează este cum te implici în relaţii, cum îţi cultivi relaţiile cu alţi oameni, cu propria echipă, cu clienţii, deci cumva plusvaloarea pe care o aduci în comunitatea din care faci parte şi semnificaţia, sensul pentru care faci lucrurile.”  

În calitate de antreprenor, consultant şi manager, Mădălina Bălan jonglează zilnic cu multiple responsabilităţi, de la gestionarea sănătăţii financiare a companiei la coordonarea echipei şi consilierea clienţilor. A înţeles în timp că succesul pe termen lung nu se bazează numai pe decizii financiare corecte, ci şi pe investiţia continuă în educaţie – atât a sa, cât şi a echipei sale.

„Am obligatoriu în fiecare zi întâlniri şi discuţii cu clienţii pe proiectele pe care le avem sau pe strategii care ţin de ce-şi doresc ei de la businessul lor şi unde putem noi interveni. Am şi momente cu o cadenţă lunară în care mă uit cu colega din departamentul financiar la cum stăm, ce facem, care sunt previziunile financiare. Mi se pare foarte important să ne uităm nu doar la cum stăm astăzi, ci la cum ne uităm la sănătatea businessului şi pe termen mediu şi lung, ce decizii, ce strategii să avem. Recunosc că este o lecţie care am învăţat-o destul de târziu”, mai spune ea. 

Cuvântul cheie este educaţia continuă pe care ţi-o oferi, crede reprezentanta Hart Consulting. „Dacă mă uit la parcursul meu ca antre­prenor, eu mă văd mai degrabă antre­pre­norul care are un business ancorat în vocaţie. Asta e foarte diferit, adică mi s-a propus de-a lungul timpului parteneriate şi în alte tipuri de afaceri, dar cumva n-am rezonat pentru că nu cred că ştiu să fac genul acela de business. Mie îmi place ceea ce fac, e vocaţie cumva şi atunci sunt un antre­prenor care îşi bazează tot businessul pe ceva ce ştie, îi place şi îi vede ca pe vocaţie.” 

La începutul carierei sale, relaţia cu partea financiară a fost una foarte şubredă, dar în timp consultanţa financiară a ajutat-o să aibă o privire de ansamblu asupra businessului.

„Era foarte simplist: încasări, cheltuieli şi cam atât, bugetul era foarte orientat pe termen scurt. Cred că m-au ajutat două momente: cel al crizei financiare din 2009, abia deschisesem businessul şi a fost un moment în care, vrând-nevrând m-a forţat să mă uit mai atent şi să lucrez, să caut specialişti, să acopăr gapul, dar nici nu rămân într-o zonă de aroganţă. Am căutat consultant în zona aceasta financiară de business şi am lucrat la asta. Am mai lucrat după aceea într-un alt moment important undeva prin 2015 unde am fost cu un ochi mai atent la sănătatea şi la profitabilitatea businessului. Cred că trebuie să laşi un pic egoul deoparte şi să cauţi specialişti care te pot ajuta. Trebuie să vezi asta ca pe o investiţie, nu neapărat ca pe un cost.” 

De asemenea, Mădălina Bălan crede că este extrem de important ca o parte din profit trebuie reinvestită şi primul lucru la care se gândeşte este educaţia oamenilor. 

„Educaţia este extrem de importantă, mai ales în domeniul nostru. Trebuie să te ţii la curent, să înveţi continuu, iar o parte importantă din profit intră în zona aceasta evident de educaţie. O altă parte importantă din profit ar trebui să se ducă şi către oamenii cheie, care trag şi ajută.” 

Totodată, Mădălina Bălan atrage atenţia asupra percepţiilor eronate despre antreprenoriat.

„Există de multe ori acest mit care spune că a fi antreprenor înseamnă multă libertate, înseamnă mulţi bani, înseamnă că nu ai şefi. În niciun caz nu putem privi antreprenoriatul ca pe ceva extrem de lejer, doar ca pe o sursă de bani şi de relaxare.”  

Într-o economie în care incertitudinea este singura certitudine, antreprenorii trebuie să fie flexibili, să înveţe continuu şi să îşi construiască un sistem de luare a deciziilor bazat nu doar pe cifre, ci şi pe viziune şi strategie.

„Mi se pare important să vezi eşti capabil să tolerezi riscuri, eşecuri, partea asta de schimbare, adică trebuie să ai o componentă pe care noi, psihologii, o numim robusteţe emoţională, rezilienţă. Dacă eşti o persoană căreia îi place foarte mult stabilitatea sau care ştie că are o anduranţă mai mică la stres, la presiune, la lucrurile nepredictibile, probabil că antreprenoriatul, oricât ar fi de fascinant, nu oferă toate aceste elemente. Trebuie să ai un ADN mai aparte aş spune”, spune Mădălina Bălan.

 

Lecţii de business de la Mădălina Bălan pentru tinerele la început în cariera de business:

Trebuie să perseverezi, să fii organizată, să fii disciplinată” 

Trebuie să fii deschisă către a învăţa continuu!

Trebuie să fii flexibilă în gândire şi să te adaptezi! 

La început, învaţă pe banii altora, foloseşte-te de experienţa celorlalţi! 

Mituri despre bani şi finanţe demontate:

A fi antreprenor înseamnă multă libertate, înseamnă mulţi bani, înseamnă că nu ai şef - Nu putem privi antreprenoriatul ca pe ceva  lejer, nu e doar o sursă de bani şi de relaxare.

Banii aduc fericirea în business - Banii nu sunt cei care spun cât eşti de valoros.

Profitul rămâne în buzunarul antreprenorului – Profitul trebuie reinvestit în oameni şi în companie.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Raiffeisen