Au început încă din studenţie să se informeze despre fondurile europene, au conceput un site cu informaţii despre fondurile structurale, iar acum oferă consultanţă celor care vor să acceseze fondurile UE şi organizează cursuri de manager de proiect. Dan Barna şi Dragoş Jaliu conduc în prezent firma Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG.
Primul contact pe care el l-a avut cu fondurile europene a avut loc însă în timp ce era student al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Barna s-a implicat într-o asociaţie studenţească care încerca să desfăşoare proiecte cu ajutorul unor finanţări de tip grant (care au în general o valoare mică a finanţării) din străinătate.
"În prezent, multe proiecte ale asociaţiilor studenţeşti se pot derula şi cu fonduri de la UE. Voluntariatul studenţesc este locul unde tinerii pot lua contact în prima fază cu acest domeniu chiar dacă banii nu vor veni imediat. Experienţa pe care o acumulează însă în astfel de proiecte devine un avantaj valoros în competiţia de pe piaţa muncii."
După aproape patru ani în care a oferit consultanţă firmelor care voiau bani de la UE, el îşi aminteşte că interesul său pentru fondurile structurale a apărut ca un răspuns la experienţele pe care le-a avut în instanţele de judecată.
"În domeniul acesta întâlneşti un soi oameni pozitivi, care vor să facă ceva, spre deosebire de tribunal unde oamenii vor, în general, să «desfacă» lucrurile."
În consecinţă fondatorii companiei Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG (care gestionează portalul fonduri-structurale.ro) au decis că o apropiere faţă de fondurile europene poate fi făcută prin intermediul unui site cu informaţii pe această linie. Activitatea celor doi consultanţi a continuat, aceştia reuşind ulterior să pună bazele şi unui curs de management.
"Am reuşit să dezvoltam un curs de management de proiect. Avem aproape 1.000 de persoane certificate. O parte din clienţii noştri sunt cei care ne-au cunoscut prin acest curs şi ne-au rămas fideli, dar sunt şi alţii care ajung la noi direct de pe site."
Dintre zecile de proiecte în valoare de câteva milioane de euro pe care le-a câştigat pentru clienţii săi, Dan Barna îşi aminteşte de cel semnat de Universitatea "Ovidius" din Constanţa.
"Proiectul îşi propune constituirea unui sistem de simulatoare de afaceri în mai multe universităţi din ţară, printre care ASE Bucureşti, universităţile din Iaşi sau Timişoara. Prin proiectul acesta, studenţii învaţă direct cum se conduce un business şi ce impact au deciziile lor în viaţa unei firme." Finanţarea obţinută de universitatea din Constanţa este unul dintre miile de proiecte în prezent în implementare din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, care pune la dispoziţie României 4,25 mld. euro până în 2013. Valoarea contractului semnat de aceste universităţi se ridică la 2,6 milioane de euro. Până la finalizarea proiectului, aproape 4.200 de studenţi vor beneficia de experienţa simulatorului de afaceri.
În altă ordine de idei, Dan Barna admite că nu se poate plânge că a avut parte de momente cu adevărat dificile de când oferă consultanţă pe fonduri europene, însă subliniază că instabilitatea birocratică pune mari probleme consultanţilor.
www.fonduri-structurale.ro
Cine este Dan Barna , 36 de ani
2007 - prezent: partener executive, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG
2005- 2007: coordonator naţional al campaniilor de informare Fondul Europa, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti
2001-2007: Senior PHARE Expert, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti
2003-2007: trainer şi consultant, Institutul Român de Training
2003-2004: expert, Transparency International Romania
2001: consilier juridic, Bertagna Gruia Dufaut Gruia
1999- 2001: preşedinte naţional, European Law Students Association România
1996-1999: vicepreşedinte naţional, European Law Students Association România
1996-1999: coordonator asistenţă juridică, Centrul de Informare şi Documentare pentru Tineret în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului
Facultatea de drept, Universitatea din Bucureşti (1998)
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels