BCR Eu Office

Portretul consultantului ideal pe care trebuie să îl angajezi atunci când vrei să obţii bani de la Uniunea Europeană

Portretul consultantului ideal pe care trebuie să îl angajezi atunci când vrei să obţii bani de la Uniunea Europeană

Autor: Adelina Mihai

01.10.2011, 17:19 3029

Selectarea unui consultant bun este primul pas pentru ca un proiect european să fie o reuşită, în contextul în care beneficiarii nu au expertiza tehnică necesară pe care o cere Comisia Europeană. Care sunt primii paşi pe care trebuie să-i facă o firmă pentru a-şi alege cel mai bun consultant?

"În primul rând, beneficiarul ar trebui să îşi caute un consultant cu experienţă în domeniul fondurilor europene, să aibă grijă să nu-şi angajeze un consultant novice. La prima întrevedere cu firma de consultanţă, cel care vrea să acceseze fondurile ar trebui să-i ceară un portofoliu de proiecte în care a oferit servicii de consultanţă şi CV-urile unor oameni-cheie din companie, pentru a le vedea experienţa profesională pe care au avut-o. Dacă mergi pe sfaturile unui consultant novice, rişti să intri într-un colaps rapid", este de părere Cristian Ababei, direc­torul executiv al Organis­mului Inter­mediar Regional pentru Pro­gramul Opera­ţional Sectorial Dezvol­tarea Resurselor Umane Nord-Est.

Implicarea în proiecte cu fonduri de preaderare, criteriu de selecţie

Expertiza unui consultant este dată şi de implicarea sa în proiectele finanţate din fondurile de preaderare, Phare, Sapard şi Ispa, care aveau cerinţe similare cu cele solicitate în proiectele finanţate din fon­durile structurale alocate României în perioada 2007 - 2012.

Însă un consultant bun este şi un expert care a lucrat la stat, în structurile care verificau sau evaluau proiectele europene. O estimare a specialiştilor din piaţă arată că aproape 6.000 de funcţionari publici s-au reorientat către mediul privat în ultimii ani, atraşi de salariile de 2.000- 3.000 de euro pe lună pe care le obţin în proiectele europene.

Cu toate acestea, o ordonanţă de urgenţă aprobată recent nu-i mai lasă pe funcţionari să migreze spre mediul privat, în proiecte europene, pentru cel puţin o perioadă de un an.

"Am observat că există firme de con­sultanţă care recrutează tineri absolvenţi pentru a-i instrui, pentru că este foarte greu să formezi oameni specializaţi în aceste domenii după o anu­mită vârstă. Sau, bineîn­ţe­les, există posibilitatea de «ra­co­lare» a angajaţilor de la stat care au lucrat cu fonduri europene, pe care îi formăm cu greu, în medie, într-o pe­rioa­dă de şase luni", a mai spus Ababei.

Cu toate acestea, el admite că recrutarea angajaţilor de la stat este cu două tăişuri, având în vedere că atunci când un angajat care a lucrat la stat se duce să ofere servicii de consultanţă în cadrul unui proiect european, auto­rităţile au siguranţa că acel proiect are şanse foarte mari de a fi implementat fără probleme.

"Consultanţa în scrierea unui proiect este complet diferită de con­sultanţa în implementarea proiectului. Eu mi-aş pune mari semne de întrebare dacă aş întâlni un consultant care a refuzat să ajute la imple­mentarea proiectului pentru care a oferit consultanţă la scriere.

Nu întotdeauna un proiect scris după grilă poate fi şi implementat", a mai spus Ababei.

Din experienţa sa, consultanţii pentru proiectele finanţate prin POSDRU, programul prin care se alocă fonduri europene pentru HR, au undeva în jur de 30- 40 de ani şi au lucrat anterior, în medie, cam 3 ani în proiecte Phare.

Se poate şi fără consultanţi?

Firma de consultanţă de mana­gement şi planificare strategică de business The Network a câştigat un proiect cu o valoare totală de 1,5 mil. euro din fondurile europene pentru HR, fără a apela la consultanţi pentru scrierea proiectului.

"Proiectul a fost realizat de către The Network, iar implementarea la fel, astfel că nu a fost necesară selectarea unui consultant în acest domeniu. Intervalul de timp care a trecut de la momentul zero când am început scrierea proiectului şi până când acesta a fost acceptat a fost de doi ani. Partea de redactare a durat circa 6 luni", spune Cristina Gheorghe, partener în cadrul The Network.

În medie, consultanţii primesc onorarii cuprinse între 1% şi 10% din valoarea unui proiect, pe care îi primesc eşalonat, pe parcursul desfăşurării activităţii unui prroiect. Cu toate acestea, ei solicită, de cele mai multe ori, un avans.

"Pentru alegerea consultantului este foarte important indicatorul de succes al proiectelor la care a mai lucrat. În cazul nostru acest lucru nu a fost necesar, întrucât aveam deja experienţă anterioară, însă de obicei apare nevoia unui suport din partea specialiştilor", a mai spus Gheorghe. Proiectul câştigat de The Network vizează dezvoltarea competenţelor de planificare strategică de marketing în rândul managerilor din companiile private, dar şi în sistemul public.

Au lucrat la Comisia Europeană şi au câşti­gat cea mai mare finanţare încă din 2008.

Tot experienţa consultanţilor a deter­minat şi aprobarea primelor proiecte încă de la lansarea primelor linii de finanţare. Compania de consultanţă Depro Inovaţie a obţinut în 2008 - primul an în care s-au putut depune proiecte finanţate din fondurile europene pentru HR- aprobare pentru un contract cu o valoare de 4,5 mil. euro, pentru formarea profesională a 4.000 de femei din mediul rural şi din oraşele mici care vor să iniţieze sau să participe la dezvoltarea unei afaceri.

Firma, cu afaceri de 14.000 de euro în 2007, a reuşit să primească fonduri pentru un proiect cu o valoare semnificativă pentru că a avut în echipa de management oameni care au lucrat anterior pentru Comisia Europeană, evaluând proiecte europene similare celui pe care l-a depus Depro Inovaţie. Proiectul a fost conceput de un grup de patru oameni care au lucrat timp de câţiva ani la delegaţia Comisiei Europene în România, având funcţii de coordonatori de proiecte finanţate din fonduri europene, adică verificau proiectele. Gabriela Popescu, directorul executiv al companiei, a lucrat timp de opt ani la Comisia Europeană, iar Ramon Trillo, managerul proiectului şi administratorul firmei, a lucrat timp de şapte ani la Comisia Europeană ca procurement manager şi a participat la delegaţiile Comisiei Europene în Buda­pesta, Tirana şi Bucureşti.

Numărul de firme de consultanţă în accesarea de fonduri europene a crescut semnificativ în ultimii ani, aceştia formând o piaţă cu o valoare estimată de specialişti la 100 de milioane de euro. Potivit unei estiămări a ZF, în prezent 2.000 de consultanţi lucrează în România la scrierea şi implementarea proiectelor europene.

Portretul

consultantului

în fonduri

europene:

n Are între 30 şi 40 de ani

n Este absolvent al unei facultăţi cu profil economic

n A mai lucrat anterior în proiectele finanţate din fondurile de pre-aderare: Phare, Ispa şi Sapard

n A lucrat la stat sau la Comisia Europeană, în structurile care verificau şi evaluau proiectele aprobate/aflate în evaluare

Beneficiarul ar trebui să îşi caute un consultant cu experienţă în domeniul fondurilor europene, să aibă grijă să nu-şi angajeze un consultant novice.

Cristian Ababei,

direc­torul executiv al Organis­mului Inter­mediar Regional pentru Pro­gramul Opera­ţional Sectorial Dezvol­tarea Resurselor Umane Nord-Est


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO