Buget 2012

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii, în contextul investigaţiei de la BRD Pensii:Este nevoie de o intervenţie rapidă pentru a depista şi preveni fapte similare la ceilalţi administratori de fonduri de pensii Pilon 2. Delapidarea de la BRD Pensii nu a fost depistată nici de către auditorii independenţi, nici de către ASF

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii, în...

Autor: Roxana Rosu

05.07.2022, 11:10 440

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii atrage atenţia că recenta situaţie de la BRD Pensii poate afecta ireversibil încrederea în sistem şi spune că este nevoie de o intervenţie rapidă şi consistentă a autorităţilor pentru a depista şi preveni fapte similare la nivelul celorlalţi administratori de fonduri de pensii Pilon 2.

BRD Pensii s-a aflat recent în centrul unei investigaţii legată de delapidarea a 23 milioane lei de către fostul director general şi de alte persoane din conducerea societăţii.

Anchetatorii spun că suma a fost însuşită şi folosită în interes personal din „conturile fondului“ de către fostul CEO şi apropiaţi ai acesteia din 2019 şi până în 2022, fără însă a preciza dacă este vorba de fondul Pilon II sau Pilon III al BRD Pensii.

În replica, BRD Pensii a anunţat că a descoperit nereguli încă din 13 mai la cheltuielile administratorului şi că a luat imediat măsuri. Tot în mai, ASF a aplicat amenzi şi a retras aprobarea de CEO a Alinei Andreescu, anunţând că au fost încălcate „evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului“.

Poliţia a precizat la momentul investigaţiei că „debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive“.

Potrivit Asociaţiei Participanţilor în Fondurile de Pensii, informaţiile disponibile până în prezent nu sunt 100% clare, astfel că încă persistă întrebarea dacă nu cumva faptele de delapidare investigate nu privesc şi activele fondului de pensii Pilon 2 administrat de BRD Pensii.

”Informaţiile din ultimele zile nu sunt singurele de natură să ridice semne de întrebare cu privire la BRD Pensii. Astfel, în luna mai au existat o serie de sancţiuni aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (”ASF”) unor membrii ai conducerii BRD Pensii, pentru ceea ce s-ar putea numi, generic, nereguli-financiar contabile”, se precizează în comunicat.

„Este important de observat mărimea sumelor delapidate, organizarea mecanismului de delapidare, durata multi-anuală a acestei delapidări şi faptul ca aceasta nu a fost depistată prin controalele de final de exerciţiu financiar sau periodice, nici de către auditorii independenţi, nici de către ASF. Ne exprimăm interesul în a aduce în atenţia publicului detaliile acestei situaţii, împreuna cu o analiză care să explice cum aceste fapte s-au putut prelungi pe o perioadă multi-anuală, pentru sume semnificative, în multiple localităţi”, a declarat Consiliul Director al Asociaţiei.

De asemenea, reprezentanţii fondurilor de pensii vor să ştie ce măsuri de control va dispune ASF pentru a combate apariţia unor situaţii similare în cadrul tuturor celorlalţi administratori de fond, exprimându-şi totodată speranţa că ”suntem în prezenţa unui caz izolat, nu a unei practici răspândite”.

Considerăm că o astfel de măsură prin care se va întreprinde un control cu privire la activitatea tuturor administratorilor de fonduri Pilon 2, cu tematică şi rezultate rapide şi comunicate public, va fi în măsură să restabilească încrederea participanţilor în fondurile tip Pilon 2, precum şi să restabilească prestigiul ASF, se mai arată în declaraţia Consiliului Director al Asociaţiei.

 ”Aşteptăm ca ASF să acţioneze în spiritul interesului public, să întreprindă controalele necesare în cel mai scurt timp şi să publice neregulile identificate, precum şi planul de măsuri (inclusiv legislative) prin care aceste nereguli vor fi remediate”

Cele mai recente date ale ASF, cele de la mai 2022, arată active de 3,6 mld. lei pentru BRD Pensii şi un număr de 514.000 de participanţi.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO