Buget 2012

BRD a raportat în primul semestru din 2022 venituri totale de 1,6 mld.lei, în creştere cu 9%, şi un profit net de 617 milioane lei, în scădere cu 1,9%. Francois Bloch, CEO: Am inregistrat cel mai bun prim semestru după venitul net bancar, în principal datorită creşterii substanţiale a veniturilor din dobânzi

BRD a raportat în primul semestru din 2022 venituri...

Autor: Roxana Rosu

03.08.2022, 08:49 2028

BRD a raportat în primul semestru al anului  venituri totale de 1,6 miliarde lei, în creştere cu 9% şi cheltuieli operaţionale de 806 milioane lei, cu 5,1% peste nivelul din primul semestru din 2021, a anunţat miercuri banca.

Profitul net al BRD s-a diminuat cu 1,9%, la 617 milioane lei.

Banca are o cotă de piaţă de 10,3% n functie de totalul activelor la 30 iunie 2022.

 “In primul semestru al anului 2022, BRD a demonstrat un bun avant comercial la nivelul tuturor liniilor de business, in pofida contextului macroeconomic plin de provocari determinat de prelungirea razboiului din Ucraina. In prima jumatate a anului 2022, creditarea a continuat sa fie intensa. Creditarea persoanelor fizice a marcat o performanta extraordinara la nivelul productiei de credite pentru locuinte (+77% fata de semestrul I 2021). Finantarile acordate companiilor au inregistrat o performanta solida (+16% in dinamica anuala) bazata pe o crestere diversificata. BRD a continuat sa se implice in toate programele guvernamentale de sprijinire a economiei cu credite in valoare de 1,4 miliarde lei aprobate in primul semestru al acestui an”, a spus Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

La nivelul Grupului BRD, venituri totale s-au cifrat la 1,64 miliarde lei, mai mari cu 7,6% faţă de primul semestru al anului 2021, iar profitul net a coborât la 617 milioane lei (fata de 626 milioane lei in semestrul I 2021).

Veniturile nete din dobânzi au inregistrat o crestere de doua cifre, cu un avans important al veniturilor din dobanzi determinat atat de volume, cat si de rate ale dobanzilor de piata ridicate.

Cheltuielile operationale au totalizat 853 milioane lei, în creştere cu 4,8%, excluzand contributiile platite catre Fondurile de Garantare si de Rezolutie (69,2 milioane lei vs 49,4 milioane lei in semestrul I 2021). Cheltuielile cu personalul (+1,9% in dinamica anuala) au ramas sub control, in conditiile in care impactul efectului de pret indus de o piata a muncii in continuare tensionata, amplificat de presiunea inflatiei, a fost partial compensat de continuarea reducerii structurale a personalului (-562 angajati cu norma intreaga in comparatie cu finalul lunii iunie 2021).

Grupul a avut un profit operational brut în crestere cu 10,7%, la 789 milioane lei.

”Sprijinindu-se pe o activitate comerciala solida, Grupul BRD a obtinut in prima jumatate a anului o performanta financiara robusta. Am inregistrat cel mai bun prim semestru din punctul de vedere al venitului net bancar, in crestere cu 7,6% in raport cu aceeasi perioada a anului 2021, in principal datorita cresterii substantiale a veniturilor din dobanzi, determinata atat de volumele, cat si ratele de piata in crestere, crescand in acelasi timp semnificativ remunerarea depozitelor atrase, in beneficiul clientilor nostri retail si corporate. Costul riscului a fost tinut sub control. In consecinta, BRD a obtinut o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) ridicata, de aproape 16%. Intr-un mediu tensionat, BRD ramane angajata in oferirea de sprijin financiar si know-how atat clientilor sai, cat si economiei in ansamblu“,a adăugat Francois Bloch.

Indicatorul cost/venit al Grupului BRD s-a imbunatatit cu 2,4 puncte procentuale (excluzând contributiile cumulate la Fondurile de Garantare si de Rezolutie), la 47,7% in semestrul I 2022, de la 50,1% in aceeasi perioada a anului precedent.

La finalul lunii iunie 2022, rata creditelor neperformante era de 2,6%, in scadere in raport cu nivelul de 3,3% inregistrat la finalul lunii iunie 2021, iar gradul de acoperire cu provizioane a crescut la 77% (+3 puncte procentuale fata de finalul lunii iunie 2021).  

Soldul creditelor nete acordate clientilor a crescut cu 8,9% la nivelul Grupului, din care zona de leasing a avut un avans de 16,3%, iar Banca de 8,9%.

Pe segmentul retail, soldul creditelor nete a crescut cu 5,3%, sustinut de persoanele fizice si companiile foarte mici.

Creditele noi acordate persoanelor fizice au continuat sa afiseze o crestere de doua cifre (+13% in dinamica anuala la finalul semestrului I 2022), sustinuta de creditele imobiliare (+77% an pe an).

Segmentul companiilor foarte mici a crescut cu 20,8%.

Pe segmentul companiilor (+15,8% in dinamica anuala), activitatea a fost extrem de dinamica, fiind sustinuta in special de segmentul IMM (+36,8% in dinamica anuala), dar si de cel al companiilor mari (+7,5% in dinamica anuala).

Depozitele clientilor au atins 53,7 miliarde lei, in crestere cu 1,2%, susţinută exclusiv de segmentul retail (atat persoane fizice, cat si companii foarte mici).

Intr-un context cu tensiuni geopolitice puternice in ultimele cinci luni si cu o accelerare rapida a inflatiei, care au condus la inasprirea mediului de lichiditate de pe piata, depozitele de retail s-au redus cu 1,3% fata de nivelul de la finalul lunii decembrie 2021, in timp ce depozitele IMM-urilor au scazut cu 7%.
 

Declaraţia BRD referitoare la Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private - SAFPP BRD :

Aşa cum SAFPP a comunicat deja, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale Societăţii de Administrare a Fondurilor de Pensii Private. Această situaţie este legată strict de Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP), fără vreun efect de contaminare la nivelul altor entităţi din Grupul BRD.

Deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi Pilon 3, precum şi activele lor, care sunt păstrate, conform legii, la o bancă custode, fiind separate, prin lege, de fondurile proprii ale administratorului (SAFPP), nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

BRD Groupe Société Générale, în calitate de acţionar minoritar, deţinător a 49% din acţiunile SAFPP, a acoperit suma respectivă, ajustând valoarea activului net al SAFPP în situaţiile sale financiare aferente semestrului I 2022 pentru a reflecta proporţia participării sale la acoperirea pierderii (aproximativ 10 milioane lei).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO