Banii tăi, regulile tale

Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de succes - un proiect ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Silvia Floareş, Mezanin Market, Roditor Food Market şi Weekend Sessions: Este mult mai important să cauţi oameni decât să cauţi bani. Dacă ai oamenii potriviţi lângă tine, banii vor veni pe parcurs

15.05.2025, 00:07 Autor: Ramona Cornea

„Am învăţat că banii nu sunt o problemă atâta vreme cât ai oameni alături. Banii se vor regla pe parcurs. Am avut tot felul de fluctuaţii, dar dacă te înconjori de oamenii şi partenerii potriviţi, banii se reglează.”

Banii nu trebuie să fie punctul de plecare în crearea unui business, ci o consecinţă firească a unei reţele solide de oameni, idei şi comunităţi, crede Silvia Floareş, antreprenor cultural din Bucureşti, co-fondatoarea proiectelor Mezanin Market, Roditor Food Market şi Weekend Sessions.

„Am învăţat că banii nu sunt o problemă atâta vreme cât ai oameni alături, este mult mai important să cauţi oameni decât să cauţi bani. Banii se vor regla pe parcurs. Am avut tot felul de fluctuaţii, mai ales după pandemie, a fost un carusel, noi organizatori de evenimente. Am rămas brusc fără evenimente, dar dacă te înconjori de oamenii şi partenerii potriviţi, banii se reglează şi, în general, lucrurile se pot face şi modular. Asta am încercat cu toate proiectele pe care le-am pornit, să le facem astfel încât indiferent de ce buget avem la dispoziţie, să le dăm drumul, să le începem, să nu stăm foarte mult în discuţii şi în planificări, şi în consultări, în frici şi în panici. Îi dai drumul şi ajustezi pe parcurs”, a spus Silvia Floareş în cadrul emisiunii Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de succes - un proiect ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Această filosofie a acţiunii fără frică şi a încrederii în oameni a stat la baza tuturor iniţiativelor sale. Pentru Silvia Floareş, antreprenoriatul nu înseamnă doar planuri şi calcule, ci curaj, consecvenţă şi capacitatea de a construi contexte în care ideile pot prinde viaţă, chiar şi cu resurse minime.

„Munceşte, munceşte, munceşte până ajungi unde trebuie. Cred că şi partea de muncă vine cu foarte mult chin de obicei, dar munca poate să fie uşoară, să curgă lejer. Eu încerc să văd partea asta optimistă: lucrez cu oameni drăguţi, proiectele sunt importante şi aduc valoare în comunitate, creează comunităţi mai departe. Am o zonă de oameni şi prieteni care apreciază, încerc să văd tot ce este beneficiu”, a detaliat ea.

Despre succesul pe termen lung, Silvia Floareş crede că este legat de comunitate, de crearea de proiecte care să ajute la dezvoltarea comunităţii. „Succesul pe termen lung este despre comunitate cred eu, fie să ne conectăm la o comunitate care are aceleaşi valori şi are aceleaşi perspective asupra vieţii şi poţi să mergi cumva pe valul lor de energie şi optimism. E să-ţi faci tu propriile contexte în care să ai alături oameni care să te scoată din orice supărare.”

Când vine vorba despre mituri financiare întâlnite în carieră, antreprenoarea din spatele Mezanin Market vorbeşte despre banii de care au nevoie antreprenorii ca să pornească la drum şi despre importanţa relaţiilor în dezvoltarea businessului.

„Cred că e un mit că ai nevoie de mulţi bani ca să investeşti. Cred că se pot face lucruri urâte cu mulţi bani, se pot face lucruri foarte frumoase cu foarte puţini bani, se pot face lucruri frumoase pe colaborări şi parteneriate. Şi mai e mitul ăsta cu care am pornit eu când am ajuns în Bucureşti, că trebuie să ştii pe cineva care ştie pe cineva, trebuie să ai relaţii, trebuie să-ţi facă cineva intrare. Nu trebuie să-ţi facă nimeni nicio intrare nicăieri, trebuie să ai să fii perseverent şi să fii consecvent şi la un moment dat cineva o să-ţi răspundă şi o să se deschidă o uşă”, a detaliat ea.

De asemenea, Silvia Floareş crede că antreprenoriatul se bazează foarte mult pe imprevizibil, trebuie doar să ştii de la început să faci planul cu optimist şi cu curaj şi să-ţi dai seama că se va modifica indiferent cât de bine te ţii tu de el.

„Lucrând foarte multă vreme cu antreprenori care erau creativi în modul în care îşi gândeau proiectele şi care nu se împiedicau de chestiuni din astea resurse imediate, financiare, tranzacţionale, materiale, gândeau proiectele astfel încât să se întâmple şi să fie în permanentă acţiune. Mi se pare că antreprenorii asta fac, trec pe lângă ce crize exterioare sunt externe, interne, reuşesc să fie optimişti şi curajoşi şi să-şi ducă mai departe proiectele. Şi oamenii care sunt consecvenţi şi fac lucrurile pas cu pas şi pe termen dincolo de imediat reuşesc să pună pe picioare nişte proiecte valoroase.”

În 2017, a pornit Mezanin Market cu scopul de a-şi crea o reţea de oameni din jurul antreprenoriatului, iar în 2018 a fost prima ediţie a evenimentului Mezanin Market.

„Voiam să-mi fac un o reţea de oameni. Mă gândeam că poate nu o să fiu eu antreprenor pe picioarele mele din prima, dar dacă mă înconjor de antreprenori, am acces la ei şi văd cum lucrează, cum fac lucrurile, poate o să reuşesc şi eu să intru pe drumul antreprenoriatului. Cumva, uşor-uşor, în ultimii şapte ani am adunat circa 400 de antreprenori locali alături pe care îi avem la evenimentele noastre, pe care îi ducem la evenimentele partenerilor pe care îi ducem acum în FactoryLab în Promenada. În contexte din astea foarte pragmatice şi directe, în care pot să întâlnească cu clienţii, poate oricine să le audă poveştile, să-i cunoască şi să îşi testeze ideile.” 

Factory Lab este un proiect lansat împreună cu Raiffeisen Bank în incinta Promenada Mall, gândit ca o platformă de testare pentru antreprenori locali. Peste 60 de creatori au fost invitaţi să îşi expună produsele şi să interacţioneze direct cu publicul.

 „Am invitat peste 60 de antreprenori şi creatori locali să-şi aducă produsele şi le facem săptămânal evenimente speciale prin care ei se pot cunoaşte cu clienţii din cartierul corporatist. Avem un punct de vânzare centralizată. Partea asta de întâlnire este importantă, la fel şi faptul că oamenii pot să îşi cunoască acolo antreprenorii. De asemenea, antreprenorii pot să testeze pe parcursul perioadei mai multe tipuri de produse să şi să vadă ce funcţionează, ce nu funcţionează, la ce se uită oamenii, dacă sunt la fel de relevant sau au putere, aceeaşi putere de promovare şi de comunicare”, a detaliat Silvia Floareş.

 

Lecţii financiare de la Silvia Floareş pentru tinerele la început de carieră:

Munceşte, munceşte, munceşte până ajungi unde trebuie!

► Succesul pe termen lung vine din consecvenţă şi perseverenţă!

► Banii se reglează pe parcurs dacă ai o direcţie clară de business!

► Testarea pieţei este esenţială pentru validare!

 

Mituri despre bani şi finanţe demontate de Silvia Floareş:

► Ai nevoie de mulţi bani ca să începi un proiect: „Cred că se pot face lucruri foarte frumoase cu foarte puţini bani, pe colaborări şi parteneriate.”

► Trebuie să ştii pe cineva care ştie pe cineva, trebuie să ai relaţii, trebuie să-ţi facă cineva intrare: „Nu trebuie să-ţi facă nimeni nicio intrare nicăieri, trebuie să ai să fii perseverent şi să fii consecvent şi la un moment dat o să se deschidă o uşă.”

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Raiffeisen