Banii tăi, regulile tale

Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de succes - un proiect ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Simona Cocoş, Zentiva România şi Moldova. Banii nu trebuie să fie un scop în sine. Recompensa financiară vine mereu dacă faci lucrurile foarte bine

25.05.2025, 12:40 Autor: Ramona Cornea

„Dacă tu faci bine ce faci, ei o să vină. Tu trebuie să te ridici la înălţimea unui rol şi dacă o faci foarte bine, atunci recompensa financiară o să vină.”

Banii nu trebuie să fie un scop în sine, ci o consecinţă firească a muncii făcute bine şi cu responsabilitate, aceasta este lecţia de viaţă şi de leadership pe care Simona Cocoş, directorul general al Zentiva România şi Moldova, o transmite mai departe după aproape trei decenii în industria farmaceutică.

Producătorul de medicamente generice Zentiva a a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 1,113 miliarde lei (circa 224 mili­oane euro), în creştere cu 16,8% faţă de anul precedent, arată raportul financiar transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Grupul de companii Zentiva are circa 1.250 angajaţi în România, din care circa 800 lucrează în divizia industrială.

„O poveste personală pe care am învăţat-o este că banii nu sunt un scop în sine, banii vin. Dacă tu faci bine ce faci, ei o să vină. Tu trebuie să te ridici la înălţimea unui rol şi dacă o faci foarte bine, atunci recompensa financiară o să vină. (...)  Eu cred că e bine să ai mai multe surse de venit. Eu mi-aş dori, pe plan personal, atât pentru mine cât şi pentru colegii mei, să nu ajungem să depindem de pensie”, a spus Simona Cocoş în cadrul emisiunii Banii tăi, regulile tale. Lecţii financiare de la femei de succes - un proiect ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Pentru femeile care îşi încep cariera, Simona Cocoş are un sfat clar: să nu aleagă mereu drumul bătătorit.

„Eu i-aş spune să fie curajoasă, să nu aleagă întotdeauna drumul bătătorit, s-o mai ia şi pe lângă, însemnând să încerce să vadă drumuri care sunt cu obstacole sau cu provocări, dar acelea sunt drumurile care duc mai repede la succes. Nu cred că banii sunt un scop, adică nu cred că ar trebui să urmăreşti, cel puţin pe plan personal, să faci bani. Cred că ar trebui să urmăreşti, să fii fericit şi să evoluezi, să înveţi şi după aceea cred că situaţia financiară vine singură”, a detaliat ea.

Simona Cocoş a absolvit Facultatea de Chimie, specialitatea inginerie chimică, şi deţine un MBA în management şi strategie. Activează în domeniul farma din 1995, perioadă pe parcursul căreia a deţinut diverse funcţii în vânzări şi marketing, precum şi poziţii regionale în cadrul Zentiva. Din 2009 este director general al Zentiva România şi Moldova.

Parcursul ei profesional a început într-un laborator, unde a realizat că jobul respectiv nu o motiva. A urmat apoi o perioadă de doi ani în care a lucrat într-un cazino – o experienţă care i-a oferit nu doar resurse financiare, ci şi încredere.

„Cred că partea financiară are un rol important. Eu am avut norocul să devin independentă financiar foarte devreme, după ce am terminat facultatea. După jobul de la laborator unde stăteam degeaba şi nu-mi plăcea deloc, m-am dus la un cazino şi am lucrat acolo doi ani. Independenţa financiară este foarte importantă.” 

În ceea ce priveşte deciziile financiare şi de management pe care le ea în activitatea de zi cu zi, şefa Zentiva spune că se bazează foarte mult pe echipa sa, iar rolul său este de a-i sprijini şi de a-i ajuta în deciziile lor.

„Noi avem o echipă de management foarte bună. Toţi colegii mei care fac parte din această echipă sunt nişte profesionişti, au multă experienţă, deci pentru mine este foarte uşor să fiu director general cu aşa nişte colegi. Cele mai multe decizii ei le iau pentru că sunt specialişti pe fiecare domeniu. Eu mă ocup în mod special de partea de strategie şi deciziile de strategie care trebuie luate. Sunt la dispoziţia lor să-i ajut atunci când întâmpină vreun obstacol şi în care pot interveni şi pot ajuta”, a explicat Simona Cocoş.

Deşi în multe ţări europene femeile încă se confruntă cu bariere în accederea la poziţii de conducere, în România lucrurile par a sta altfel, spune reprezentanta Zentiva.

„Eu cred că în România, din punctul acesta de vedere, este un pic diferită faţă de alte ţări din vestul Europei. Eu am văzut foarte multe femei în poziţii de conducere, în echipe de management, în poziţii de lider. De asemenea, în cadrul companiei în care am lucrat nu am simţit niciun moment vreo discriminare pentru că sunt femeie, dimpotrivă. Poate este un pic pe dos la noi, pentru că în echipa de management cred că 70% sunt femei.”

În viziunea sa, succesul nu înseamnă doar cifre bune în bilanţ, ci este legat mai mult de bunăstarea oamenilor care lucrează în companie şi a celor din comunitatea din care face parte organizaţia.

„Dacă ne referim la companie, cred că o companie există pentru că înseamnă ceva, pentru că face ceva pentru clienţi, pentru consumatori. Succesul înseamnă să ai şi rezultate foarte bune financiare, dar să fii şi apreciat atât de oamenii care lucrează în companie, cât şi de comunitate. Asta ne-am dori noi, la Zentiva, să avem succes din punct de vedere financiar, dar colegii noştri care lucrează în companie să fie mulţumiţi, să fie fericiţi că lucrează în Zentiva. De asemenea, ne dorim să facem ceva şi pentru comunitate, avem foarte multe proiecte.”

În ceea ce priveşte succesul pe plan personal, cuvântul cheie este echilibrul.

„Pe plan personal, eu cred foarte tare în echilibru. Cred că e bine să ai şi o carieră frumoasă, dar şi o familie frumoasă şi să fii mulţumit. Cred eu că nu poţi să fii mulţumit doar cu o carieră frumoasă sau doar cu o situaţie financiară foarte bună. Trebuie să ai echilibru”, a spus Simona Cocoş.

Grupul Zentiva operează fabricile Zentiva şi Labormed în Bucureşti şi are o istorie care întinde pe o perioadă de şase decenii, din 1962, când a luat naştere Uzina de Medicamente Bucureşti. În România, prin cele două fabrici, Zentiva produce peste 160 de milioane de cutii de medicamente anual, potrivit ultimelor date.

„Anul trecut a fost un an bun. Noi am adus foarte multe produse noi în România, am fost compania care a lansat cele mai multe produse pe piaţa farma din România şi ne mândrim cu lucrul asta. Şi pe partea de producţie industrială lucrurile au mers bine, ne-am mărit producţia, a fost un an foarte bun. Exportăm în foarte multe ţări, peste 30 de ţări, marea majoritate din Europa, dar nu numai. Cam 60% din producţie merge la export, 40% pentru România. România este în continuare cea mai mare ţară pentru fabricile din România, cea mai mare piaţă, ca să zic aşa. Urmează Germania, urmează Franţa, de exemplu. În Germania exportăm cred că 70% din algocalminul folosit de ei, se numeşte altfel acolo.”

Anul 2024 a fost un an de creştere pentru Zentiva, iar Simona Cocoş speră ca şi anul 2025 să fie bun din acest punct de vedere.

„Nu este foarte simplu acum, în situaţia de faţă nu ştim ce ne aşteaptă. După alegeri toată lumea vorbeşte de ajustări financiare, creştere a taxelor sau creşterea TVA-ului. Dacă lucrurile astea se vor întâmpla, ne vor afecta şi pe noi. În piaţa noastră sunt nişte lucruri bune care s-au întâmplat în anii trecuţi. În perioada aceea de COVID, autorităţile au fost deschise şi a fost un ajutor foarte important pentru noi, pentru că au acceptat ajustarea preţurilor cu inflaţia. Riscul era să retragem produse de pe piaţă şi au acceptat o ajustare a preţului cu inflaţia, dar mai sunt lucruri care trebuie corectate.”

Deşi industria farmaceutică din România a evoluat în ultimii ani, Simona Cocoş atrage atenţia că sectorul se confruntă cu o lipsă de susţinere la nivel strategic.

„Ca industrie farma, nu vedem un ajutor important. Nu există un minister care să se ocupe de partea industrială, deci Ministerul Sănătăţii se ocupă de strategia de sănătate a României, dar de strategie industrială nu se ocupă nimeni. Dacă vrei să dezvolţi un proiect pe termen lung, este foarte complicat. Te duci la Ministerul Economiei, cei de acolo spun nu avem specialişti, dar nu ne pricepem, deci suntem cumva între ministere”, a concluzionat ea.

 

Lecţii financiare de la Simona Cocoş pentru tinerele la început de carieră:

Dacă munceşti mult şi corect, banii vor veni!

► Independenţa financiară este foarte importantă!

► Performanţa financiară a unei companii începe cu oamenii potriviţi!

► Educaţia financiară începe devreme şi în familie!

 

Mituri despre bani şi finanţe demontate de Simona Cocoş:

► Banii sunt totul – „Nu cred că asta trebuie să urmăreşti pe plan personal, să faci bani. Cred că ar trebui să urmăreşti, să fii fericit şi să evoluezi, să înveţi”

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Raiffeisen