Banii tăi, regulile tale

Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de business – un proiect ZF şi Raiffeisen Bank. Carolina Udrea, fondatoare şi CEO, Medisprof: Educaţia financiară trebuie să înceapă foarte devreme, trebuie ca tinerii să înţeleagă de unde vin banii. Tinerele la început de drum trebuie să aibă curaj şi determinare

27.03.2025, 00:07 Autor: Ramona Cornea

„ Tinerii trebuie să ştie că nu totul se poate cumpăra, nu totul se poate avea şi că ceea ce avem este rezultatul unei munci importante. Nu vine nimic din cer, este rodul muncii noastre.” „Tinerele la început de drum trebuie să aibă curaj, determinare, să creadă cu tărie în visul pe care îl au, în orice situaţie să creadă că va reuşi.” 

Educaţia financiară trebuie să înceapă foarte devreme, din copilărie, astfel ca tinerii să înveţe să gestioneze bani devreme, susţine Carolina Udrea, fondatoarea şi CEO-ul Medisprof, un grup de clinici private de oncologie. Cu o experienţă de aproape două decenii în antreprenoriat, Carolina Udrea este de părere că succesul în afaceri şi în viaţă este direct legat de abilitatea de a gestiona resursele financiare corect şi eficient.

„Educaţia financiară trebuie să înceapă foarte devreme, eu am nepoţi cu care deja fac educaţie financiară. Nepoţii mei trebuie să ştie cum se câştigă banii, câţi bani au în portofel şi ce trebuie să facă cu ei. Lucrurile astea trebuie să le facem de foarte devreme. Tinerii trebuie să ştie că nu totul se poate cumpăra, nu totul se poate avea şi că ceea ce avem este rezultatul unei munci importante. Nu vine nimic din cer, este rodul muncii noastre”, a spus ea în cadrul emisiunii Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de business – un proiect ZF şi Raiffeisen Bank. 

În ceea ce priveşte tinerele aflate la început de drum în antreprenoriat, Carolina Udrea este de părere că trebuie să fie dotate cu curaj şi determinare, să construiască alături de oamenii potriviţi şi, mai târziu, să înveţe să delege. 

„Tinerele la început de drum trebuie să aibă curaj, determinare, să creadă cu tărie în visul pe care îl au, în orice situaţie să creadă că va reuşi. De asemenea, la început trebuie să ştie tot ce se întâmplă în firmă, să înţeleagă tot şi doar după aceea să delege. Cred că ceea ce am făcut eu, pe mine m-a ajutat foarte mult să ştiu absolut tot. Am construit, am început cu cinci oameni 2003 şi am ajuns la aproape 300, dar până la un anumit punct, când lucrurile au început să meargă, am ştiut tot, adică am înţeles întregul proces”, a detaliat ea. 

De asemenea, Carolina Udrea este de părere că pentru o femeie, succesul în afaceri poate fi mai uşor de obţinut datorită capacităţii de a lucra pe mai multe planuri, dar recunoaşte că obstacolele sunt mult mai mari într-o lume dominată de bărbaţi.


Mituri despre bani şi finanţe demontate:

Banii nu sunt întotdeauna motorul principal al succesului – „Pentru mine, banii au venit după împlinirea visului, a menirii şi a misiunii pe care o am.”


„Cred că pentru o femeie este mult mai uşor să reuşească în business pentru că are capacitatea de a lucra pe mai multe planuri şi de a se organiza oarecum altfel. Cu toate acestea, piedicile unei femei sunt mult mai mari pentru că trăim într-o lume a bărbaţilor. Bărbaţii sunt cei care conduc şi mai ales acum, plan mondial bărbaţii sunt cei care trebuie «să conducă lumea», dintotdeauna a fost aşa, chiar dacă noi nu vrem să o recunoaştem.” 

Referindu-se la mituri financiare pe care le-a întâlnit în carieră, Carolina Udrea subliniază că banii nu sunt întotdeauna motorul principal al succesului. 

„Pentru mine, banii au venit după împlinirea visului, a menirii şi a misiunii pe care o am. Eu am un lucru pe care îl spun frecvent, dar nu ştiu dacă ţine de mit.  «Nevoie să fie, că bani se găsesc». Dacă într-adevăr proiectul respectiv este un proiect care ne aduce plusvaloare, care demonstrează că ne duce înainte, întotdeauna găsim bani pentru el.” Un moment important din viaţa fondatoarei Medisprof a fost decizia de a renunţa la partea medicală pentru a se dedica în întregime antreprenoriatului.

„Sunt medic şi am două specialităţi, medicină de familie, medicina muncii, pe care le-am profesat timp de 22 de ani zi de zi. Am decis să intru în antreprenoriat în totalitate în decembrie 2009, pentru că nu mai puteam să îmbin partea de medical cu partea de business. Deci era un amalgam zilnic de administraţie cu parte medicală, nu mai rezistam şi atunci, în decembrie 2009, am decis să fac doar administraţie, doar partea de management, iar în 2010 am renunţat în totalitate la partea medicală. A fost un moment foarte greu. Cred că primele şase luni am regretat în fiecare zi că nu mai fac medicină, acum nu mai regret deloc, pentru că fac mult mai mult decât aş fi putut face din postura de medic care consulta zi de zi”, a povestit ea. 

Cele mai dificile momente din cariera sa au fost cele de a începe proiecte mari, precum şi mişcările financiare care au venit cu aceste decizii. 


Lecţii de business de la Carolina Udrea pentru tinerele la început în cariera de business:

Trebuie să ai curaj, determinare! 

Trebuie să crezi cu tărie în visul pe care îl ai!

Trebuie să crezi că vei reuşi în orice situaţie!

La început, trebuie să ştii tot ce mişcă în companie!

După ce creşti în business, învaţă să delegi!


„Salturile au fost cele mai grele, deciziile de a începe proiecte mari şi de a le finaliza, deciziile financiare riscante au fost cele mai mari provocări şi au implicat extrem de multă muncă şi determinare. Mă refer la momentul în care am decis să construim spitalul cel mare din Cluj, apoi în momentul în care am decis să ne extindem la Piatra Neamţ şi acum, momentul în care practic vedem deja configurată extinderea noastră în ceea ce am visat de la început, să creăm o platformă oncologică completă la Cluj. Deci astea sunt momentele cel mai greu de digerat pentru că implică eforturi emoţionale şi umane ale întregii echipe şi pe care ştii că va fi foarte greu să le duci la bun sfârşit.” 

Partea financiară a fost cea mai mare provocare, spune Carolina Udrea. 

„Am riscat foarte mult şi cred că lecţia asta pot să o dau celor care au această teamă de a risca. Dacă crezi cu adevărat în proiectele tale şi dacă vrei să le duci la bunuri sfârşit, nu vei putea niciodată să-ţi calculezi potenţialul financiar, să mergi pe certitudini, pentru că întotdeauna vor fi momente în care vei vedea că ceea ce tu ai calculat nu corespunde cu finalitatea sau că sunt abateri foarte mari de la calculele tale. Deci trebuie să ai în vedere riscuri majore ca să reuşeşti să duci la bun sfârşit ceea ce ai de gând. Trebuie să fii foarte bine determinat, să îţi doreşti foarte mult să ai obiective clare, să ai principii clare şi vei reuşi pentru că vei trece de acele dificultăţi financiare.” 

Grupul Medisprof a fost fondat în 2003 cu servicii de medicină de familie şi medicina muncii. În 2010, a deschis prima clinică medicală oncologică în Cluj, iar şapte ani mai târziu  inaugura Medisprof Cancer Center, cel mai mare spital privat de oncologie din Vestul României.

Pentru noi, 2024 a fost un an greu, pentru că am inaugurat spitalul de la Piatra Neamţ şi a au fost multe provocări. Am reuşit să încheiem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi acum treburile merg oarecum liniar. Începutul de an 2025 a fost mai dificil, încercăm să ne stabilizăm în 2025. Eu nu-l văd un an foarte bun din punct de vedere economic, dar poate că este doar părerea mea. Nu-l văd un an foarte bun în general, nu neapărat în domeniul de servicii şi servicii medicale unde sunt eu acum, ci per total. La nivelul Clujului există o efervescenţă foarte mare în piaţa muncii şi în piaţa financiară. Nu ştiu dacă putem generaliza la nivelul întregii ţări, dar vedem prin ce provocări trece întreaga Europă şi încercăm să rămânem stabili în 2025.” 

Medisprof are în jur de 240 de angajaţi la Cluj şi 43 la Piatra Neamţ, susţine Carolina Udrea. Despre sistemul de sănătate loca, ea spune că nu este foarte optimistă.

„Spun un lucru pe care îl spun de ani de zile trebuie să intre asigurările private în piaţă. Sistemul public a pierdut foarte mult, trebuie să existe un sistem public sănătos, dar din păcate nu cred că există. Sistemul privat a luat un avânt foarte mare, acum este un jucător foarte important în piaţă, dar fără asigurări private de sănătate, fără casele de asigurări  nu putem să ajungem la calitatea actului medical pe care ne-o dorim, adică la profesionalismul pe care pacientul îl merită sau pe care suntem obligaţi să i-l asigurăm”,  a concluzionat ea.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Raiffeisen