BCR Eu Office

Harta finanţărilor acordate prin POR: Cele mai sărace judeţe au câştigat cele mai mari contracte

 Harta finanţărilor acordate prin POR: Cele mai sărace judeţe au câştigat cele mai mari contracte

Autor: Adelina Mihai

19.09.2011, 11:10 914


Nevoia de dezvoltare a infrastructurii şi dorinţa de a atrage investitorii străini a determinat autorităţile locale din regiunea cu cel mai mic raport PIB per capita din ţară (3.358 de euro în nord-est faţă de 6.333 euro, valoarea PIB/capita în judeţele din vestul ţării) să acceseze finanţări mai mari pentru dezvoltare şi modernizare.

"Diferenţele se explică prin faptul că în aceste zone autorităţile locale s-au administrat mai bine şi s-au mobilizat în atragerea de fonduri. Rămâne însă de văzut câte dintre aceste proiecte se vor implementa şi abia atunci se va vedea rezultatul final al investiţiilor în infrastructură", susţine Cosmin Drăgoi, managing partner al firmei de consultanţa pe fonduri europene M27 CED Invest.

Până în 2013, România are la dispoziţie 4,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea de şcoli, spitale, cămine de bătrâni sau pentru reparaţii stradale şi alte probleme de infrastructură.

"Campionul" finanţărilor pentru dezvoltare din regiunea Moldovei este judeţul Iaşi, care a semnat până acum contracte în valoare totală de aproape 250 de milioane de euro prin POR. Surprinzător, Vaslui, cel mai sărac judeţ din ţară, cu un PIB per capita de numai 2.377 de euro şi cu cea mai ridicată rată a şomajului din românia (de 8,9% în luna iulie, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă), se află pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte atragerea finanţărilor pri POR, cu o valoare totală a contractelor semnate de peste 216 milioane de euro.

Cu toate acestea, Braşovul este judeţul care a obţinut cele mai mari contracte pentru dezvoltare, autorităţile din regiune reuşind să contracteze mai bine de 250 de milioane de euro din 2007 până la jumătatea acestui an. Braşovul a reuşit astfel să ridice media finanţărilor atrase în regiunea centru, unde autorităţile locale au semnat contracte de peste 660 de milioane de euro.

Contractele cu cea mai mică valoare de finanţare alocată prin POR sunt în vestul ţării, unde s-au contractat aproape 370 de milioane de euro, aceasta fiind regiunea cu cel mai mare PIB/capita al ţării (de peste 6.300 de euro), după Bucureşti.

"Probabil că în aceste regiuni s-a dorit accesarea mai multor fonduri, însă bugetele nu au fost aprobate de consiliile judeţene, multe dintre aceste decizii fiind influenţate politic", a adăugat Drăgoi.

Reprezentanţii autorităţii care coordonează programele prin care se acordă finanţări europene admit totuşi că beneficiarii români stau foarte bine la capitolul de depunere de proiecte, de evaluare şi contractare, însă au mari probleme în implementarea proiectelor, deşi absorbţia fondurilor nerambursabile este prioritatea de grad zero a Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO