BCR Eu Office

Au creat portalul www.fonduri-structurale.ro, iar acum sunt consultanţi

Au creat portalul www.fonduri-structurale.ro, iar acum sunt consultanţi

Dan Barna

Autor: Gabriel Razi

02.10.2011, 16:48 4354

Au început încă din studenţie să se informeze despre fondurile euro­pene, au conceput un site cu infor­maţii despre fondurile structurale, iar acum oferă consultanţă celor care vor să acceseze fondurile UE şi organizează cursuri de manager de proiect. Dan Barna şi Dragoş Jaliu conduc în prezent firma Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG.

"Când am început afacerea aveam deja o experienţă semnificativă în domeniul fondurilor europene. Timp de şapte ani am fost consultant în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene, unde am lucrat pe fondurile de preadeare din poziţiile de evaluator, monitor sau coordonator. Având această experienţă şi un partener care a avut ideea creării site-ului fonduri-structurale.ro, decizia a venit natural", povesteşte Dan Barna despre cum a făcut primii paşi către consul­tanţă în domeniul fondu­rilor europene.

Primul contact pe care el l-a avut cu fon­durile europene a avut loc însă în timp ce era student al Facultăţii de drept din cadrul Uni­ver­sităţii din Bucureşti. Barna s-a implicat într-o asociaţie studenţească care încerca să desfăşoare proiecte cu ajutorul unor finanţări de tip grant (care au în general o valoare mică a finanţării) din străină­tate.

"În prezent, multe proiecte ale asociaţiilor studenţeşti se pot derula şi cu fonduri de la UE. Voluntariatul studenţesc este locul unde tinerii pot lua contact în prima fază cu acest domeniu chiar dacă banii nu vor veni imediat. Experienţa pe care o acumulează însă în astfel de proiecte devine un avantaj valoros în competiţia de pe piaţa muncii."

După aproape patru ani în care a oferit consultanţă firmelor care voiau bani de la UE, el îşi aminteşte că interesul său pentru fondurile structurale a apărut ca un răspuns la experienţele pe care le-a avut în instanţele de judecată.

"În domeniul acesta întâlneşti un soi oameni pozitivi, care vor să facă ceva, spre deosebire de tribunal unde oamenii vor, în general, să «desfacă» lucrurile."

În consecinţă fondatorii companiei Grupul de Con­sultanţă pentru Dezvoltare DCG (care gestionează portalul fonduri-structurale.ro) au decis că o apropiere faţă de fondurile europene poate fi făcută prin intermediul unui site cu infor­maţii pe această linie. Activitatea celor doi consultanţi a continuat, aceştia reuşind ulterior să pună bazele şi unui curs de management.

"Am reuşit să dezvoltam un curs de mana­ge­ment de proiect. Avem aproape 1.000 de persoane cer­tificate. O parte din clienţii noştri sunt cei care ne-au cunoscut prin acest curs şi ne-au rămas fideli, dar sunt şi alţii care ajung la noi direct de pe site."

Dintre zecile de proiecte în valoare de câteva milioane de euro pe care le-a câştigat pentru clienţii săi, Dan Barna îşi aminteşte de cel semnat de Univer­sitatea "Ovidius" din Constanţa.

"Proiectul îşi pro­pune constituirea unui sistem de simulatoare de afaceri în mai multe universităţi din ţară, printre care ASE Bu­cureşti, universităţile din Iaşi sau Timişoara. Prin proiectul acesta, stu­denţii învaţă direct cum se conduce un business şi ce impact au deciziile lor în viaţa unei firme." Finanţarea obţinută de universitatea din Con­stanţa este unul dintre miile de proiecte în prezent în implementare din cadrul Programului Opera­ţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, care pune la dispoziţie României 4,25 mld. euro până în 2013. Valoarea contractului semnat de aceste universităţi se ridică la 2,6 milioane de euro. Până la finalizarea proiectului, aproape 4.200 de studenţi vor beneficia de experienţa simulatorului de afaceri.

În altă ordine de idei, Dan Barna admite că nu se poate plânge că a avut parte de momente cu adevărat dificile de când oferă consultanţă pe fonduri europene, însă subliniază că instabilitatea birocratică pune mari probleme consultanţilor.
www.fonduri-structurale.ro

Cine este Dan Barna , 36 de ani

  • 2007 - prezent: partener executive, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG

  • 2005- 2007: coordonator naţional al campaniilor de informare Fondul Europa, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti

  • 2001-2007: Senior PHARE Expert, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti

  • 2003-2007: trainer şi consultant, Institutul Român de Training

  • 2003-2004: expert, Transparency International Romania

  • 2001: consilier juridic, Bertagna Gruia Dufaut Gruia

  • 1999- 2001: preşedinte naţional, European Law Students Association România

  • 1996-1999: vicepreşedinte naţional, European Law Students Association România

  • 1996-1999: coordonator asistenţă juridică, Centrul de Informare şi Documentare pentru Tineret în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului

  • Facultatea de drept, Universitatea din Bucureşti (1998)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO