BCR Eu Office

Programatorul care câştigă proiecte de milioane de euro pe fonduri de la UE

Programatorul care câştigă proiecte de milioane de euro pe fonduri de la UE

Autor: Adelina Mihai

01.10.2011, 15:38 5081

În urmă cu patru ani, George Stoian era programator IT, însă mirajul banilor europeni l-a determinat să ia o hotărâre care i-a schimbat radical cariera. În prezent este unul dintre consultanţii care au reuşit să primească aprobare de la Comisia Europeană pentru proiecte în valoare de zeci de milioane de euro.



"Am făcut pasul spre consultanţă pentru că simţeam că mă pot implica mai mult, că pot aduce un plus pentru dezvoltarea economiei. Ştiam mai multe firme care aveau nevoie de fonduri euro­pe­ne, dar eu eram programator şi acestea nu puteau fi contactate decât de consultanţi", spune Stoian, care oferă consultanţă în accesarea de fonduri europene prin intermediul firmei Initial Advisory.

Primul contact dintre George Stoian şi fon­du­rile europene a avut loc în timp ce acesta era stu­dent, iar cursurile de specialitate în domeniu i-au atras atenţia. "Nu am avut experienţă pe fondurile de preaderare, citisem însă la facultate, m-am pre­gătit singur."

Totuşi, cunoştinţele din facultate s-au dovedit a fi insuficiente atunci când Stoian a ajuns să lucreze la firma de consul­tanţă, ceea ce l-a determinat pe con­sul­tantul novice să înveţe din mers în primele luni de muncă.

"Am făcut pregătire la firmă. Am învăţat lucrând însă ştiam din facultate destul de multe lucruri pe partea de finanţe, zonă de care mă ocup şi acum."

Cu toate că între limbajele de programare şi ghidurile solicitantului din proiectele pe fonduri europene se găsesc puţine puncte comune, pentru Stoian schim­ba­rea a fost un pas pozitiv.

În trei ani şi jumătate de când ajută IMM-uri să semneze contracte pe bani euro­peni, dar şi companii cu zeci de angajaţi să îşi mo­derni­zeze halele de pro­ducţie sau să îşi extindă afa­cerile, pe biroul lui s-au adunat zeci de dosare ale firmelor care au dus la bun sfârşit contractele cu bani de la Bruxelles.

"Schimbarea de job de acum trei ani a fost o oportunitate pentru mine. În acest timp, am ajutat multe firme să ia finanţare de la UE."

Totuşi în cariera de consultant a lui George Stoian au venit şi momente mai dificile. Astfel, în 2009, la un an după ce ajunsese la Initial Advisory, compania de consultanţă a pierdut o finanţare de circa 250.000 de euro pe care promisese că o va obţine pentru un IMM. "A fost cel mai mare eşec. Şi acum ţinem minte în firmă ce am păţit la momentul respectiv. Ghidul era neclar, iar modalitatea de calcul al unor sume era interpretabilă. Am plecat de la nişte premise care s-au dovedit eronate. A fost o lovitură puternică pentru că firma îşi pusese toată încrederea în noi."

Deşi la nivel personal pentru Stoian acest eşec a fost major, evenimentul l-a determinat să ia acum în considerare toate variantele posibile atunci când scrie un proiect. "Din acel moment nu am mai mers pe presupuneri. Trimitem acum întrebări autori­tăţilor atât de multe cât este nevoie până când totul este clar."

Însă George Stoian nu s-a lăsat bătut şi astfel la doar un an de la acest moment, în 2010 alături de echipa sa a reuşit să înregistreze unul dintre cele mai bune punctaje de pe piaţa locală în rândul pro­iec­telor europene depuse şi câştigate de companiile mari.

Astfel, bani europeni în valoare de cinci mi­lioane de euro au ajuns în conturile pro­du­că­to­rului de hârtie şi carton Petrocart din Piatra-Neamţ, res­pectiv la producătorul de cabluri Romcab din Târgu-Mureş.

Proiectul scris de firma Ini­tial Advisory pentru Pe­trocart s-a clasat pe locul al doilea în rândul proiec­telor pentru firme mari din punctul de vedere al eva­luării tehnico-finan­ciare, în timp ce dosarul Romcab a urcat până pe locul al 11-lea în aceeaşi listă.

"Deşi multe firme sunt acuzate că scriu proiectele la indigo, noi nu avem cum să fim acuzaţi de o asemenea practică. Nu ne-am fi clasat atât de sus, cerinţele din ghiduri se schimbă periodic, nu poţi face performanţă cu proiecte standardizate."

În cei trei ani de când scrie proiecte pentru fon­duri europene, cel mai greu moment cu care s-a con­fruntat George Stoian a venit în 2010, atunci când unul dintre clienţii săi s-a ho­tărât să depună un proiect pentru bani euro­peni cu o lună înainte de închiderea liniilor de finanţare.

"Am lucrat 14-16 ore pe zi la proiect. Am avut doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a scrie proiectul de la un capăt la celălalt. A fost o muncă titanică, însă am reuşit să obţinem pentru firma respectivă o decizie de finanţare în valoare de 5 mi­lioane de euro bani curaţi de la Uniunea Europeană."

Deşi continuă să se implice direct în continuare în scrierea proiectelor pe fonduri de la UE, consultantul a devenit şi profesor al Facultăţii de finanţe-bănci din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.


Cine este George Stoian, 30 de ani

n 2011-prezent - profesor asociat -Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori, Academia de Studii Economice Bucureşti

n 2008-prezent - consultant fonduri UE - Initial Advisory

n 2006-2008 - programator IT - H Grup IT Expert

n 2005 - manager de vânzări - Spectrum Construct

n 2003 - 2005 - inspector de asigurări - First Broker

Studii:

n 2009-prezent - doctorand - Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori, Academia de Studii Economice Bucureşti

n 2001-2006 - Facultatea de cibernetică, statistică şi informatică de gestiune, Academia de Studii Economice Bucureşti

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24