Banii tăi, regulile tale

Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de succes - un proiect ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Florinela Cîrstina, Medicover: Banii sunt mereu importanţi în business, dar succesul unei afaceri se cuantifică prin investiţia în educaţie, în oameni, în relaţii

11.05.2025, 16:01 Autor: Ramona Cornea

„Cred că investiţia în viitor este succesul oricărei afaceri şi nu în viitorul unui individ, ci investiţia în educaţia unei majorităţi, a angajaţilor sau altor categorii sociale.(...) Cea mai importantă lecţie financiară învăţată este să fii pregătit, să ai întotdeauna planul B, să ai întotdeauna în perspectivă faptul că, indiferent cât eşti pregătit, ceva poate să apară. Nu putem controla totul“.

Într-o lume în care cifrele domină deciziile de business, valoarea unei afaceri nu se măsoară doar în profit, ci şi în investiţia pe termen lung în educaţie, în oameni şi în relaţii, susţine Florinela Cîrstina, director general al Medicover România, al treilea cel mai mare operator medical privat de pe piaţa locală după cifra de afaceri.

Cu o carieră care a început în medicina de teren, în zone de conflict şi criză sanitară, şi care a evoluat natural spre manage­mentul medical, Florinela Cîrstina coordonează azi reţeaua Medicover, cu afaceri de circa 1 mld. lei şi peste 5.000 de medici şi colaboratori.

„Banii vor fi întotdeauna importanţi, fiindcă rezultatul în business se cuantifică prin bani, dar succesul unei afaceri şi succesul unui om se cuantifică prin investiţia în educaţie, în oameni, în relaţii. Cred că cel mai important este să găsim în fiecare dintre noi acel ceva care ne face să zicem „eu pot“. Cred că investiţia în viitor este succesul oricărei afaceri şi nu în viitorul unui individ, ci investiţia în educaţia unei majorităţi, a angajaţilor sau altor categorii sociale“, a  spus Florinela Cîrstina în cadrul emisiunii Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de succes - un proiect ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Florinela Cîrstina este chirurg cardiovascular, a fost medic în Irak şi Afganistan şi a derulat operaţiuni în ţări precum Sierra Leone şi Somalia. În 2017 a devenit directorul spitalului Medicover, iar în 2021 a avansat pe poziţia de director general al reţelei de sănătate.

„Povestea mea a început ca medic, însă a evoluat în partea de management sanitar. Am ajuns să conduc echipe medicale în Irak şi Afganistan, ca mai apoi să fiu implicată în Sierra Leone în timpul pandemiei de Ebola, în practic ţinerea într-o zonă sigură a personalului expat care era în acea ţară. Am lucrat împreună cu ONU, am lucrat împreună cu Doctori fără Frontiere, precum şi cu contractori privaţi tocmai pentru a manageria acea criză majoră, lucru care ne-a folosit în epidemia de COVID, care nu ne-a prins nepregătiţi. Mi-am dorit întotdeauna să fiu medic.“

Deşi medicina este un domeniu în care femeile sunt majoritare – ca medici sau asistente –, spune că nu a simţit niciodată un obstacol în carieră din cauza faptului că este femeie. A condus echipe preponderent masculine în afara ţării, dar a fost întotdeauna apreciată pentru profesio­nalism, nu judecată pentru gen.

Când vine vorba despre lecţii financiare învăţate în parcursul profesional de până acum, ea vorbeşte despre importanţa unui plan bine pregătit. În viziunea sa, orice decizie – inclusiv financiară – trebuie să ţină cont de elementul uman şi de potenţialul de schimbare. Imprevizibilitatea este o realitate, dar poate fi gestionată prin educaţie, prevenţie şi încredere în echipă.

„Cea mai importantă lecţie financiară învăţată este să fii pregătit, să ai întotdeauna planul B, să ai întotdeauna în perspectivă faptul că indiferent cât eşti pregătit, ceva poate să apară. Nu putem controla totul.  Am întotdeauna planurile de pregătit, şi personal, şi la nivel profesional. Cred că investiţia în educaţia oamenilor din jur, oameni în tot felul de tehnologii care să se adapteze la nou este cel mai important lucru din punct de vedere al deciziei financiare. Oricât de digitalizată este lumea din jurul nostru, factorul uman nu va putea niciodată să fie desconsiderat. Aşa că acea imprevizibilitate care trebuie întotdeauna prevăzută este şi umană, şi tehnologică în orice tip de decizie.“

 Mesajul său pentru tinerele aflate la început de drum este simplu, dar puternic: „Să creadă şi să facă cu pasiune tot ceea ce fac, să nu facă compromis în zona de valori morale.“

De asemenea, Florinela Cîrstina crede că în România este o nevoie acută de a începe educaţia financiară cât mai rapid atât în familie, cât şi la şcoală şi mai departe în viaţă.

„Este important în facultate, liceu ca aceste noţiuni financiare să fie transmise. Cred că trebuie să ştim foarte bine de mici noţiunea din de „îmi trebuie şi am nevoie.“ Trebuie să ne învăţăm să responsabilizăm orice educaţie financiară pe care o dăm oricui, unui copil, unui adult. Trebuie să vedem un pic această investiţie în viitor, ca o decizie financiară, părinţii să vadă asta în copii, businessurile să vadă că orice investiţie financiară trebuie să treacă prin acel proces de educare. Până la urmă, chiar şi investiţia în a-şi educa angajaţii este probabil cea mai importantă investiţie de viitor a unui angajator“, a explicat ea.

Ultimii doi-trei ani au fost intenşi pentru Medicover România în ceea ce priveşte strategia de achiziţii, compania investind atât în zona de imagistică, dar şi în partea de extindere prin noi spitale, clinici. În 2023, grupul Medicover în România, care include şi divizia de diagnostic Synevo, a trecut pentru prima dată pragul de 1 mld. lei afaceri, după o creştere de aproape 30% faţă de anul anterior, din calculele ZF, care a cumulat veniturile celor două divizii. Numărul de angajaţi şi colaboratori a ajuns la peste 5.000 de persoane, iar în zona de medici creşte constant.

„Pentru Medicover, anul 2024 a însemnat consolidare, a însemnat adaptarea businessului la noile realităţi. Cu spitale am crescut, am deschis locaţii noi, am abordat clienţi noi. Cred că 2025 înseamnă un fel de medicină personalizată, trebuie să ne ducem în direcţia omului cu soluţia, nu în direcţia bolii cu tratamentul. Şi atunci asta înseamnă că venim în direcţia pacienţilor noştri, dar şi a clienţilor corporate, cu mai multă implicare în educaţie, în prevenţie şi, de asemenea, în direcţia pacienţilor noştri care au nevoie de tratament, cu un o personalizare a pachetului de tratament astfel încât să-şi rezolve întregul şir de probleme într-un singur loc“, a spus Florinela Cîrstina.

România este o piaţă în care sănătatea trebuie considerată o investiţie şi o investiţie bună, fiindcă atâta timp cât investeşti în prevenţie, investeşti în posibilitatea unui angajat, a unui pacient sau chiar a ta de a funcţiona foarte mulţi ani de aici înainte, crede ea.

„Cred că asta este pentru mine ceva ce am învăţat de-a lungul timpului. Cu cât eşti mai sănătos prin prevenţie, cu atâta eşti mai productiv din punct de vedere a al businessului.“

Când vine vorba de mituri financiare pe care le-a întâlnit în carieră până acum şi pe care vrea să le demonteze, reprezentanta Medicover vorbeşte despre fericirea şi relaxarea pe care se presupune că o aduc banii şi despre resursele financiare necesare pentru a porni un business.

„Cred că un mit este că banii te fac mai fericit sau mai relaxat, cred că oamenii care au mulţi bani nu sunt nici foarte liniştiţi, nici relaxaţi, cred că banii aduc un grad de stres semnificativ. Un altul este că numai bogaţii atrag bani - cred că o investiţie inteligentă face nişte bani care rămân acolo. Fie că investim în acţiuni, fie că investim în businessuri, fie că investim în noi, orice investiţie poate aduce bani pe viitor“, a concluzionat ea. 

 

Lecţii financiare de la Florinela Cîrstina pentru tinerele la început de carieră:

► Educaţia este cea mai importantă investiţie pe termen lung!

► Planificarea şi existenţa unui plan B sunt esenţiale!

► Prevenţia este o investiţie, nu o cheltuială!

► Educaţia financiară trebuie începută devreme!

 

Mituri despre bani şi finanţe demontate de Florinela Cîrstina:

► Banii te fac mai fericit sau mai relaxat – „Cred că oamenii care au mulţi bani nu sunt nici foarte liniştiţi, nici relaxaţi, cred că banii aduc un grad de stres semnificativ.“

► Numai bogaţii atrag bani – „Cred că o investiţie inteligentă face nişte bani care rămân acolo“.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Raiffeisen